Alpenweerpraat: ijskoude zondag op de kaart

Roel op 10 december 2009· 21 reacties

De temperatuur daalt vanaf morgen structureel en diep onder normaal. Dat is andere koek dan wat we zowel in de Benelux als in de Alpen gewend zijn. Hiernaast het GFS-ensemble van het Zwitserse Geneve. Het laat de verwachte temperaturen zien op zo’n 1500m. Hoewel de pluim op lange termijn logischerwijs behoorlijk uitwaaiert gaan vrijwel alle leden voor een volle week van ondermaatse temperaturen.

-10 overdag
Een (eerste?) dieptepunt wordt zondag bereikt als aan de zuidflank van een Scandinavisch hogedrukgebied zeer koude lucht vanuit Rusland komt binnenwaaien. Op veel plaatsen zal het overdag niet warmer kunnen worden dan -5 tot -12. De nacht naar maandag wordt mogelijk zelfs extreem koud, de wind lijkt dan weg te vallen en bij een heldere hemel gaat het kwik diep onderuit. Minima beneden -20 zijn dan geen uitzondering, de typische koudepolen (bv. Obergoms en Engadin in Zwitserland, Funtensee in Bergtesgaden) kunnen zelfs goed beneden -30 komen. De dagen erna houdt de winter aan. Hieronder een plaatje dat we anderhalve week geleden ook lieten zien: de gemiddelde temperatuurafwijking ten opzichte van normaal voor aanstaande maandag (op ca. 1500m hoogte). Je ziet een compleet tegenovergesteld beeld, vrijwel heel Europa zit dan in de kou.

afw
afw

Koud niemandsland
Hoe zit het nu met de sneeuwkansen na dit weekend? Vrijdag en zaterdag komt er eerst een pak aan de noordkant, ook Zwitserland krijgt hiervan zijn deel. Vanaf maandag is de onzekerheid nog steeds groot. Hiernaast de kaart voor aanstaande dinsdag. In Zuid-Scandinavië is de luchtdruk hoog, rond de Middellandse Zee is hij laag, daartussenin liggen de Alpen in een koud niemandsland tussen allerlei kleine lagedrukgebiedjes in. Afhankelijk van de positie kan er verspreid over de Alpen wat sneeuw uit vallen. Wel blijft de stroming op grote hoogte oostelijk waardoor de kans op grote hoeveelheden zeker de eerste dagen klein is. De zon komt daarbij goed tevoorschijn. Wat nog weleens kan gebeuren in dit soort situaties is dat er een zogenaamde retour d’est ontstaat op de grens van Italië en Frankrijk. Met een oostenwind wordt vanuit de Po-vlakte vochtige lucht tegen de Alpen gedrukt met flinke sneeuwval als gevolg voor de gebieden die tegen de grens (= hier Alpenhoofdkam) liggen. Dat is nu echter nog speculeren.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De koude dagen zijn dus onderweg! Heerlijk, een temp. wat hoort bij de wintersport. Ik wacht de sneeuwval nog even af. Maar hopelijk zal voor de 18e dec nog wat in het wilder kaiser gebergte gaan vallen? kun je daar iets op zeggen Roel?

hallo roel
weet je soms hoeveel sneeuw gaat vallen in st martin bei lofer ??? volgende dagen en hoe koud het nog word ?? .
dank u

Hier gaat mijn winterhart sneller van kloppen!!!

hallo roel
weet je soms iets over de sneeuw in hoghfugen?

Voor de Haute Savoie in Frankrijk wordt het één van de slechtste seizoensstarten ooit. Op 1500 meter nauwelijks sneeuw, en geen vlokje te bespeuren de komende week… Ziet er echt slecht uit voor een regio die normaal een echt ‘sneeuwgat’ is. Eerst was er de zuidkant die goed scoorde, nu is het de beurt aan Oostenrijk (en beetje Zwitserland).

Het zal me benieuwen of er nog wat bijvalt in Kirchberg/Kitzbuhel, dat is echt wel nodig want het is nu 10 keer niks voor zover ik kan zien dooit het er alleen maar. Maarja nog iets meer als een week te gaan dus het zou nog moeten kunnen…

Kirchberg/Kitzbuhel hier heb ik altijd prima kunnen skieen,bijna in het hele gebied staan sneeuwkanonnen.
Het is er vanaf morgen flink koud en vrijdag en zaterdag sneeuwt het.
Dus zorgen zou ik me niet maken over dit schitterende skigebied :)

Ik ga ook naar hetzelfde skigebied, maar dat gaat allemaal vandaag, morgen en overmorgen in orde komen. Boven ligt er zeker 30 cm en daarboven nog zoiets, perfecter kan niet! Tot in het dal lijkt me waarschijnlijk met deze kaarten.

Hoi Roel, hoe is de lange termijn verwachting (richting de Kerstdagen) voor de temperatuur? Blijven de drukgebieden slepen of gaan ze weer bewegen? Volgende week is het al zover, Hintertuxer Gletsjer!

Zojuist gezien dat de sneeuwgrens in Kitzbühel tot 1000m gedaald is. Dat is gunstig want de temperatuur gaat nu verder in dalende lijn en de neerslag neemt toe. Hochfügen, Lofer en Kitzbühel krijgen hun laag wel.

@Peter, ik kan me een aantal jaren herinneren dat het helaas niet veel beter was. In 2003 zat ik zelf in La Plagne (Savoie), 2004 in Val Thorens half december. Beneden 1800m lag er überhaupt niks. Toen klaagde men al over een paar slechte voorseizoenen, het blijft natuurlijk december. De middagrun van GFS geeft Frankrijk volgende woensdag trouwens weer sneeuw, voor wat het op dit moment waard is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dag Roel,
Wij gaan vanaf 20 december skieën in Morzine. Hoe zijn de vooruitzichten ?

@roel, kun jij mij vertellen op welke site je de ‘actuele’ sneeuwgrens kunt vinden? ik ben daar op sommige momenten aardig benieuwd naar!

Pim, dat niet. Het kan van dal tot dal soms sterk verschillen. Op dit Zwitserse radarbeeld kun je wel zien of de neerslag sneeuw of regen is:
http://meteo.sf.tv/sfmeteo/wetter_aktuell_niederschlag.php…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

wat zijn de sneeuwkansen in Sauerland?

groot, want als het daar vriest, gaan de sneeuwkanonnen aan…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

mja zal lekker zijn… altijd naar Oostenrijk en dan een keer Haute Savoie (Grand Massif) kiezen voor de organisatie van een wintersport voor mezelf en 9 vrienden, en dan ligt er geen sneeuw… wat dat betreft is wintersport wel k*t :p

@nils wij gaan daar nu al enkele jaren ;met veel,en soms veel minder sneeuw,maar het blijft voor ons een van de betere skie gebieden.boarden of skieen zal je zeker wel kunnen doen.maar met de wijnige sneeuw zal het wel op de piste blijven zijn.ik heb al geboekt voor kerst en nieuw,krokus ,en passen.dus het zal wel een keer raak zijn.seeja

hahahah vanaf overmorgen los in Mayrhofen… ziet er prrrima uit!
Succes allemaal!

Als we dit filmpje mogen geloven komt het wel goed met de sneeuw in de alpen:

kan iemand me vertellen of crans-montana (wallis) zich bevind langs de noordelijke of de zuidelijke hoofdkam van de alpen.Wie kan me helpen aub.

kijk op snow forecast!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie