Alpenweerpraat: zondag op meer plaatsen sneeuw

Roel op 15 januari 2010· 6 reacties

Vanaf 600m ligt er in de Zuidfranse Alpen nu een gesloten sneeuwdek, dankzij de sneeuw van de afgelopen week. Vandaag en morgen is het op de meeste plaatsen prachtig zonnig weer en droog, alleen in de dalen kan de laaghangende bewolking hardnekkig zijn zodat het daar met de zon mogelijk tegenvalt. Deze mooi geprepareerde piste vind je in het skigebied Schöneben, vlakbij Nauders.

Het zit al enkele dagen in de kaarten, zondag komt er een weersomslag. Vanuit het westen komt een lagedrukgebied vanaf de Noordzee dichterbij. De koers van dit laag werd door de modellen zeer slecht ingetekend gezien de grote verschillen van run tot run. Wel was vanaf het begin duidelijk dat Frankrijk de grootste kans had op sneeuw.

Eerst kans op regen
In het weekend sijpelt eerst duidelijk zachtere lucht de westalpen binnen zodat de eerste neerslag zondagochtend waarschijnlijk in de vorm van regen valt (beneden 1500m). Later op zondag trekt de storing over Duitsland naar het oosten. Door het binnenstromen van koelere lucht gaat de regen in Frankrijk weer over in sneeuw. Ook breidt de sneeuw zich uit over Zwitserland en Oostenrijk. Ook hier kan in de dalen eerst regen vallen maar de sneeuwgrens verwacht ik hier een stuk lager, zo rond 1000m. Al met al mogen we zondag vanaf 1500m rekenen op een mooie deken van 20-30cm in Frankrijk en Zwitserland. Oostenrijk krijgt 10-20cm, het meeste rond de Arlberg. Hiernaast een indicatie van de verwachte hoeveelheden tot zondagochtend. Daar komt overdag nog wat bij.

Tweedeling
Begin volgende week zien we een tweedeling ontstaan. Het oostelijk Alpengebied komt onder invloed van een zeer krachtig hogedrukgebied boven Noord-Rusland. De luchtdruk in de kern stijgt tot meer dan 1060 hPa, een echte Russische beer. Als tegenhanger fungeert een depressie op de oceaan die vanuit het zuidwesten zachte lucht naar West-Europa probeert te sturen. Dit systeem probeert haar invloed over de Franse Alpen uit te breiden. Dit uit zich met name in de temperatuur.

De zon komt volgende week regelmatig tevoorschijn, in de Franse Alpen wordt daarbij soms wat zachtere lucht aangevoerd met lichte dooi in de dalen. In Oostenrijk blijft het overdag vriezen en waait een zwakke oostelijke stroming. Het ziet er niet naar uit dat de zachte lucht de Alpen gaat overspoelen volgende week. Daarvoor geeft het Russisch hoog teveel tegengas. Veel sneeuw verwacht ik de eerste dagen overigens ook niet. Als je naar de condities kijkt zou het gewoon een mooie wintersportweek moeten worden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Net terug van Königsleiten. Ligt weinig sneeuw, maar desondanks goede omstandigheden.

Ik ben toch een gelukzak. Ik vertrek morgen naar St Sorlin en het ziet er allemaal perfect uit. Af en toe verse sneeuw, zon en niet te koud. Bedankt Roel voor de opwarming (niet letterlijk)van mijn reis de afgelopen weken.
Tot binnen 14 dagen

Vanavond naar Val Thorens, lekker 20 tot 30cm poeder erbij!!

haha, for me the same as krism ;) ik vertrek straks naar Sorlin.

Running against the wind

Allen, veel plezier en geen troubles onderweg.

NOG TIEN DAGEN…met vijf vriendinnen serfaus onveilig maken!!! ha ha

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie