Alpenweerpraat: sneeuwdag

Roel op 28 januari 2010· 13 reacties

Sinds vannacht is het in grote delen van Zwitserland en Oostenrijk begonnen met sneeuwen. De radaranimatie van Zwitserland laat mooi de scheiding zien tussen wat ik regelmatig de noord- en zuidkant van de Alpen noem. Ondanks dat de sneeuw uit het noordwesten nadert geraakt hij niet over de Alpenhoofdkam. Met andere woorden de neerslag sneeuwt volledig uit boven de noordalpen wat soms voor grote hoeveelheden kan zorgen.

radar_animiert_1.169
radar_animiert_1.169

Arlberg
Hiernaast ook het radarbeeld van Oostenrijk van 7.00 uur vanochtend. Ook hier zien we de verdeling noord-zuid, maar vooral ook een verschil tussen Vorarlberg en Tirol. Op de grens ligt de Arlberg die als barrière voor noordwestenwinden veel sneeuw aan de Vorarlbergse kant houdt. Het is niet voor niks het sneeuwrijkste deel van Oostenrijk. Tot zover de leerstof, terug naar de verwachting.

De sneeuw kan een groot deel van de dag aanhouden. Zoals je op de radar van Zwitserland ziet profiteert het westelijk deel inclusief de Franse Alpen duidelijk minder van de nordstau. Dat blijft vandaag zo. Italië blijft grotendeels droog. De andere gebieden kunnen rekenen op 10-30cm, lokaal nog wel wat meer.

Zondag rustiger
Na een tijdelijke onderbreking morgenoverdag, begint het morgenavond opnieuw te sneeuwen vanuit het noordwesten. Ditmaal krijgen de Franse Alpen wel hun deel, met name de noordelijke helft. Zaterdag en zondag zien we een complex lagedrukgebied boven Midden-Europa liggen. De stuwing gaat er een beetje uit doordat de depressiekernen elkaars werking een beetje opheffen (kaart). Vooral zondag zou daardoor een hele aardige dag kunnen worden met regelmatig zon en zo goed als droog.

Maandag en dinsdag trekt de lagedrukzone naar het oosten wat aan de noordkant opnieuw sneeuw oplevert. Op de wat langere termijn weet de winter van geen wijken. De verschillen tussen de modellen lopen flink op, met name ten aanzien van wel/geen sneeuw, maar dooi en warmte krijgen voorlopig geen enkele kans.

Webcams
Tot slot nog enkele webcams uit het winterse Vorarlberg!

lifebild
lifebild

Mittelberg, Vorarlberg

fontanella
fontanella

Fontanella, Vorarlberg

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel,
mooi dat het nu sneeuwt! Maar kan je al beetje kijken hoe de verwachtingen op lange termijn zijn?? bijv. in de krokusvakantie( 13 feb t/m 20 feb)
Dan zit ik namelijk in Neukirchen am grossvenediger.

gr

Dag Roel,

Hoe zijn de verwachtingen voor het gebied Fiss-Serfaus? Daar vertrek ik 6/2 naar toe voor een weekje skiën. Ligt het er een beetje mooi bij en komt er nog wat verse sneeuw?

groet, Hanneke

Hey Roel,

Weet jij hoe het er in mayrhofen bijligt?
Ik heb al wat rondgekeken, maar kan ik daar volgende week door wat poeder razen denk je?

Groeten, Hendrik

Doe dan gelijk Kircberg ook maar even, ga er volgende week vrijdag heen

Beste Roel,

Heb je enig idee voor Ischgl de volgende dagen? Ligt wat op de grens Vorarlberg - Tirol. Het lijkt niet de grote massa sneeuw te worden. Bedankt trouwens voor de dagelijkse updates.

Groeten
Niels

Ik begrijp dat iedereen wil weten hoeveel sneeuw er in het eigen dorp valt maar ik kan moeilijk ieder Oostenrijks dorp bespreken. De typische staulagen zijn Arlberg, Karwendel, Hochkönig en Dachstein. Zit je hier in de buurt dan zit je gewoon goed vandaag (20-30cm). De andere gebieden krijgen wat minder maar verse sneeuw valt vrijwel overal.

Eindelijk echt sneeuw hier in Gerlos :D

Kom maar op met de meldingen, hoeveel en waar?

Goed duidelijk verhaal!

Volop sneeuw in Les Arcs vandaag!! flink wat erbij…

Roel, wat denk je over de bereikbaarheid van de skigebieden aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk? Kan de sneeuwval voor problemen gaan zorgen op de wegen?

Hallo allemaal ik kan jullie melden dik er nu in erwald en lermoos ongeveer 30cm is gevallen ik zit er namelijk morgen geen sneeuw zaterdag weer wat sneeuw.

@Eddy, goed punt. Vrijdag en zaterdag inderdaad volop sneeuw in Duitsland maar alles valt of staat met de timing. Morgen meer hierover.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie