Alpenweerpraat: vandaag al lichte sneeuw

Roel op 26 januari 2010· 7 reacties

Vandaag maakt Oostenrijk alvast kennis met sneeuw uit het noorden. Onder invloed van een hoog boven Scandinavië trekt koude lucht uit Oost-Europa vandaag de Alpen binnen. Het binnendringen gaat gepaard met lichte sneeuw die vanochtend vanuit Duitsland naar het zuiden afzakt. We zie het mooi op deze satellietanimatie van Duitsland.

radar
radar

In Oostenrijk en de Dolomieten kan 5-10cm vallen, naar het oosten toe wat meer. In Zwitserland valt wat minder.

Sneeuwdag
Donderdag trekt met een aanwakkerende noordwestelijke wind een frontensysteem over de Alpen. Het is het begin van een ingrijpende weersomslag. Vanuit Duitsland trekt een actief sneeuwgebied de noordalpen binnen, waarschijnlijk blijft het de hele dag sneeuwen waardoor er in totaal zo’n 30cm omlaag kan komen. We hebben het dan over Zwitserland en Oostenrijk en het noordelijke puntje van Franse Alpen.

Vrijdag laten de meeste modellen een aparte randstoring via de Britse Eilanden naar het zuiden afzakken. Dat geeft in Schotland en Engeland veel sneeuw maar de noordwestenwind in de Alpen zwakt daardoor af en de nordstau gaat liggen.

Alsnog Franse sneeuw?
Waarschijnlijk gaat deze randstoring later alsnog het weer bepalen, maar dan juist in het Franse en Zwitserse deel van de Alpen. De storing komt boven het oosten van Frankrijk te liggen en zwiept haar fronten tegen de wijzers van de klok tegen de westalpen. In de nacht van vrijdag op zaterdag zou dit moeten gebeuren waardoor dus de Franse Alpen meeprofiteren. Kleine verschillen hebben wederom grote gevolgen dus graag hou ik voor dit scenario een kleine slag om de arm.

Dat geldt ook voor de dagen daarna. We zien nog steeds een trein aan lagedrukgebieden die via de Noordzee naar het zuiden koersen, maar waar hoeveel sneeuw zal vallen is nauwelijks in te schatten. Wel lijkt het zwaartepunt van de sneeuw ten opzichte van gisteren zich iets naar het westen te plaatsen. Dat wil zeggen Oostenrijk wat minder, Zwitserland wat meer maar dat kan morgen weer anders zijn. Verder overheerst op veel plaatsen de bewolking, slechts af en toe komt de zon tevoorschijn en het is bitterkoud. Voor zon hebben de zuidalpen voorlopig de beste papieren.

Ook de lange termijn ziet er niet onaardig uit. Het hogedrukgebied op de oceaan blijft liggen met geregeld aanvoer van nieuwe storingen uit het noordwesten en tussendoor een dag zon.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

Mag ik hieruit ook meteen concluderen dat de Dolomieten een paar koude en zonnige dagen tegemoet gaan. Dat zou mij in ieder geval niet verkeerd uitkomen :-)

Welk weer verwacht ge dit weekend in val gardena? (sella ronde)

Ja de zuidkant incl. Dolomieten is duidelijk ‘wetterbegünstigt’. We zien de komende dagen steeds weer dat grote verschil tussen noord en zuid.

Ziet er goed uit…zaterdag vertrekken wij richting Kirchberg.
Roel bedankt voor je weervoorspellingen de afgelopen weken.

In Lermoos is vandaag wel wat sneeuw gevallen maar het is niet de moeite (10cm)meer wat poedersneeuw hopen van nacht wat meer te krijgen de pistes hebben het nodig.

Vannochtend in Les Arcs mooi weer!, de middag + groot gedeelte van de avond licht tot matige sneeuw…

vanmorgen toen ik hier de gordijnen opendeed (en hier is op dit moment Brixen im Thale) lag er al dik 15cm verse sneeuw die vanacht was gevallen. Vandaag is daar zeker nog 5 cm bij gekomen. dat wordt morgen wen superdag om te skieen op die verse laag sneeuw.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie