Alpenweerpraat: mogelijk terugkerende kou

Roel op 19 januari 2010· 4 reacties

Vanochtend een mooie zonsopkomst in de Oostenrijkse Alpen (Wilder Kaiser). Gisteren haalde ik de chaos aan waar de modellen op dit moment mee kampen. We hebben sinds december al te maken met een compleet geblokkeerde atmosfeer boven Europa. De bekende depressietrein uit het westen ontbreekt volledig, daardoor zien we ook geen dump aan de noordkant verschijnen. Daarvoor in de plaats moeten we het doen met randstoringen die via een omweg of sterk verzwakt de blokkade omzeilen en een centimeter of 30 maximaal loslaten.

Arctic Oscillation
In dit verband is het aardig om even de Arctic Oscillation (AO) aan te halen. Dit is een klimaatpatroon dat het winterweer beïnvloedt op het noordelijk halfrond. Het indiceert het luchtdrukverschil tussen gematigde breedten (b.v. ter hoogte van Bordeaux) en het Noordpoolgebied. Bij een normale AO zien we lagedruk bij de poolcirkel die het poolgebied volpompt met kou terwijl Europa in een westelijke stroming zit met de passage van oceaanstoringen.

Koude december
In december was de AO sterk negatief. De verzwakkende weststroming viel perfect samen met de kou die we op gematigde breedten meemaakten. Hiernaast de afwijking ten opzichte van normaal op het noordelijk halfrond in december. Zowel Azië, Noord-Amerika als Europa hadden een te koude decembermaand. De hamvraag voor nu is, wat doet de AO de komende dagen?

ao.ensemble
ao.ensemble

Op dit plaatje zie je in rood de ensembleverwachting voor de AO op basis van het GFS-model van gisteren. Eergisteren ging dit ensemble een nog negatievere kant op. Gezien de nieuwste GFS-kaarten sta ik er niet van te kijken als de nieuwste AO-verwachting in de loop van vandaag opnieuw negatief gestemd is. Je kunt dit via deze link volgen.
ECMWF gaat hierin mee, net als GFS komt dit model begin volgende week met hernieuwde hogedruk boven Noord-Europa waardoor de winter in Europa kan terugkeren.

Alpen
Terug naar de korte termijn voor de Alpen. Vandaag is het op veel plaatsen prachtig zonnig weer. Wel komt er vanuit het westen langzaam wat sluierbewolking opzetten. Morgen begint het in de Franse Alpen te sneeuwen maar de neerslag lijkt naar het oosten toe op te lossen. In Oostenrijk verwacht ik nauwelijks sneeuw.

De dagen daarna zitten de Alpen in een niemandsland zonder noemenswaardige stroming. De zon schijnt flink en het blijft vrij koud. Alleen in de Franse Alpen kan het in de middag licht dooien. In het weekend draait de wind onder invloed van een klein lagedrukgebied boven Frankrijk naar het zuiden en kan daar opnieuw wat sneeuw vallen. In Oostenrijk en de Dolomieten blijft het vrij zonnig en droog.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

blijft het volgende week oook zonnig en droog Roel in de dolomieten? Dan zijn wij daar namelijk, verse sneeuw 's nachts is natuurlijk geen probleem maar overdag liefst zo mooi mogelijk en lekker fris…
is dat het vooruitzicht?
alvast bedankt
groeten
wouter

Het rare is dat de oostenrijkse sites aangeven dat het donderdag gaat sneeuwen.

Het zijn de restanten van de storing die in de Franse Alpen sneeuw geeft. Er kan nog wat lichte sneeuw uit vallen maar veel is het zeker niet.

Hoe zien de termijnverwachtingen eruit richting eind januari en de krokus? Zit dr nog een kans in dat er een dump in Oostenrijk komt?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie