Verbod op off-piste wintersporten?

Rogier op 26 januari 2010· 13 reacties

De prefect van de Savoie maakt zich zorgen over de hoeveelheid ernstige (lawine)ongelukken in Frankrijk. Een verbod op off-piste wintersporten lijkt dichterbij dan ooit.

Vrijheid
Voor veel wintersporters en bergliefhebbers staan de bergn gelijk aan vrijheid. vrijheid om te doen en te laten wat je zelf wilt. Maar een aantal ernstige ongelukken in de bergen hebben (lokale) politici ongerust gemaakt.

Lawineongelukken
Na een serie ernstige lawineongelukken heeft
de Perfect van de Savoie duidelijk laten weten aan alle burgemeesters van zijn departement dat er meer gedaan moet gedaan moet worden aan preventie.

Inhoud
Wat de preventie precies moet inhouden is nog onduidelijk. Maar er gaan geruchten rond dat off-piste skiën bij een ‘te hoog’ risico verboden kan gaan worden. Iets wat veel off-piste skiërs maar ook berggidsen en skileraren niet graag zien gebeuren. Allen al omdat er nogal wat haken en ogen aan zo’n verbod zitten.

Wat en hoe
Want wat is ‘te hoog’. Lawinegevaar is namelijk vaak heel lokaal en moeilijk in te schatten. Een ‘te hoog’ risico zou wel eens op een glijdende schaal kunnen komen. Veel ernstige lawine ongelukken gebeuren namelijk terwijl het lawine gevaar niet extreem hoog is (lawine gevaar 2 en 3). Dus hoe een ‘te hoog’ lawinegevaar beoordeeld moet gaan worden is een prangende vraag. Verder legt zo’n verbod een hele zware last op de schouders van de lawinediensten en weersvoorspellers.

Mijn mening
Persoonlijk ben ik fel tegen een eventueel verbod op off-piste wintersporten. Voor mij geld dat de bergen een volledig vrij ‘speel’ terrein moeten blijven. Overspoel dit laatste stuk ongerept natuur niet met regels en verboden. Ik maak mij er al jaren sterk voor dat een goede educatie ten opzichte van sneeuw en lawinekennis meer succes zal hebben dan een compleet verbod.

Wat vinden jullie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Lastig onderwerp rogier. Je hoort met enige regelmaat dat ook bergredders om het leven komen bij reddingen.

Misschien iets in de trend van een diploma, dus bewezen vaardigheden in lawinekunde etc. Op het water heb je namelijk ook steeds vaker een vaarbewijs nodig, een skiebewijs dus ;)

Is het nu zo dat je niet verzekerd bent als je je in niet-gecontroleerde off-piste gebieden begeeft? Of bestaan daar weer speciale reis/zorgverzekeringen voor?

Wellicht dat een campagne waarbij de wintersporters alert worden gemaakt op het niet-verzekerd zijn en de gevolgen daarvan kunnen zorgen voor een afname van het aantal roekeloze off-pistegangers.

Overigens ben ook ik tegen een dergelijk verbod.

toestaan, een verbod leid alleen maar tot het overtreden ervan. Mensen die graag off-piste skien moeten dit zelf weten, maar waar dan wel aan moet worden gedacht, zoals Jasper als schrijft, dat het leven van reddingswerkers niet in gevaar komt.
Maar een oplossing kan ook ik zo niet bedenken. Misschien is het verstandig om eventuele reddingen af te laten hangen van de veiligheid. Is het niet veilig genoeg, dan kan men ook niet gered worden. Klink misschien heel onmenselijk, maar daardoor komen er niet meer levens in gevaar.

Gemakkelijk toch, haal de cowboys eruit.
Ofwel ga je off-piste met een gids, ofwel heb je zelf de nodige diploma’s en iedereen heeft de basis 3 bij zich.

Zonder deze dingen kom je er niet op , of wordt je beboet. . .

Niets lastigs aan… laat eenieder doen wat ze niet laten kan.
Veroorzaak je -onnodig- gevaarlijke situaties en/of breng je de medemens in gevaar, zal er gehandhaafd moeten worden.

Even relativeren: een fietser, scootmobieler of rolstoeler kan ook een dodelijk ongeluk veroorzaken en toch mogen de lijpste figuren zich zo voortbewegen. Jammer maar helaas of een geaccepteerd risico?

Niet alle gevaren zijn uit te sluiten door geboden op te leggen, begin hier dus niet aan! Een ongeluk is en blijft altijd nog een ongeluk! Bergredders doen het werk overigens voor de kick, dus de gevaren horen er helemaal bij. Dat maakt het werk voor hun zo interessant.

Het feit dat bergredders omkomen bij reddingsacties komt niet doordat zij te weinig kennis hebben van de natuur en reddingsacties, maar doordat zij deze acties moeten uitvoeren in een gevaarlijke situatie, die door onwetende/onkundige personen!!! wordt veroorzaakt.
als zij zich niet in een gevaarlijk gebied begeven, of risicovolle routes kiezen, hoeven de bergredders ook niet in actie te komen!!

Ondanks dat de goeden onder de kwaden zullen moeten lijden vind ik dat offpiste skien verboden moet worden. Of het moet uitsluitend worden toegestaan onder begeleiding van een ervaren gids en na betaling van een speciale belasting, of na de aanschaf van een speciale vergunning of zo. Vergelijk het maar met het beklimmen van de Mount Everest waar je ook veel geld moet neerleggen voor een klimvergunning.

O ja Peter leuke mens ben jij. Ik vind dat als je even wil gaan joggen rond de blok je dit moet doen met een gids, iemand met terein kennis zie dat er een losse tegel ligt en je een extra belasting moet betalen op het verslijten van de tarmac. Vergelijk het met het beklimmen van de mounteverest waar je ook veel geld meot neerleggen voor een klimvegunning.
Komaan man even serieus, de natuur is van iedereen, die stomme regels van bekrompen mensen hebben we nu echt niet nodig. Ga eens tegen een reddingswerker zeggen dat hij niet meer mag gaan helpen wegens te gevaarlijk, ooit aan gedacht dat ie hier misschien voor kiest juist voor het avontuur. En daarbij al jouw regeltjes zijn geen garantie voor ongevalvrij freeride.

Bergredders doen dit werk omdat ze daar goed in zijn!! wellicht zijn ze ook berggids! de kick halen ze wel uit hun vrije dag freeriden o.i.d.
ik pleit voor goede vóórlichting!! geen verplichting!!
een verbod is daarom niet nodig!

Een verbod gaat te ver denk ik,er is immers niks mooier, maar ondanks goeie voorlichting, en die is er al, als je dat niet is opgevallen, ja dan houd alles op…,blijven er gasten die denken dat het gevaar allemaal overdreven is. Echter ook experts gaan soms de fout in en maken verkeerde inschattingen.

Ik zei toch al dat de goeden onder de kwaden zullen moeten lijden. De natuur kun je helemaal niet aan iedereen overlaten want ten eerste vallen er dan doden en ten tweede treedt er schade op.
Misschien moet je het dan maar vergelijken met het autoverkeer Bob. Daar stikt het ook van de verboden (zoals de maximumsnelheden) en moet je ook eerst je rijbewijs halen. Of mag dat van jou soms ook allemaal worden afgeschaft?
En ik ben inderdaad een erg leuk mens, alleen wordt het op deze site nooit zo gewaardeerd als je een afwijkende mening hebt en die ook kenbaar maakt.

Off piste skiën neemt veel gevaren met zich mee. Triebschnee is vaak verradelijk en met bepaalde wind is het het lawinegevaar vaak erg lokaal. Het gaat om een bepaalde hang in een bepaalde richting met een stijlheid tussen de 30 en de 35 graden. Stijler dan dat is meestal minder gevaarlijk. De lawine’stufen’ geven hier niet een goed beeld van en daarom gebeuren er vaak bij stufe 3 of 4 nog veel ongelukken. Daarom zie ik ook meer heil in voorlichting. Een skibewijs is natuurlijk moeilijk te controleren. Mensen zijn in principe vrij zich op eigen risico in de bergen te bewegen. Ik zou zeggen biedt cursussen breder aan. Dat mensen leren omgaan met LVS piepers en zondes en leren met een topografische kaart hun offpiste tour te plannen. Er is niks mooiers dan offpiste skien dus laten we er voor zorgen dat dit ook kan blijven bestaan!

Een afwijkende mening is het probleem niet zo… De vergelijkingen die je trekt, dat is meer het probleem. Eerst de Mount Everest dan “BOB”. Je moet de politiek in gaan (als je daar al niet zit), daar vergelijken ze ook zo vaak appels met peren. Schade aan het milieu… nu met een paar miljoen mensen per jaar die bergen op en af (netjes op de pistes) levert dat geen schade op ??? Dus zo’n erg leuk mens ben je nou ook weer niet, althans je meningen want persoonlijk ken ik je dan weer niet.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie