Off-piste wintersporten: Maak een planning

Rogier op 17 januari 2010· 1 reactie

null

Als je graag off-piste gaat moet dit een weloverwogen keuze zijn. Denk niet te licht over off-piste wintersporten. Voor elke afdaling is een goede planning van belang. Hier enkele handvatten…

Niet zomaar
Het belangrijkste met skiën of boarden naast de pistes is dat het niet ‘zomaar’ gedaan wordt. Skiën buiten de gebaande, beveiligde en geprepareerde pistes is gevaarlijk. Een goede planning is belangrijk en kan heel veel ellende voorkomen.

null

Lawinebericht
Het allereerste wat je moet is het lezen van het lawinebericht. Lees dit bericht aandachtig, zoek woorden op die je niet kent (lawineberichten zijn helaas nooit in het Nederlands) en probeer een beeld te vormen van de gevaren die genoemd worden.

Weerbericht
Lees ook het weerbericht, wat doet het weer? Vroeg opkomende mist, hitte, extreme koude, sneeuwval, regen of zon. Slecht weer kan een vervelende en zelfs gevaarlijke spelbreker zijn van een off-piste tocht. Weet wat je kunt verwachten.

null

Topografische kaart
Nadat het lawinebericht gelezen is, is het mogelijk om een keus te maken voor welke helling ‘gereden’ kan worden. Verder kan je op goede 1:25000 kaarten duidelijk zien waar moeilijke passage (steil, rotsen, bomen) zich bevinden en waar je dus moet opletten. Het goed bestuderen van een kaart hoort bij de basisvaardigheden van een off-piste wintersporter.

Groepsamenstelling
Met behulp van het lawinebulletin en de kaart is een mooie tocht uitgezocht. Nu is het zaak om goed na te gaan of deze tocht te doen is met de groep waarmee je op stap bent. Zijn de passages niet te steil? Wat zijn de gevaren bij een val? En, kan iedereen de lengte van de afdaling aan? Het is belangrijk om goed na te denken of iedereen in de groep veilig mee kan komen.

Denk ook aan de eventuele ‘macho’s’ in de groep. De skiërs en boarders die kostte wat het kost het mooiste spoor willen leggen. Kunnen deze wintersporters zichzelf of anderen in gevaar brengen?

Noteren
Noteer alles wat je tijdens het maken van de planning is opgevallen. Schrijf belangrijke hoogtes op, herkenningspunten en alle andere aandachtspunten. Een klein geheugensteuntje is bij off-piste afdalingen nooit weg.

Vind je dit allemaal teveel werk, een te grote verantwoording? Ga dan met een gediplomeerde berggids of skileraar op pad.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Prachtige foto!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie