Dagje niet skiën, op stap met een mountain-leader

Rogier op 01 februari 2010· 4 reacties

Niet iedereen wil dagelijks skiën. Gelukkig is er 's winters in de bergen veel meer te doen dan alleen over pistes naar beneden te roetsjen. Een sneeuwschoentocht met een ‘mountain-leader’ bijvoorbeeld.

Een wat?
Mountain leaders, bergwandelgidsen of accompagnateurs de moyenne montagne zijn gidsen die mensen mee op wandeltochten mogen nemen. Mountain leaders bieden wandelingen en trektochten aan door natuur en cultuurgoed. Door hun uitgebreide kennis van flora, fauna en lokale geschiedenis vertellen deze mannen en vrouwen honderd uit.

Sneeuwschoentochten
Wie in de winter in de bergen op stap wil maar niet wil skiën doet er goed aan om een keer sneeuwschoenen onder te binden. Tegenwoordig lijken sneeuwschoenen allang niet meer op grote tennisrackets. Moderne sneeuwschoenen zijn praktisch, makkelijk aan te trekken en licht. Maar om zomaar door besneeuwde hellingen te gaan banjeren is onverstandig. Hulp van een wandelgids maakt een sneeuwschoentocht veilig en is erg leerzaam.

Veiligheid
Een wandelgids zorgt ten eerste voor veiligheid, hij zal een veilige route door besneeuwde hellingen vinden, daar waar het lawine gevaar minimaal is. Maar dat is niet alles. Met een wandelgids vergroot je de kans om dieren te spotten behoorlijk. Op een diervriendelijke manier (op afstand) is het met deze mountain leaders mogelijk om, afhankelijk in welk deel van de Alpen, steenbokken, gemzen, mouflons en soms zelfs wolven te zien. Om nooit te vergeten.

Cultuur
Hoeft dit alles niet per se maar ben je meer geïnteresseerd in de locale geschiedenis dan is een wandelgids ook een bron van waardevolle informatie. Wetenswaardigheden over normen en waarden, cultuur en geschiedenis en eeuwenoude anekdotes: genoeg info voor hele dag cultuur.

Dag goed besteed
Dus voor iedereen die zijn snowboard of ski’s een dagje laat staan, een tocht met een lokale wandelgids is zeer de moeite waard. In bijna elk skigebied bieden deze bergbewoners hun diensten aan, zo niet vraag er dan om bij het lokale VVV.

De bergwandelgids op de foto’s is Serge Cinquin.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Leuk onderwerp, maar ik behoor niet tot de categorie; ‘niet dagelijks skiën’ haha. Groetjes.

niet skiën?! alleen als er écht geen sneeuw ligt!

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Hehe, maar dan valt er ook niet veel te SNEEUWschoenwandelen.

Ik boek graag een middag/ochtend in week 7!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie