Alpenweerpraat: sneeuwkanonnenweer

Roel op 15 december 2009· 8 reacties

Het ziet ernaar uit dat we de komende dagen nog weinig sneeuw hoeven te verwachten. De atmosfeer zit nog steeds muurvast en de kou zit vastgenageld op het Europese continent, wat ervoor zorgt dat storingen nauwelijks tot de Alpen kunnen doordringen.

Koud Europa
Ook vannacht was het weer behoorlijk koud. Op diverse plaatsen vroor het meer dan 15 graden. Dit plaatje geeft de minimumtemperaturen aan in Europa. Met uitzondering van Italië, Griekenland en de Britse Eilanden heeft het vrijwel overal gevroren (blauw). De komende dagen verandert hier weinig aan. Hogedruk regeert en met een aanhoudende oost- tot noordoostenwind wordt vrij droge lucht aangevoerd. In de stroming drijft af en toe wat bewolking mee die bij de geringste vereffening in het landschap uitsneeuwt. Vooral de oostelijke helft van Oostenrijk is hiervoor gevoelig maar grote hoeveelheden zullen er niet uit vallen.

Volgende week verzachting?
Werpen we een voorzichtige blik op de kaarten van volgende week, dan lijkt een verzachting in zicht. In het weekend verschijnt er een depressie boven de Noordzee die bij ons de kou doet temperen (sneeuwkansen) maar in de Alpen nog weinig uitricht. Begin volgende week zou hij wat sneeuw kunnen brengen in de noordelijke Franse Alpen en aan de noordkant. In de loop van volgende week lijkt dit laag een fusie aan te gaan met een andere depressie ten noorden van Portugal. Daarmee draait de wind naar het zuiden en wordt zachtere lucht aangevoerd. Frankrijk en de zuidalpen zouden daardoor met sneeuw te maken kunnen krijgen terwijl aan de noordkant een lichte föhn komt te staan (zonder dat het meteen erg zacht wordt). Over de timing zijn de modellen het alleen niet eens.

Zout
Tot slot een opmerkelijk nieuwsbericht afgelopen zondag. In de headlines van teletekstpagina 101 stond te lezen dat Rijkswaterstaat op verschillende plaatsen in Nederland zout had gestrooid.

teletekst
teletekst

Is het komkommertijd of zijn we bevangen door de klimaattop in Kopenhagen??

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hallo roel
zit er ook nu sneeuw of regen in lofer volgende week ?? .
of gaat get dooien ??
hoop van niet hoor .
groetjes

Zoals ik schreef zal het langzaam zachter worden, waarschijnlijk zal het in het dal wat gaan dooien. Verder laat de laatste GFS-run zaterdag al wat sneeuw toe. Iets om in de gaten te houden…

Hallo Roel,
Ik ben een vaste lezer. Ik heb een verzoek. Wil je ook in je dagelijkse weersverwachtingen informatie geven over de minder zekere skigebieden zoals de Harz, Sauerland en Tjechie?
Alvast bedankt, gr. Jerry

@Jerry,
Die voorspellingen zijn vaak wat makkelijker!
Kijk gewoon op wetteronline.de je kan gewoon winterberg, braunlage e.d. intikken.

in Kopenhagen zucht met onder de klimaatconferentie, ruim 1000 km zuidelijker, in de Alpen, zoemen miljoenen sneeuwkanonnen…

En een vliegticket naar de Alpen is goedkoper dan de trein…

Ik draai nog maar 'ns een spaarlampje in, dan bespaar ik gelukkig 3% energie…

tsja, Paul, ik heb nog meer dan 60 jaar te gaan. Ik wil ook blijven skiën. Maar een terechte en mooie reactie, amen!!!

Hallo Roel,

Wat verwacht jij volgende week in Val Thorens voor weer? Wij gaan daar zatertdag heen en hopen op goed weer met zonneschijn. Wat denk jij?

Tof Roel, ik ook! Volgens de voorspelling is er ruim 50% kans dat we wat verse sneeuw gaan aantreffen…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie