Alpenweerpraat: koud maar weinig sneeuw

Roel op 14 december 2009· 10 reacties

Na de sneeuw van vrijdag en zaterdag (10-50cm lokaal in de Arlberg) hebben we een bitterkoude nacht achter de rug. Op het vliegveld van St. Moritz werd het -18,9, in Lenzerheide -16,5. De bekende koudepool aan de Funtensee in de Beierse Alpen meldde zelfs -29 graden. Vandaag lossen nevel en mist geleidelijk op en komt vooral in de bergen de zon goed tevoorschijn. Een prachtige winterdag volgt, hiernaast een plaatje uit het Oostenrijkse Silbertal.

Rustig en koud
Het te koude weer houdt de hele week aan. De zon komt daarbij goed te voorschijn. Daarbij trekt de kern van het hogedrukgebied boven Scandinavië zich geleidelijk terug naar Groenland. Zowel boven de Middellandse Zee als vanuit het noorden proberen lagedrukgebiedjes op te rukken naar de Alpen maar dit proces loopt moeizaam, mede doordat het Groenlandse hoog een uitloper houdt over Scandinavië. De oostelijke stroming blijft dus intact met de aanvoer van koude en droge landlucht. Bij het opdringen van deze lagedrukgebiedjes kan er af en toe wat lichte sneeuw vallen maar veel zal het niet zijn. Dit kan met name gebeuren in de zuidfranse Alpen en het oosten van Oostenrijk.

Verschillen
In het weekend lijkt de lagedruk meer vat op het weer te krijgen maar hoe dit zich uitwerkt blijft gissen. We zien twee verschillende scenario’s, en dat op relatief korte termijn (aanstaande zaterdag):

zaterdag
zaterdag

GFS: lagedruk boven het oosten van Spanje zorgt voor toenemende neerslagkansen in de zuidalpen. Iets zachter.

zaterdag_ec
zaterdag_ec

ECMWF: lagedruk boven de Balkan zorgt voor een noordoostelijke aanvoer met sneeuw voor de noordkant. Aanhoudend koud.

Kortom de modellen hebben op middellange termijn nog steeds grote moeite met het geblokkeerde luchtdrukpatroon. Verder kijken heeft dus geen zin.

Upgrade
Nu we het over de betrouwbaarheid van de modellen hebben. Vanaf morgen draait het GFS-model op een hogere resolutie. Dat betekent nauwkeurigere berekeningen van dit veelgebruikte model. Het Europese model (ECMWF) verhoogt vanaf januari 2010 eveneens de resolutie. Goed nieuws voor alle diensten die van deze modellen gebruik maken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Spannend, spannend. In ieder geval weer een goede reden om regelmatig de weerberichten te blijven checken. :-) Kan niet ontkennen dat het weer vreselijk begint te kriebelen. Keep us posted, Roel!
En klopt het dat de regionale weerberichten nog niet zijn geschreven, of is de link broken?

Mooie plaatjes, eindelijk! Dit is pas winter!
Vol de weerberichten altijd en hoop dat er nog wat verse sneeuw bijkomt in Flachau eo…
Over 1,5 week zijn we daar en de webcams laten nu al super beelden zien!

Vanmorgen op de webcams van Devoluy gekeken en de kanonnen staan op volle kracht te draaien, geweldig gezicht! Laat de kou nog maar even aanhouden, alles beter dan dat kleffe warme weer!

@Lennart
Flachau ? Daar gaan wij 23 januari naar toe.
Zou je voor ons een beetje rond willen kijken ?
Leuke afdaling,tocht,apres ski,restaurant you name it.
Kan haast niet wachten om te gaan.
Als je wat info hebt stuur maar naar mijn mail adres.
bran3278@kpnmail.nl

Alvast bedankt

He Claire! Leuk dat je meeleest. Het is nog een oude link, dank voor de tip.

@Daddy
Ik kom al jaren in Flachau en ik vind het oud&nieuw echt een super feest! Je moet zeker naar de Hostadl die onderaan de weltcup piste zit bij de starjet lift.
De afdalingen in Flachau zelf zijn niet super uitdagend maar je kan ook heel makkelijk met de bus naar Zauchensee of Flachau-winkl enz
Voor de lunch is de Hofstadl of Dampfkessel (onderaan bij de spacejet lift) erg leuk.
Sowieso veel plezier daar!
Lennart
Kaasgaaf.nl

hallo roel
zit er nog sneeuw in voor volgende week in lofer ??? .
en hoe koud word het nog ?? .
groetjes

Met het koude weer kunnen de sneeuwkanonnen in ieder geval hun werk doen…

Winterberg en Willingen gaan aanstaande zaterdag open!

Nou, dat weerbericht klopt als een bus! Hier in Tignes is het heerlijk toeven onder een egaalblauwe lucht en de grote gele rakker die flink straalt. Rond t middaguur is t op de pistes min 10 maar aan t eind van de dag wordt t min 15 dus snel de dikke trui aan en de kachel op 10.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie