Alpenweerpraat: twee hogen vechten om een bot

Roel op 18 januari 2010· 2 reacties

Een derde gaat er mee heen, een lagedrukgebied welteverstaan. Zometeen meer hierover. Ondanks dat de hoeveelheden niet immens waren zijn de condities dankzij de sneeuw van gisteren opnieuw wat verbeterd. Veelal ging het om 10-15cm aan de noordkant van de Alpen. In Frankrijk viel iets meer maar lag de sneeuwgrens aanvankelijk ook een stuk hoger.

Opklarend
In Oostenrijk valt op dit moment de laatste sneeuw langs de noordrand van de Alpen, elders is het op veel plaatsen opgeklaard. Hiernaast een toch goed sneeuwbedekt Filzmoos in het Salzburgerland.

Na een mooie dinsdag met veel zon krijgen we woensdag opnieuw met sneeuw te maken. Een kleine storing glipt via Frankrijk tussen twee hogedrukgebieden door en geeft vooral in de Franse en Zwitserse Alpen verse sneeuw. Ik ga uit van 10-30cm, wederom geen dump maar wel een welkome aanvulling. Deze winter lijkt er patent op te hebben!

Warm en koud hogedrukgebied
De komende dagen zien we drie weersystemen die vechten om de macht in het Alpengebied. De belangrijkste twee hebben we al eerder aangehaald in dit weerbericht, lagedruk op de oceaan en een krachtig Russisch hogedrukgebied. Als derde zien we ten zuidwesten van Portugal een ander hoog. Dit probeert voortdurend verbinding te maken met het Russische hoog maar de twee verdragen elkaar niet zo. We zien dit vaker omdat de ontstaansgeschiedenis van de twee systemen compleet anders is. Het Russisch hoog is gevuld met zeer koude lucht terwijl het Portugese hogedrukgebied is ontstaan in warme lucht. Een verbinding komt daardoor moeizaam tot stand waardoor oceaanstoringen van tijd tot tijd kans zien er tussendoor te glippen. Komende woensdag (zie kaart) is daar een mooi voorbeeld van.

Herhaling
Terwijl de storing de aftocht blaast naar het zuidoosten kan er donderdag overdag nog wat lichte sneeuw vallen aan de noordkant. In Frankrijk en Italië is het dan weer opgeklaard met flink wat zon. Wel is het vooral in de Franse Alpen vrij zacht. Zondag zien we een herhaling van zetten met een opdringerig laag dat in het westen sneeuw komt brengen. Hoever dit naar het oosten oprukt en sneeuw tot in Oostenrijk brengt is nog zeer lastig te zeggen. Het kan nog alle kanten op.

Als we voorzichtig naar begin volgende week kijken blijft de bijzondere hogedruksituatie namelijk intact. Of het komt eindelijk tot een hogedrukverbinding en de rust keert voor langere tijd terug (veel zon), of we krijgen nog een paar aardige sneeuwsituaties. de modellen weten er duidelijk geen raad mee!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Aan welke kant van de alpen licht lermoos dat is toch aan de noordkant of zit ik er naast, helaas weten wij nog niet of we volgende week sneeuw of zon hebben ik hoop dat je morgen wat meer weet.

Lermoos is volgens mij zonder twijfel de Noord-Alpen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie