Snelheidslimiet op pistes in Zermatt

Rogier op 27 januari 2010· 29 reacties

null

Zermatt is het eerste wintersportgebied wat op relatieve grote schaal een echte snelheidslimiet instelt op bepaalde pistes. Dit gaat duidelijk verder dan zogenaamde ‘langzaam-ski’ zones. Wie te hard skiet raakt zijn skipas kwijt.

Controleurs
Op vier pistes in het skigebied in Zermatt geld een maximum snelheid van 30 km per uur. Zermatt heeft als eerste skigebied in Europa op zo’n grote schaal en echte limiet ingesteld. In veel gebieden bestaan al ‘langzaam ski pistes’ maar daar wordt slechts gewaarschuwd en niet echt gecontroleerd. Ook is Zermatt de eerste die een echte straf verbind aan het te hard skiën. Het gebied zet controleurs in om te zorgen dat de maximale snelheid gehandhaafd wordt.

Straf
Skiërs die te hard skiën krijgen allereerst een waarschuwing, mochten zij nog een keer de dertig kilometer per uur overschrijden dan wordt hun skipas afgenomen. Volgens het skigebied zijn de reacties tot nu toe over het algemeen positief.

Langzaam
Dertig kilometer per uur is heel langzaam. Een redelijke skiër skiet al snel op snelheden van rond de vijftig kilometer per uur. Zolang er slechts enkele pistes worden gebruikt voor langzame skiërs denk ik dat snelheidscontroles een goed idee zijn. Maar er moeten ook genoeg pistes blijven waar ‘lekker’ voluit geskied mag worden.

Wat vinden jullie, zijn snelheidslimieten een goede zaak in skigebieden? Moeten andere gebieden het voorbeeld van Zermatt volgen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

ik vind het alleen nodig net voor de skiliften of skihutten.

hoe weet je wat je snelheid is

En nu moet iedereen zeker ook een gps apparaat kopen om zijn eigen snelheid te kunnen meten?! Ik vind het gewoon een ongelovelijk slecht idee. Laat mensen toch lekker skiën. De echte snelheidsduivels komen toch niet op de blauwe pistes. Het is inderdaad alleen nodig voor liften en hutten, en dan is het ook mogelijk om dit met netten te doen, althans zo heb ik het als vaak genoeg gezien en als ze maar goed neer worden gezet werken zo ook perfect.

Bezin jezelf als je, zeker als geoefend skier, met een nood vaart over een groene/blauwe piste ragt. Zeker aan het eind van de dag met alle opstopping vlak voor "lastigere stukken". Als die pistes leeg zijn zou het flauw zijn om als nog te beboeten.

Netten kunnen als fuik werken waar mensen met te hoge snelheid (die ook doorrammen) juist te dicht op langzamere skiers komen.

Waarom? De langzame skiërs moeten dan maar op blauwe pistes blijven, laat ons toch flink gas geven! Straks komt er ook nog een snelheidslimiet offpiste!!!

30 km per uur is echt een slakkengang. Wat een vreselijk onnozel initiatief. Misschien moeten we allemaal maar gaan langlaufen? Want skieen is veel te gevaarlijk… zucht…

Noem het gewoon een oefenpiste, dan laten geoefende skiërs zich er ook al minder snel zien. Hoe gaan ze je snelheid vaststellen? Komen er flitsauto’s in de berm??

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Goed plan! zolang het bij pistes blijft waar vooral beginners op skien en b.v de vaak drukke centrale dalafdaling.

was vorige week in Saint Solin waar slechts één dalafdaling was (alle pistes komen bij elkaar op ongeveer 1000m voor de liften)

In dit stuk krijgt iedereen les en zijn dus veel beginners die ongeveer 10 kmpu gaan, er staan wel overal netten maar toch zijn er zat mensen die met 80kmpu hier langs scheuren.
zelfs bij hobbels waar een beginner net achter gevallen kan zijn.

Als je dan zo nodig hard wil doe dat dan op een hoog gelegen rode of zwarte piste en ga niet stoel lopen doen voor alle terrasjes.
Natuurlijk zijn erg genoeg mensen die het goed kunnen maar er zijn zat (vaak nederlandse) idioten die na twee weken wintersport vol gas (recht) naar beneden scheuren maar eigenlijk geen eens goed kunnen carven.

Goed initiatief om beginners te beschermen. Maar doe het dan wel op beperkte schaal daar waar klasjes verzamelen of waar veel echte beginners oefenen. 30 kmh is overigens erg langzaam. Heb vorige week nog met de GPS in de hand gezien dat je rechtopstaand op een blauwe piste lekker voortkabbelend zomaar 50kmh doet!

Gaan ze die Bewachung met laserpistolen uitrusten ofzo? Kunnen ze ook stiekem achter een boom gaan staan en als je te hard skiet snel tevoorschijn komen. Op beginnerspistes een goed initiatief voor de veiligheid van de skiers. Gaan ze nu ook meer Rennstreckes maken? Een snelheidsdrempel op een rooie piste: elke beginner die er te langzaam afkomt wordt het skipas van afgepakt!

het beste is om alle wax artikelen uit de handel te halen en schuurpapier onder de latten te binden.
Dan kunnen we met gemak de 30 km per uur halen.
Wat een triest gedoe. Ik dacht dat Nederland pietluttig was

Dit is natuurlijk grote onzin. Moeten straks ook wielrenners zich aan een maximum snelheid houden ?
Nee deze man of vrouw die dit verzonnen heeft die kun je niet serieus nemen

Prima !!
Waar praten we over…4 pistes. Ik ski regelmatig in Colorado en in Canada en daar is dit heel gewoon. En daar blijven voldoende plekken over zónder juist regelgeving! Zeker aan het eind van de dag staan er langs de dalafdalingen een groot aantal skipatrols die op snelheid letten en daar dus inderdaad met een lasergun langs de piste staan. En er worden dus ook dagelijks skipassen ingenomen van mensen die op die plaatsen roekeloos gedrag vertonen… Maar tegelijkertijd blijven daar ook voldoende pistes (en off pistes) over waar men op snelheid kan skien. Het lijkt echter ook dat er steeds meer mensen juist hard willen skien op plekken die daar niet geschikt voor zijn of juist geschikt zijn voor beginners. Daarnaast zie je dat met name mínder goede skiers (te?) hard skien er daardoor meer ongelukken gebeuren. Kortom… op snelheid skien is prima en ga gerust je gang, maar op sommige drukke pistes zal er iets van regelgeving moeten komen.

Paulr

helemaal eens met Pr, ski zelf sinds mijn vijfde minstens 1x per jaar en ski dus af en toe ook graag stevig door. Ik ben ook zeker niet voor een maximum snelheid op alle pistes.
Helaas zie ik echter teveel idioten (bij gebrek aan een beter woord) die aan een stevige dosis zelf overschatting leiden, en die op momenten dat dit door drukte op de pistes echt niet kan, veel te hard skieen en hun snelheid niet onder controle hebben. Ik heb hier zelf geen last van, maar mijn jongere neefje werd een aantal weken geleden bijna door zo’n halve zool omver geskiet. Vindt het prima als dat soort jonge gasten (zijn bijna altijd kerels tussen 16-30 jaar) zichzelf het ziekenhuis in skieen, maar op het moment dat ze andere in gevaar brengen, moet daar wat aan gedaan worden. Dus op drukke punten waar pistes samen komen, en op drukke tijden, vind ik het prima als mensen op hun gedrag worden aangesproken en dat er ook maatregelen aan verbonden worden!

Prima actie, in ieder geval t.b.v. het bewustzijn.
Ook hier in dit forum blijkt weer dat er erg veel macho-egotrippers zijn die denken de situatie altijd onder controle te hebben.
De ongeval-statistieken bewijzen het tegenovergestelde.

Overigens geldt deze discussie ook t.a.v. het off-piste verbod

dit is ronduit belachelijk , controle op een skipiste ! ongelooflijk! bende lozers die Zwitsers.

dan vind ikhet idee van een soort ski-brevet beter! op die manier kun je controleren of iemand ‘goed genoeg’ is voor een rode of zwarte piste en kunnen de langzamere beginners dus op de blauwe pistes blijven! ookal vind ik het voor drukke kruisingen en drukke plekken bij liften ed. wel een goed idee, alleen hoe kan je zelf idd zien hoe hard je skiet!?

Dat er snelheidsbeperkingen gelden voor drukke verzamelplaatsen en kruisingen is uit veiligheidsoverwegingen een goede zaak. Het mag echter niet zo zijn dat een groot aantal pisten op den duur wordt voorzien van een snelheidlimiet.Vooral een snelheid van 30 km per uur is voor een geoefend skiër erg traag. Deze categorie zal de gebieden met snelheidsbeperkingen als eerste gaan mijden

ik vind het echt belachelijk een snelheidslimiet,er zijn nu eenmaal mensen die snel en langzaam skieen.daar kan je echt niet omheen.Dit is weer zo’n idee bedacht door een student die geen idee heeft wat er werkelijk speelt.Natuurlijk moet je rekening houden met andere mensen op de piste,maar dit is zeker niet de manier.

Binnenkort een chipje bij je dragen en flitspalen op de bergen, krijgen we na de vakanties de boetes thuisgestuurd! Woehaaa!!
(Maar een snelheidslimiet bij de liften etc. is wel verstandig…)

nog een goede reden om het vooral bij de liften door te voeren is dat dan eindelijk mijn achterkant van mijn board heel blijft!!!
Vaak genoeg gehad dat er weer eens iemand met veel te hoge snelheid bij de liften komt en niet op tijd stilstaat.

het zoveelste betuttelende maatregel, totaal achterlijk mensen zijn echt doorgeslagen in deze watjes maatschappij.
we hebben piste regels zorg dan voor handhaving daarvan, daar staat al in dat je je gedrag en snelheid moet aanpassen aan de omstandigheden en eigen kunnen,. OVerigens iets wat ik normaal acht en wat iedereen met goed fatsoen uitzich zelf al zouden moeten doen

Wat een kl*te regel! Het is voor nagenoeg iedereen duidelijk op welke piste de skiklasjes/beginneners skien. Deze pistes worden vaak vermeden door de geoefende skier, wanneer het niet anders kan, past een normaal persoon zich zoals het hoort aan de situatie, en gaat zachter skien.

Pffff moet niet gekker worden

als er alleen maar “normale” personen in auto’s reden hebben we ook geen snelheidslimiet op de weg nodig…

Je mag daar ook maximaal 2 biertjes in de apresski, en ook niet te snel opdrinken.

Zo’n belachelijk idee is het niet. In Zermatt snappen ze heel goed dat je de rode en zwarte pisters niet van de gevorderde skiër af moet pakken, dat zou commercieel onverantwoord zijn. Het zal vooral gaan om de makkelijkere pistes, waar veel beginners te vinden zijn. Er zal genoeg ruimte overblijven om flinke snelheden te halen.
Wat wel discutabel is, is de controle ervan. Ik heb zelf geen kilometer teller om/bij me tijdens het skiën… Hoe zie ik het moment waarop ik te hard ga?

Hoe weet je wat je snelheid is?
Goed dat het langzamer moet in drukke gebieden maar
je hebt geen snelheidsmeter tenslotte.

Als ik zo de reacties bekijk kan ik niet zeggen dat de gemiddelde skiër/boarder die hier reageert betrapt kan worden op weloverwogen reactie. Kort door de bocht en enorm eenzijdig en totaal geen inlevingsvermogen naar andere (beginnende) skiërs/boarders.
Ik denk dat zo’n maatregel op bepaalde stukken zeker wenselijk is.

Elke dag kom ik ze tegen. Op volle snelheid aan de zijkant van een volle piste naar beneden. Kruisingen van pistes zijn ze al over voordat ze ook maar iets gezien kunnen hebben. Vaak zijn dit goede ervaren skiërs maar ook de idioten met twee dagen les laten zich hierdoor beïnvloeden.
Je ziet gewoon dat er veel mensen zich wezenloos schrikken en angstig worden.

Ervaring leert (mij teminste) dat beginners, die weleens willen vallen als dat niet uitkomt en plotseling van richting veranderen, vele malen gevaarlijker zijn dan pro’s. (en Ja, begin maar niet over het grijze gebied daartussen) Vind het zelf heerlijke om over blauw te raggen, omdat je dat daar relatief veilig kan doen. Ben goed genoeg om hard te gaan, maar op steil rood en zwart heb ik gewoonweg niet de Guts om dat te doen. Ja, ik moet nog veel leren, maar nee, ik wil niet verbannen worden naar de hoogte om daar te leren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie