Alpenweerpraat: hoeveel sneeuw valt er?

Roel op 27 november 2009· 27 reacties

Dat er sneeuw van betekenis gaat vallen staat vast, alleen hoeveel exact en waar het zwaartepunt ligt is nog niet in kannen en kruiken.

Een meter vrijwel zeker
Gistermiddag schoten enkele modellen compleet uit hun slof met prognoses tot 280mm tegen de zuidkant van het Alpen! Als je ervan uitgaat dat 1mm gemiddeld gelijk staat aan 1cm sneeuw (temperatuur en vochtigheid spelen ook een rol) kun je je voorstellen wat dat voor problemen zou geven. Vandaag gaan de meeste modellen uit van iets kleinere hoeveelheden, het zwaartepunt is ook iets naar het oosten verschoven. Onderstaande sneeuwverwachtingskaart geeft dit mooi weer voor de periode tot maandag 7.00 uur.

tm dinsdag
tm dinsdag

De rode gebieden staan voor meer dan 90cm sneeuw. Omdat er dinsdag overdag ook nog sneeuw valt zal er op diverse plaatsen meer dan een meter sneeuw vallen. Voor de Franse Alpen is de verwachting iets minder geworden maar dat zou in de volgende modelruns nog kunnen veranderen. De positie van de Genuadepressie die verantwoordelijk is voor het sneeuwgeweld is namelijk cruciaal. Rechts op de kaart zie je deze kleine depressie met de letter T in de Golf van Genua. Een kleine verschuiving hiervan heeft grote gevolgen.

Spannend
Het is begin volgende week niet alleen spannend op weergebied. We gaan jullie ook van een unieke service voorzien. We laten je kennismaken met 35 jaar sneeuwhistorie. Je kunt straks bv. precies nagaan wanneer je in Kirchberg de grootste kans op een pak sneeuw hebt. We zetten op dit moment de laatste puntjes op de i, volgende week zien jullie het resultaat!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Duidelijke kaart roel! goed bezig.

We wachten de nieuwe service af!

Roel, Allereerst goed bezig met je weerpraat. Gaan 18 december naar de dolomieten dus komt helemaal goed zo te zien. Weet je ook al wat de temperatuur de komende tijd gaat doen? Ik heb het idee dat het toch wel wat kouder gaat worden.

hallo
heb je zicht op hoeveel sneeuw er gaat vallen
volgende week aan de noord kant
dank u

Ik had de plaatjes inmiddels ook op Bergfex gezien. Ziet er goed uit!!
http://www.bergfex.at/oesterreich/wetter/schneevorhersage/?t…

Wat denk je van Serfaus Fiis, Nauders?

Ik heb altijd gelezen dat 1 mm regen zeker niet gelijk staat aan 1 cm sneeuw, of klopt dat niet

Bedankt Roel! Mooi om te weten dat het zal sneeuwen!
Hopelijk blijft dit zo tot de 12de dec! want Kirchbergen ligt toch wel aan de mindere kant blijkbaar…

Goed vooruitzicht!

Ik ben zeer benieuwd naar de nieuwe tool. Hoewel het natuurlijk geen 100% garantie geeft, kan je wel goed checken waar je wanneer veilig zit :)

Goed nieuws! Alleen hopen dat de Franse Alpen wel mee gaan doen, want ik heb niet zoveel zin in een wandelvakantie, de eerste week van januari… We willen skieën!!! :-)

De noordkant hoeft voorlopig geen grote hoeveelheden te verwachten. Sterker nog ik verwacht met de zuidelijke sneeuw tot dinsdag een behoorlijke föhn aan de noordkant. Dinsdag koelt het verder af maar gaat ook de sneeuw er langzaam uit.

@Jasper: bij versgevallen sneeuw gaat die stelregel wel degelijk op. Dit is uitgegaan van een gemiddelde situatie, zoals ik al aangaf zijn andere factoren soms medebepalend. Bij zeer natte sneeuw en temperaturen rond het vriespunt heb je per cm veel meer mm nodig. Anderzijds is bij zeer koud weer de sneeuw zo licht dat 5 mm soms wel 15 cm oplevert.

Het wordt ook anders als je na een sneeuwrijke periode de sneeuwdikte gaat opmeten. Door het gewicht van de sneeuw gaat de deze inklinken en hou je netto minder over dan wat er aan neerslag is gevallen.

Ligt Nauders aan de noordkant of op de kam, weet je dat?

Nauders ligt ongeveer in de hoofdkam.

Mooi, de hauptkamm krijgt ook lekker een dump!

DAnk je, kun jij zien of dat nog in het sneeuwgebied ligt?? Ik ga daar over 2 weken een weekend naar toe.

Omgeving mont blanc, grand massif, daar gaat het wel sneeuwen toch? Niet echt dumpen zoals in zuidalpen, maar wellicht centimetertje of 50?

aan het kaartje te zien ligt Nauders precies op de grens paars-geel.

Nauders is echt een topgebied! Over sneeuw hoef jeje ook niet al te veel zorgen te maken, er ligt nu al het eea aan sneeuw in Nauders, met deze verse centimeters(en hopen dat het niet al te mild wordt, ORF voorspelt dat wel voor woensdag) en de uitstekende kunstsneeuwinstallaties in Nauders is het daar prima skien! De dalafdalingen naar de cabinebaan zijn eigenlijk altijd open, ben er 6x geweest, ook in sneeuwarme winters, en ze waren altijd open.

@nils,we zijn er al 10 keer geweest .naar mijn inziens is le grand massif tog wel sneeuw zeker.ik ga met vrouw en kids de eerste week van nieuw, en we maken ons geen zorgen .

Tomcatsburg, dankie!!

Aan welke kant van de berg ligt Hopfgarten? Gaat er daar ook nog wat vallen binnenkort? We gaan daar over 3 weken heen!!..

Hopfgarten ligt aan de noordkant.

het ligt redekijk zuidelijk hoor!
Reken maar op 40cm t/m dinsdag

Je hebt twee Hopfgartens, in Skiwelt Wilder Kaiser en in het Defereggental/Osttirol. Die laatste zal vanaf 1500m flink wat sneeuw krijgen. Er is volgens de laatste berekeningen trouwens een kans dat de sneeuw maandag alsnog de hoofdkam oversteekt door het eerder binnenstromen van koudere lucht. Iets om in de gaten te houden.

Nieuwe berichten temperen mijn enthousiasme toch een beetje.
Pas vanaf vrijdag ‘lichte’ sneeuwval in Grossarl (tss 5 en 10 cm).
Gaan Oudejaar vieren, maar hopen op een gezellig, witgesneeuwd dorpje.Het gaat tussen vandaag en vier weken toch wel een keertje serieus dumpen en kouder worden. Ik denk dat het weer van de voorbije weken toch wel uitzonderlijk zacht was voor de tijd van het jaar. Of niet?

Ik zie ook de Weer & Sneeuwberichten bij Superdevoluy steeds meer inzakken…eerst gaven ze voor dinsdag nog ‘zware sneeuwval’ op, nu staat er al ‘matige sneeuwval’. Is er nog hoop, Roel??

Eeste keer naar Solden 19e van december! Hoe staat het er daar voor met de sneeuw??

Die Föhn die stuwt die temperaturen op en jaagt de wolken uiteen, ORF geeft voor komende dagen vlagen tot 100 km/h. Hierdoor schiet het natuurlijk niet op. Hopelijk stopt die föhn op tijd en kan het front lang genoeg blijven hangen om nog wat centimeters te droppen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie