Alpenweerpraat: A.s. maandag mogelijk sneeuwverrassing

Roel op 20 januari 2010· 4 reacties

Het wordt weer kouder. Dat staat nu redelijk vast nadat gisteren de meeste modellen ‘om’ gingen. Begin volgende week zien we een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië liggen dat met een oostelijke stroming vrieslucht naar de Alpen blaast. Dinsdagoverdag laat deze kaart maxima toe beneden -15 op 1500m. Of het ook veel sneeuw oplevert is zeer de vraag, maar er zijn kansen.

Volgens GFS maandag sneeuw aan noordkant
Het Russische hoog verplaatst zich komend weekend in westwaartse richting, een zogenaamde retrograde beweging. Het hangt samen met een verbinding die wordt aangegaan met een warmbloedig Portugees hoog. Een zeldzame beweging die je vooral in grotere winters weleens ziet.

Voordat de kou zich verscherpt - het is in het oostelijk Alpengebied immers nog vrij koud - zit er mogelijk nog een verrassing in. Voordat de verbinding definitief tot stand komt glipt er vanuit het westen nog een storing tussendoor. Volgens de meeste berekeningen beïnvloedt deze vooral het weer in Frankrijk met een toenemende kans op sneeuw. GFS komt deze ochtend echter met een variant dat de kern van dit lagedrukgebiedje over Duitsland naar het zuidoosten trekt.

Dit zou betekenen dat de kou wordt ingeleid met een vers pak sneeuw aan de noordkant op maandag. Een fantastisch scenario natuurlijk maar nog zeer onzeker, ECMWF wijst ook voorzichtig in die richting. Ter indicatie heb ik een animatie gemaakt hoe GFS dit ziet. De kleine “T” is de storing die over Duitsland trekt. Let ook op de hogedrukverbinding die mooi tot stand komt.

(Klik rechtsonder op de animatie voor een vergroting)

Korte termijn
Niet alleen de lange termijn is interessant, dat geldt ook zeker voor vandaag. We zien een smalle zone van lagedruk vanaf de oceaan Frankrijk binnentrekken om vrijdag uiteindelijk boven Griekenland te arriveren. Dit geeft vandaag vanuit het westen toenemende bewolking met in de loop van de dag sneeuw in de Franse Alpen. Ik ga uit van 5-20cm. In Zwitserland valt al wat minder en het is de vraag of de sneeuw Oostenrijk echt weet te bereiken. Veel zal het in ieder geval niet zijn. Morgen houdt vooral de noordkant nog wat bewolking met een enkele vlok sneeuw, in Frankrijk en Italië klaart het steeds meer op.

Vrijdag en zaterdag beloven prachtige dagen te worden met weinig wind en veel zon. De nulgradengrens ligt rond 1000m, in Oostenrijk blijft het waarschijnlijk licht vriezen.

Morgen een iets latere weerpraat, ik vertrek morgenvroeg naar het Zwitserse Disentis. Uiteraard hou ik je op de hoogte van de omstandigheden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

wij vertrekken zondag naar obertaurn heb je enig idee hoe het weer daar zal zijn volgende week?

kijk liever op de ZAMG of GFS-modellen, zijn stukken beter dan wetter.at

Ben net terug van een week La Plagne, leuk om terug te lezen dat dit weerbericht precies klopte: woensdagmiddag sneeuw en donderdag en vrijdag (en ook zaterdag) prachtige dagen met alleen maar zon.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie