Alpenweerpraat: vanaf zondag sneeuwkansen

Roel op 19 november 2009· 24 reacties

Wanneer keert de winter terug in de Alpen? Dat is de hamvraag op dit moment. We krijgen in ieder geval uitzicht op betere tijden. Of die ook lang aanhouden is nog de vraag.

Eerst boterzacht
Aanvankelijk krijgen we nog een paar boterzachte dagen door een krachtig hogedrukgebied ten oosten van de Alpen. We zien morgen temperatuurafwijkingen tot meer dan 10 graden. Het plaatje hiernaast laat dit zien voor een hoogte van zo’n 1500m. Dit geeft in de dalen maxima omstreeks 20 graden en een vorstgrens die boven 3500m ligt.

10 of 50cm?
Vanaf zondag begint ‘operatie afkoeling’. Een depressie met een kerndruk van 970hPa trekt over Schotland naar het oosten en verdrijft met een koufront de ergste warmte naar Oost-Europa. Gelijktijdig trekt een neerslagzone vanuit Frankrijk over de Alpen, in de koelere lucht levert dit vanaf zondagavond sneeuw op boven 1000-1200m. Waarschijnlijk is de meeste sneeuw bestemd voor de noordelijke Franse Alpen en Zwitserland, maar of dit 10 of 50 cm wordt is erg onzeker. Ik neig op dit moment naar niet al te grote hoeveelheden, ook omdat hogedruk vrij snel oprukt vanuit het zuiden. De minste sneeuw verwacht ik in Oostenrijk, daarvoor is men toch afhankelijk van een noordcomponent in de stroming. Zoals je op het kaartje hieronder ziet is die slechts tijdelijk aanwezig zodat het land grotendeels in de luwte blijft van de Zwitserse Alpen.

maandagmiddag
maandagmiddag

GFS-kaart voor aanstaande maandag. De depressie boven de Noordzee overspoelt de Alpen met koelere vochtige lucht vanuit het westen. Het knikje boven Zwitserland zou de sneeuw ook naar Oostenrijk moeten brengen.

Lange termijn
Vanaf dinsdag breidt een nieuw hogedrukgebied zich uit over de Alpen waardoor de rust vanuit het zuiden terugkeert. Met stijgende temperaturen lijkt dit een herhaling van zetten, maar vooral voor de zuidalpen biedt dit op termijn mogelijk perspectief. Dat is echter nog ver weg, laten we eerst de komende sneeuw gaan volgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

mijn onderbuikgevoel zegt dat het pas vanaf 28 of 29 november echt de goede kant op gaat met de sneeuw/kou…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Pfff, moeder natuur maakt het wel spannend dit jaar! Ik hoop toch echt dat het vanaf begin december echt verder gaat afkoelen!

5 december sneeuw en zon besteld voor Galtur. dus mensen… no worries!

ik help het je hopen. 9 januari is het voor mij zover, maar heb geen zin om een week lang bij 20 graden celcius naar de mooie alpenweiden te gaan zitten staren. Alhoewel, mountainbikes mee…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

nou ik hoop ook mee, 19dec naar ‘noord’ oostenrijk, dus het mag ook daar wel eens gaan afkoelen…

zijn er eigenlijk sneeuwzekere gebieden rondom chamonix?(mag italie of zwitserland zijn,is vlakbij)voor half decemder,begin wel zenuwachtig te worden…

roel ik vind dat je weersvoorspelling slecht . maar je weerpraatje daarentegen , supper goed .wij danken u daar voor

Nog 24 keer slapen en ik vertrek. Vorig jaar kon ik met die zin, zeker mensen jaloers maken. Nu denken jullie wellicht, hahaha, ga maar!!!

Breul- cervinia, 1.5 uur rijden, op 1 mei nog van 3800 naar 2000 meter afgedaald door 1.5meter poeder!!! Nu ligt er ook al weer wat. Het overgrote deel van het gebied ligt boven de 2500 meter. En lekkere capuccino!!!

jamaar,pils,het overgrote deel van les grands montets ligt ook boven 2500m en daar ligt nu niets. Is cervinia beter gelegen dan? Toch bedankt voor de tip en ja,we hebben nog een maand tijd hé.

Het ziet ernaar uit dat een sudstau grotere kans maakt. In dat geval vangt cervinia erg veel sneeuw op. Het ligt i.i.g. zo hoog dat het met hoge temperaturen daar toch sneeuwt.
In geval van uiterste nood kun je daar de gletscher afdalen vanaf 3899meter richting zermatt of cervinia en op 2800 meter weer omhoog gaan. Daar ligt nu al voldoende sneeuw en dooit niet weg. Tis dan geen off piste poederbeuken maar altijd beter dan niets. Natuurlijk hoop ik dat het snel helemaal los gaat qua sneeuw want ik ga nu echt niks boeken voor de kerst, wordt weer last minute.

Nou ik ga de 28ste. Maar de pistes zijnnog kaal. lkkr

Ik ga 18 december heen…
Hoop zo erg op sneeuw!!!

Naar Cervinia? Al eerder daar geweest?

wij gaan met het gezin naar le joue du loupe dit jaar op 26 dec. en ook wij hopen heeel erg op sneeuw.
Wat denken jullie maken we kans op sneeuw??

Als ik het zo eens allemaal een beetje aanzie richting December, voorzie ik een herhaling van 2006 / 2007… Hoger gelegen gebieden zullen wel sneeuw hebben maar ook erg weinig denk ik.
Het is té lang té warm, en dat voorspelt weinig goeds. Anyway lekker wandelen in de bergen is ook leuk… ;o)

Het moet maar snel gaan sneeuwen…

De laatste gfs kaarten geven een pak sneeuw vanaf volgende week.
Er zou zo’n 30-100cm verse sneeuw vallen en zondag zelfs zware sneeuwval. Plaatselijk meer dan een meter.

waar? noord, zuid,oost of west?

klopt, ik lees het ook.
maar wel heel wisselvallig, eind deze week nordstau, maar begin volgende week ook vanuit/in het zuiden veel sneeuw. voorn. italië, oostenrijk en zwitserland

fijne site hè, dat wintersport.nl?

herstel, begin volgende week frankrijk/italië veel

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Op GFS vertrouwen voor meer dan 48 uur, is wel heel hoopvol… Maar ik hoop even hard met jullie mee…

En het ziet er allemaal mooi uit voor zondag en maandag. Maar er is een adertje en hopelijk komt dit niet uit. want dan vrees ik een beetje voor de lager gelegen gebieden.

Roel kan je daar al iets meer over zeggen. Blijkbaar zou het wel kouder worden maar de warme lucht zou toch proberen terug te slaan.
Tevens de buien na de 2decmber zijn haast allemaal verdwenen.
Hopelijk veranderen ze terug en gaan we een mega start te gemoed.

@Carl, morgen een nieuwe uitgebreide update. We gaan de berichtfrequentie nu ook verder verhogen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie