Alpenweerpraat: veel sneeuw voor zuidalpen

Roel op 25 november 2009· 18 reacties

De vooruitzichten zien er voor de zuidalpen rooskleurig uit! De laatste modelberekeningen gaan uit van een langdurige südstau tegen de Franse en Italiaanse kant van het Alpenmassief. Het zal me niet verbazen als er begin volgende week meer dan een meter sneeuw ligt.

Recapituleren
Eerst kom ik even terug op de onrust die nu heerst bij vroege wintersportgangers. Het satellietbeeld hiernaast laat de groene Alpen zien, niet nu maar in november 2005. Alleen de hoogste bergtoppen waren wit.

Geen mens die zich toen druk maakte over het wintersportseizoen, het was nog vóór de hype die is ontstaan om skigebieden zo vroeg mogelijk open te gooien met behulp van kunstsneeuw. Wat we toen ook niet wisten was dat 2005-2006 een geweldige sneeuwwinter zou worden. Van begin december tot half maart was zelfs het laaggelegen Inntal in Oostenrijk (500-600m) onafgebroken met sneeuw bedekt.

Je zult je afvragen hoe het er nu uitziet. Dit is de foto van woensdag. Ondanks de warmte ligt er méér sneeuw dan 4 jaar geleden. Dit zegt natuurlijk niks over het vervolg maar we moeten ons vooral niet gek laten maken. Skiën in oktober en november is geen vanzelfsprekendheid, ook de mogelijkheden van kunstsneeuw zouden ons verwachtingspatroon daarin niet teveel moeten beïnvloeden. Het echte seizoen moet gewoon nog beginnen!

2008 op herhaling?
Terug naar de actualiteit. De komende dagen is het relatief rustig. Het is half tot zwaar bewolkt en af en toe kan er wat lichte sneeuw vallen vanaf 1500m. Zondag gaat het roer om. Een lagedrukgebied boven Engeland zakt af naar het zuiden van Frankrijk. Hierdoor wordt zeer vochtige lucht aangezogen vanaf de Middellandse Zee wat een waar feest gaat geven tegen de zuidkant van de Alpen. Mogelijk houdt deze südstau van zondag tot en met dinsdag aan waardoor er in de Zuidfranse (Rogier!) en Italiaanse Alpen grote hoeveelheden sneeuw gaan vallen. Het lijkt een beetje op eind vorig jaar toen de zuidalpen ook in de prijzen vielen. Enig puntje van onzekerheid is de sneeuwgrens. Die zal sterk variëren, afhankelijk van de intensiteit van de neerslag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Idd lekker rustig blijven, geen paniek, het gaat vanzelf sneeuwen!
Natuurlijk zou het geruststellend zijn als er nu al voldoende zou liggen maar ik voorspel een flinke dump voor binnenkort ;) ;)

is ook kans dat er veel sneeuw gaat vallen voor de noord kant van de alpen volgende week heb je daar al zicht op
dank u

Kijk, hier worden we weer vrolijk van!
Nu alleen nog een witte kerst in NL!
@Roel, ga je daar ook over berichten als die periode in de buurt komt? of hou je het bij de skigebieden?

@Nico: vanaf dinsdag met een draaiing van de wind misschien ook aan de noordkant wat sneeuw maar ik verwacht er nog niet erg veel van.

@Tuurlijk: Tegen de tijd dat we iets over het kerstweer kunnen vertellen zullen we daar ook aandacht aan schenken, zeker als er sneeuwkansen zijn. Net als dat we winterse gebeurtenissen elders in de gaten houden die het vermelden waard zijn!

Dat ziet er goed uit voor de gebieden bij mij in de buurt! Jammer dat de noordzijde nog weinig meepakken, maar dat komt ook vast wel.
Roel, ik heb me ooit laten vertellen dat warmere zomers en ‘herfsten’ voor meer sneeuw zorgen in de Zuid Alpen, vanwege een warme middelandse zee, klopt dit?

Rogier

Daar zit wat in als de luchtdrukverdeling meewerkt, boven warme zeewater kan immers meer vocht worden opgepikt. De luchtdrukverdeling bepaalt of dit werkelijk gebeurt. Heb je voortdurend een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee, dan kan de zee wel 35 graden warm zijn maar zal er geen druppel of vlok extra vallen. Uiteraard speelt ook de nadelige invloed van deze warmte dan nog een rol.

Gaat de Alpenhauptkamm nog profiteren van de Südstau? En dan met name de Hauptkamm in Oostenrijk?

Check wetterzentrale -GFS kaarten!
Het ziet ernaar uit dat alleen ten zuiden van de kam sneeuw gaat vallen, Nauders of Hermagor zou wel kunnen. Waar ga je naartoe?

Kan iemand van deze site een keer die oude sneeuwhoogtes eraf knallen?? Het klopt natuurlijk voor geen ruk met die Europese skigebieden!!!

yes ,wij werden ook al ongerust.
maar de vooruitzichten zijn goed.
we hebben nog 3 weken en dan is het zover.
heerlijk skieeen met vrienden,vriendinnen&kids.

Maakt niet uit, er ligt toch nog geen sneeuw :P Begin december wordt het altijd actueel.

Ik heb deze website net leren kennen, en ik vind je weersvoorspellingen echt super. Jammer genoeg ziet het er niet goed uit voor waar ik ga…Ik ga namelijk naar Kitzbuhel in Oostenrijk. Moet ik me zorgen beginnen te maken ?

roel kan je soms eens wat voorbeelden geven van skigebieden die zuid,west,noord of oost liggen.bv grand massif of zillertal.en nogmaals bedankt voor je weerpraatje,echt supper

@Andreas: als je niet begin december gaat moet je je nog zeker niet te druk maken. Je ziet wel dat het snel kan omslaan. @stefan: ik wijd er binnenkort een blogje aan. Zillertal is noord, Grand Massif ook maar vraagt wat toelichting.

De 19de december vertrek ik. Ik weet uit eigen ervaring dat het in 2 dagen geweldig kan omslaan, maar dat er eind november niks ligt heb ik nog niet veel meegemaakt. Nuja, er iets aan veranderen kan toch niet dus afwachten is de boodschap.

Allereerst complimenten voor de uitgebreide weerberichten! Erg prettig om te lezen. Wel eens met @Stefan, welke gebieden reken je tot Noord, Zuid zou de boel duidelijker maken.

Hoop op 't beste qua sneeuw, want ik vertrek over twee weekjes naar Les Deux Alpes! Gelukkig moet 't op de gletsjer daar altijd goed skieen en boarden zijn, maar hoe meer sneeuw, hoe beter!

dank je roel ,kijk er naar uit

Hintertuxer Gletscher ftw(H). Ben benieuwd hoeveel ze gaat pakken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie