Alpenweerpraat: verzachting én sneeuw

Roel op 01 februari 2010· 4 reacties

De dag begint vandaag met veel zon maar vanuit het noordwesten neemt de bewolking langzaam toe, vanavond en vannacht gevolgd door wat sneeuw van de Mont Blanc tot in Oostenrijk. Woensdag gebeurt dit opnieuw maar waarschijnlijk is deze storing behorend bij een lagedrukgebied boven Denemarken actiever waardoor de hoeveelheden wat groter kunnen uitvallen. De meeste sneeuw verwacht ik in Zwitserland waar aan de noordkant 20-40cm valt.

Voordat we met de zachtere lucht te maken krijgen staan de eerstkomende dagen dus in het teken van sneeuw. Alles wat er bijvalt is meegenomen want de voorspellingen vanaf het weekend zijn uiterst onzeker.

Winter of dooi
Ongemeen spannend is het de laatste dagen op het weerfront. Gisteren haalde ik het gevecht aan tussen de verschillende modellen waarbij UKMO uiteindelijk aan het langste eind trok. Want dat het zachter wordt staat wel vast. Voor hoe lang is een vraag waar ik mij nu mee bezighoud.

Na passage van de storing op woensdag draait de wind naar het zuidwesten. Daarmee komt de weg vrij voor zachtere lucht uit het zuidwesten. We zien het mooi op de kaart van donderdag.

donderdag
donderdag

Vrijdag is de situatie alweer anders. De west- en zuidalpen worden gevoelig voor een frontensysteem dat vanuit het westen nadert. De zuidenwind van donderdag duurt waarschijnlijk te kort om alle kou uit de Alpen te blazen. Daarom zou er vrijdag vanuit het westen weleens een flink pak sneeuw kunnen vallen in Frankrijk, Italië en Zwitserland.

vrijdag
vrijdag

Tegendraads
In het weekend doet de zachte lucht een hernieuwde poging om bezit te nemen van de Alpen. Volgens de operationele run van GFS is de slagingskans van doorzettende verzachting dan groot, vooral in het westelijk Alpengebied. Het Europese model (ECMWF) en UKMO zijn opnieuw tegendraads want zij liggen ditmaal op een veel koelere koers. ECMWF laat het zondag met een lagedrukgebied boven België doodleuk sneeuwen waarna de vorst terug invalt.

Resumé
Wie het weet mag het zeggen, vanaf het weekend is alles mogelijk. Het heeft dan ook geen zin verder vooruit te kijken, zoals dat deze bijzondere winter al voortdurend het geval is. Verzachting zit er aan te komen maar hoe lang het duurt is erg onduidelijk. Tot die tijd valt er deze week gewoon regelmatig sneeuw. Pluk de dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Roel,

Nou lekker nieuws of ben ik te somber. Hele tijd lekker koud en de aankomende tijd stijgt de temperatuur. Wij reizen donderdag a.s. naar Flachau, Salzburgerland. Roel, als de temperatuur naar 4 graden boven nul gaat dan neem ik aan dat dat dan in het dal is en dat temperaturen op bergen lager liggen ( beneden 0 graden ) of zie ik dat verkeerd? Ik neem aan dat skien mogelijk blijft?
Gerrit

@Gerrit, ja op de berg is het normaal gesproken kouder dan in het dal, tenzij er van een inversie sprake is (bv. mist in het dal). Een paar dagen dooi begin februari is geen ramp hoor. Skiën is dankzij veel sneeuwkanonnen gegarandeerd en in ieder geval woensdag valt er nog sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Gerrit,

Maak je maar niet te veel zorgen. De kaarten voor vanavond zijn al weer een stuk winterser geschut. Het lijkt erop dat de verzachting in zijn geheel niet doorgaat.

@Roel, wij reizen vrijdagnacht af naar Hinterglemm. De weersvoorspelling laten zoveel verschillende dingen zien dat we ons nergens meer op vast kunnen pinnen. Zon/Sneeuw… 1 dag, de hele week… heb jij wat meer informatie?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie