Alpenweerpraat: omslag aanstaande

Roel op 07 december 2009· 18 reacties

De huidige webcambeelden en de lauwwarme langlaufwedstrijd van gisteren in Düsseldorf (12C!) doen weinig aan de winter denken. Het roer gaat echter om. We moeten het zachte regenachtige weer van vandaag dan ook maar gauw vergeten want er staat ons een interessante periode te wachten. Foto: Bild.de

Golfbeweging
Het geharrewar van de modellen is nu grotendeels voorbij. Belangrijkste conclusie: het wordt kouder. De kou-explosie boven de VS waarover ik vorige week schreef gaat ons weer namelijk beïnvloeden. Nu doet kou in de VS dat wel vaker. In de meeste gevallen zorgt het in Europa echter voor een zachter weertype doordat de depressieactiviteit op de oceaan wordt aangewakkerd (extra temperatuursverschil tussen lucht en water).

Nu zorgt de uitstroom van kou voor een golfbeweging in de straalstroom, de wind op grote hoogte die als snelweg voor hoge- en lagedrukgebieden fungeert. De straalstroom is normaal west-oost geörienteerd maar gaat door de golfbeweging zwabberen. Je ziet het gebeuren op deze animatie van het ECMWF-model.

ECMWF
ECMWF

Betere kansen voor de noordkant
Door het opwerpen van een krachtig hogedrukgebied richting Noorwegen zitten we op grote hoogte vanaf zaterdag met een noordoostelijke stroming. Daarmee kan zachte lucht de Alpen niet meer bereiken. Of de kou ook met (veel) sneeuw gepaard gaat is nog zeer lastig te zeggen. Donderdag ontstaat wat dat betreft al een interessante situatie. Gelijktijdig met de hogedrukopbouw boven Noorwegen kruipt een klein koudeputje over de Noordzee naar Tsjechië. Dat kan in de nacht naar vrijdag aan de noordkant voor sneeuw zorgen, de beste papieren zijn ditmaal voor Oostenrijk. Dat geldt ook voor de kou die daarna moet binnenstromen. Oostenrijk zit het dichtst bij de bron, het Russische koudereservoir, dus daar de laagste temperaturen.

Gezien het gewijzigde luchtdrukpatroon zouden de noordalpen eindelijk een leuke tijd tegemoet kunnen zien. Zeker als de noordoostenwind iets krimpt naar het noorden waarmee Scandinavische lucht de Alpen kan bereiken. Deze iets vochtigere lucht staat garant voor een sneeuwrijkere periode. Zowel GFS als ECMWF zinspelen hier voorzichtig op.

Actueel
Vandaag moeten we nog door een zure appel heenbijten. Zeer zachte en vochtige lucht bevindt zich boven de Alpen met regen tot op 1800m hoogte. Het webcambeeld hiernaast komt uit het Zwitserse Lenk. Morgen blijft het onbestendig maar doordat we even in wat koelere lucht terechtkomen gaat de sneeuwgrens naar zo’n 800m. Daarboven kan zo’n 20-30cm vallen. In combinatie met de vooruitzichten op de lange termijn ziet het er ook voor Oostenrijk ineens niet meer zo somber uit.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik zie net de lange termijn verwachting voor Sauerland, ziet er goed uit!

hoe is het voor le grand massif.valt daar wel iets dekomende dagen ?

Wat sneeuw voor Tirol, Salzburgerland enz zou zeer welkom zijn!
Nu maar hopen dat het doorzet en dat het een solide basis is voor de winter!

Over 10 dagen gaan we naar Brixen im Thale, hopen dat de kou ook wat sneeuw meebrengt en het wordt weer helemaal top daar!

hallo roel
we gaan op 18 december na st martin bei lofer .
gaat de kou er nog zijn in de kerstweek ?? .
en gaat er nog veel sneeuw vallen de komende tijd daar ?? .
Groetjes

Vannacht en morgen gaat er vrijwel overal sneeuw vallen, eerst in Frankrijk daarna uitbreidend naar Oostenrijk. Gezien de verwachtingen op lange termijn zal die sneeuw niet zo snel meer verdwijnen, en mogelijk zelfs aangevuld worden.

Hallo Roel,

Woensdag vertrek ik naar Grindelwald om do/vr/za te skieen. Ik zie nu dat het daar regent in het dorp en op een deel van de berg. Weet jij wat dit doet met de sneeuw? Begrijp dat het niet best is maar hoe erg is het. Ik kan nl nog omboeken naar een andere plek.

Ik ga dit weekend naar Fiss!! Ziet er dus redelijk uit!

@Sjors: ik kan me zo voorstellen dat de sneeuw dan wel smelt dan wel "wateriger" wordt afhankelijk van de temperatuur, en dat nattige sneeuw bij vrieskou een ijsbaan wordt.

haha, een paar dagen geleden riep ik al zoiets (met de opmerking over mijn boeren verstand)
het gaat koud worden, zeer koud, ook in Nederland…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Let it snow!!!
de 19de vertrek ik naar Kitzbuhel, begint er dus veel rooskleuriger uit te zien (alé eigenlijk witter), dan een week geleden. Ik had het al zien aankomen op andere sites maar als Roel dit toch bevestigt, is het nog fijner!

Joepie, eindelijk positieve berichten. 19 december gaan we naar westendorf. Wie weet een dikkere laag sneeuw dan dat kleine laagje dat er nu ligt dus!!

@Sjors, Grindelwald heeft een aardig pak liggen, dat is ondanks de regen niet zomaar weg. Wil je omboeken en daar persé geen last van hebben moet je uitwijken tot boven 2000m of naar Italië gaan. Ik zou als ik jou was gewoon naar Grindelwald gaan. Morgen valt ook daar wat nieuwe sneeuw.

Kijk, dit zijn berichten die ik graag hoor! Lijkt erop dat de winter nu definitief is ingezet, ook voor de Noordalpen! Hoe ziet de sneeuwgrens eruit, krijgen we een wit Inntal?

Eindelijk goede berichten over de noordalpen, nu maar hopen dat het doorgaat.

Roel, welke gebieden in italie zijn goed voorzien van sneeuw

Vrijwel de hele Italiaanse Alpen zitten bovengemiddeld goed. Als je kunt kiezen zou ik voor de Dolomieten gaan alleen al voor het landschap (bv. Kronplatz, Val Gardena).

Tomcatsburg, zou heel goed kunnen. Vanaf zaterdag heerst algemene vorst tot in de dalen. Trouwens de avondruns zijn weer om in te lijsten zo mooi! Vrijdags eerst sneeuw, daarna invallende vorst.

Roel, bij deze nog even mijn complimenten voor de geweldige updates de laatste weken…bijna iedere dag wel een nieuw blogje, geweldig!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie