Alpenweerpraat: grote verschillen!

Roel op 30 november 2009· 15 reacties

De verschillen in de Alpen zijn op dit moment enorm. Gisteren bereikte de föhn op de Zugspitze snelheden tot 160km/uur! Tegelijkertijd begon het in het zuiden van Zwitserland en Frankrijk door de opkomende südstau flink te sneeuwen. Bij het schrijven van dit bericht heeft alles ten oosten van Innsbruck nog dikke plustemperaturen en geen sneeuw gezien

Enkele winterse beelden van vanochtend:

simplon
simplon

Simplon-dorf (CH)

silvaplana2
silvaplana2

Silvaplana/St. Moritz (CH)

maloja
maloja

Maloja, Engadin (CH)

pleney-morzine-big
pleney-morzine-big

Morzine (F)

Zoals gisteren duidelijk werd is de sneeuw nu ook de Alpenhoofdkam gepasseerd. Vrijwel heel Zwitserland en Vorarlberg ligt momenteel onder de sneeuwzone.

radar_animiert_1.169
radar_animiert_1.169

Oorzaak is het eerder instromen van wat koudere lucht in Zwitserland, waar de warmere lucht uit het zuiden nu overheen schuift. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme kan de warme lucht na passage van de hoofdkam niet naar beneden zakken. Gevolg is dat de neerslag ook na passage van de Alpenhoofdkam aanhoudt. Wel zijn de grootste hoeveelheden nog steeds voor het zuiden bestemd met 80 tot 120cm vanaf 1500m. Toppers van dit moment zijn Airolo met 71cm en San Bernardino met 67cm. De tussenstand in Zwitserland tot 8.00 uur vanochtend zie je rechts in beeld.

In Frankrijk meldde Valloire vanmorgen 21cm, daar kan vandaag nog zo’n 20cm bijvallen. Ook in Oostenrijk nemen de sneeuwkansen toe. In de Dolomieten, Osttirol en Karinthië verwacht ik 50-100cm, in de noordalpen met name langs de hoofdkam kan tot en met morgen 20-30cm vallen.

Aanhoudende sneeuwkansen voor het zuiden
Morgen verplaatst het zwaartepunt van de sneeuw zich meer naar de noordkant maar zwakt ook af. Dit hangt samen met het dichterbij komen van een rug van hogedruk vanuit het westen. Vooral in Frankrijk en het zuiden van Zwitserland komt de zon al tevoorschijn, woensdag gebeurt dat ook elders. Het belooft woensdag dan ook een echte webcamdag te worden!

Voorlopig zijn we nog niet van het wisselvallige weer af. Een nieuw afzakkend laag bereikt donderdag Frankrijk en komt een nieuwe südstau op gang. Of het weer voor een dik pak sneeuw zorgt is nog even wachten maar voorlopig heeft het zuiden duidelijk betere papieren dan het noorden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoe lijkt het voor Le Corbier momenteel Roel?

Volgens mij valt er overal sneeuw maar Le Corbier blijft het droog hoorde ik dacht ik.

Skigebieden ten zuiden van het Inntal in Oostenrijk doen ook mee!

Oostenrijk krijg niet veel : (

Volgens mij krijgt Oostenrijk ook wel een goede dump, vooral vanavond gaat het goed beginnen.

Hier in Plan de Gralba (Val Gardena) heel de dag al natte sneeuw en lager zelfs regen…Hopelijk verandert dat nu snel.

Oostenrijk is voor een groot deel nog te warm, de grens met sneeuw ligt al uren stil boven Vorarlberg en de Ötztaler Alpen (tegen de hoofdkam). Daar wel veel sneeuw.

Vannacht zou het zaakje over de rest van Oostenrijk moeten schuiven maar het is afwachten hoeveel er overblijft. Morgen de balans!

Pfff, Kleinarl (Salzburgerland) ligt er gunstig que sneeuwzekerheid, maar dit nu houdt ik toch m’n hart vast. Voor het eerst niet kunnen skiën met kerst?:(

No worries Nicky, komt wel goed.
Maarja, je kan als je voor sneeuwzekerheid gaat beter naar west oostenrijk, vorarlberg, anton, ischgl, dat soort gebieden.
Maar het komt goed hoor, ook in salzburg. Het gaat sowieso vriezen, 3 a 4 dagen vorst en de sneeuwkanonnen zorgen voor een goede laag sneeuw, in salzburg weinig rotsen, dus er is niet zoveel sneeuw nodig om goed te kunnen skiën.

@Nicky en Lars: Vorarlberg scoort inderdaad goed maar ook Kleinarl zit gemiddeld niet slecht qua sneeuwzekerheid. Binnen enkele dagen kun je dat hier zelf nagaan. Ik zou bijna zeggen jammer dat je al geboekt hebt.

Roel, bedoel je Kleinarl bij Wagrain in de buurt? Is dat een mooi gebied?

Roel, kun jij ergens zien hoeveel sneeuw er ongeveer in het gebied Superdevoluy gevallen is? Ik zoek me namelijk suf naar een website die dat aangeeft…

@ Ankiepankie: op deze link is de hoogte van de sneeuw in de Devoluy terug te vinden:

null

Geweldig, superbedankt!!

@Kiki: bij Wagrain inderdaad. Het is een leuk klein dorpje in een doodlopend dal maar mét een aansluiting op Ski Amadé.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie