Alpenweerpraat: veel sneeuw voor het zuiden

Roel op 18 december 2009· 9 reacties

Mensen die deze week op wintersport zijn hebben het eigenlijk heel goed getroffen. Met uitzondering van de Franse Alpen ligt er vanaf 800-1000m vrijwel overal sneeuw die dankzij het koude weer prima geconserveerd blijft. Een webcambeeld dat het winterse weer prachtig weergeeft komt van de Wilder Kaiser in Tirol.

Hollandse depressie
In Frankrijk is het allemaal iets minder, er viel afgelopen week wel wat sneeuw maar zeker ten noorden van de Maurienne is het nog behelpen niet meer dan een paar centimeter. De depressie die verantwoordelijk was voor plaatselijk 70cm sneeuw bij ons, is nu doorgetrokken naar Frankrijk. Dat geeft in de Franse Alpen wat sneeuw maar door de intense kou zit er te weinig vocht in de lucht voor grote hoeveelheden.

Veel sneeuw voor het zuiden
Vanaf maandag kantelt de stroming naar zuid. Lagedruk op de Noordzee smelt samen met een ander laag in de Golf Van Biscaye. Hiermee wordt tijdelijk zachte lucht aangevoerd wat vooral dinsdag merkbaar zal zijn. Maandag begint het in Frankrijk en in de zuidalpen te sneeuwen welke richting dinsdag flink intensiveert. In Italië, het zuiden van Zwitserland en in Osttirol kan er zomaar 60-100cm vallen, maar door de zachtere lucht is het onzeker of het ook beneden 1500m blijft sneeuwen. Positief is dat de ergste warmte waarschijnlijk woensdag weer wordt verdreven. Dat betekent dat de föhn geen grote schade kan aanrichten aan de noordkant.

De dagen daarna kan er overal regelmatig sneeuw blijven vallen met de nadruk op het zuiden. Het worden ook geen zonloze dagen, de zon zal zich regelmatig laten zien.

Weer onderweg
Zaterdag vertrekt de eerste grote groep wintersporters naar de Alpen. Wat kunnen deze onderweg verwachten. Koud weer in ieder geval want het blijft overdag flink vriezen. In het midden en zuiden van Duitsland, en ten zuiden van de Vogezen is het extra oppassen want daar kan af en toe lichte sneeuw vallen. In combinatie met drukte kan dat mogelijk problemen geven.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hallo roel,
Wij vertrekken morgen naar hoch fugen, hoe gaat het weer daar volgende week zijn? gaan we daar veel last krijgen van de föhn, en krijgen we de zon daar ook nog te zien?
bedankt alvast voor de informatie.

Beste roel, als ik het zuiden van zwitserland lees, mag ik dan Portes du Soleil lezen?

Beste Roel,
Het skigebied Paradiski (les arcs, La plagne),
Ligt dit langs de zuidkant of de noordkant?
groetjes!

26 dec. vertrekken wij richting gerlos, en ik schrok erg van die dinsdag (+6 C). Gelukkig lijkt het zo te zijn dat de zachte temperaturen woensdag verdwenen zijn. Met een beetje geluk valt er nog een paar cm bij, en kunnen we een week vol aan de bak :-)!

Wow, als er dinsdag/woensdag nog 60 cm in Frankrijk bijvalt, ben ik helemaal gelukkig!!

Google(maps) is je vriend! It’s really easy, you should try it some time ;-)

Zelf ga ik overigens ook volgende week naar Paradiski en het lijkt erop dat het flink zal sneeuwen maar onder 1500-1600 zal het net boven 0 graden zijn dus er is kans op regen. Hogergelegen pistes in Les Arcs zullen super zijn maar voor Les Coches en lager gelegen pistes in La Plagne ziet het er niet goed uit maar ik blijf hopen op iets meer kou.

Ik loop jullie vragen achter elkaar even na:
@Jeanine, je zult van alles iets krijgen. Inderdaad tijdelijk föhn, ook zon en sneeuw. Temperaturen zullen duidelijk hoger liggen dan deze week.

@Teunwille, niet helemaal. Les Portes du Soleil ligt meer in de westalpen, en profiteert ook soms van sneeuw aan de noordkant. Met het zuiden van Zwitserland bedoel ik alles ten zuiden van de Alpenhoofdkam, m.n. Tessin en het Engadin.

@Els, Paradiski behoort eveneens tot de westalpen, maar krijgt bij sneeuw uit het noorden nog wat minder dan Les Portes du Soleil.

Voor de mensen die naar de Haute Savoie reizen(waar dus ook portes du soleil ligt). De neerslagzone van gisteren (die maar weinig zou brengen) heeft voor ongeveer 15 cm gezorgd op 800 meter. Richting 2000 wordt er zelf gesproken van 40 cm!
Daarboven verwacht men voor de komende dagen dat de sneeuwgrens ginder maximaal tot 1500 meter zal stijgen (veel optimistischer dan initieel), maar daarna tot rond de 1000 meter zakken.

wij vertrekken donderdag naar het reuzengebergte in tsjechie
kunnen we daar sneeuw verwachten of ligt er al wat sneeuw daar dat u weet?
gr marjo

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie