Alpenweerpraat: omgekeerde wereld

Roel op 17 december 2009· 11 reacties

We beginnen met een bijzonder moment, in delen van Groningen en Friesland ligt op dit moment namelijk meer sneeuw dan in menig Alpendorpje. Bij het schrijven van dit bericht ligt er in de omgeving van Drachten 25cm, Sneek zit op zo’n 20cm (zie foto, bron: weersinformatie.com). Ook de rest van het land kan nog sneeuw verwachten.

De sneeuw in Nederland hangt samen met een zwak lagedrukgebiedje dat vanaf de Noordzee naar het zuiden is komen afzakken maar boven het warme Noordzeewater flink is geactiveerd. Morgen arriveert de storing boven het zuiden van Frankrijk waarbij hieruit in de Franse Alpen ook wat sneeuw kan vallen.

Nieuwe kou-impuls
Aan de achterzijde van de storing stroomt een nieuwe golf zeer koude lucht binnen vanuit Oost-Europa. Zaterdag wordt het op 2000m niet veel warmer meer dan -20 graden. Zondag arriveert een nieuw lagedrukgebied boven de Noordzee die opnieuw sneeuw bij ons geeft, en dat (in mindere mate) ook doet in de Zwitserse Alpen. De rest van het Alpengebied houdt het grotendeels droog. Ook dit laag zet koers richting het zuiden en voegt zich samen met een ander lagedrukgebied bij Portugal. Dit omvangrijke systeem gaat uiteindelijk het weerbeeld voor de komende week bepalen. Hieronder de kaart voor aanstaande dinsdag.

Recm1201
Recm1201

Een actief laag in de golf van Biscaye zorgt voor een flinke zuidelijke stroming. De Franse en Italiaanse Alpen kunnen veel sneeuw verwachten. Het is afwachten of de noordfranse Alpen hier ook goed van profiteren, de nadruk lijkt andermaal wat meer naar het zuiden te liggen.

Hogere sneeuwgrens
De sneeuwgrens wordt vervolgens cruciaal. Met de zuidenwind wordt de kou uit de Alpen verdreven. De kans is daarom reëel dat na aanvankelijk veel sneeuw deze op dinsdag beneden 1500m overgaat in regen. De noordkant krijgt voor de kerst met föhn te maken en tijdelijk flink oplopende temperaturen. Het is hopen dat het relatief dunne sneeuwdek hiertegen bestand is, een nieuw pak sneeuw lijkt er de komende dagen niet meer te vallen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,
Maar als ik kijk naar Westendorf daar kunnen ze tot komende dinsdag nog zoveel met sneeuwkanonnen aan het werk dat dat die paar dagen fohn moet kunnen overleven of zie ik het verkeerd?

Gr Rene

Roel, om even een idee te hebben van de verwachte Fohnwind. Gaan we hier terug te maken krijgen met 7°C op 1800 m of zal het minder zijn deze keer. Of is het gewoon onmgelijk om zoiets te voorspellen.
Achja, zondag, maandag en dinsdag wel lekker koud, dus 3 dagen skiën zonder zorgen, veel betere vooruitzichten al dan 3 weken geleden.

He jongens, kom op!! Houd goede moed! We gaan gewoon skien vanaf de 18e t/m de 28 en dat zonder problemen!! Skiwelt wilder kaiser!!

Op de pistes waar sneeuwkanonnen staan heeft niemand straks problemen, ze hebben voldoende buffer kunnen aanleggen. Het wordt alleen spannend in hoeverre de sneeuw in de dorpen het houdt (Witte Wereld-pagina). Bij föhn wordt het op 1500m mogelijk 5-8 graden boven nul.

Blij dat ik mn vakantie heb uitgesteld naar de 3e week van januari.

Verwachtingen voor Sauerland zijn nog redelijk, daar volgende week maar een kijkje nemen.

Roel, je schrijft dat de noordkant te maken krijgt met een föhn. Hebben de zuidelijke alpen hier evengoed last van of merken die er nauwelijks iets van?

[ongenuanceerd]K*twinter

Zit je weken op de webcam te kijken hoe er centimeter voor centimeter een laagje ontstaat, en hoe er centimeter voor centimeter hoop ontstaat dat je toch nog de piste op kan, krijg je 7 graden en regen voor je kiezen. Grand Massif sneeuwzeker mn ass. [/ongenuanceerd]

De weersverslechtering voor ons wintersporters dan,begint pas over 5 a 6 dagen.Wellicht veranderd er aan de wintrichting in die tijd nog het e.e.a.Zou niet de 1e keer zijn.

zit er geen beetje sneeuw in salzburg land voor de komende week ?? . en hoe koud word het nog ?? in die dagen .
roel

Leest net op wetter.orf.at dat de fohn dinsdag opsteekt maar op woensdag weer afzwakt. Valt misschien wel mee dit keer!

Is het niet zo dat de warme lucht uit het zuiden nu over de zeer zeer koude lucht in de alpen gaat schuiven? En zodoende ook de noord-alpen goed bedeeld met een niet al te hoge sneeuwgrens vanwege die koude die gewoon nog onder de warmte zit? (dit is inderdaad misschien meer hoop dan realiteit)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie