Alpenweerpraat: sneeuw, föhn, sneeuw, ...

Roel op 03 februari 2010· 10 reacties

Een actieve depressie boven Denemarken zorgt vandaag voor stormachtig weer in de Alpen. Vannacht viel vooral in Zwitserland sneeuw, vandaag is het de beurt aan Oostenrijk. Af en toe kan het flink doorsneeuwen waarbij de nadruk op de Arlberg/Allgäu en het Dachsteinmassief ligt. Hier valt lokaal 30-50cm, elders minder. Diepwinterse beelden zien we al uit vanuit Mittelberg (Vorarlberg). Een ideale webcam om te volgen bij nordstau.

Morgen zien we een drastische verandering. De wind is dan gedraaid naar het zuiden en er steekt een föhn op. Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen kan het kwik even flink klimmen maar ook in Oostenrijk stijgt de vorstgrens tijdelijk tot zo’n 2000m. Dit zal het verse sneeuwdek toch even aantasten, daar ontkomen we niet aan.

Sneeuw in westen en zuiden
In de avond neemt de bewolking in Frankrijk alweer toe op nadering van een actieve storing. Het begint eerst te regenen tot zo’n 1500m maar geleidelijk daalt de sneeuwgrens tot zo’n 1000m. Vrijdag breidt de sneeuw zich van Frankrijk uit over de zuidkant van de Alpen. Net als in Frankrijk kan er in Italië een pak sneeuw vallen. Oostenrijk krijgt beduidend minder met mogelijk zelfs een paar opklaringen onder invloed van zuidföhn.

Als we de balans opmaken na beide sneeuwdagen dan zien we een groot deel van de Alpen voorzien van een vers pak sneeuw. Dit is de verwachte sneeuwverdeling tussen vandaag en zaterdagochtend.

c887951980
c887951980

Trendbreuk
De storing van vrijdag lijkt een trend te zetten naar een meer zuidwestelijke stroming op langere termijn. Lange tijd bleef onduidelijk waar de winter naartoe wilde. Nu lijken de modellen het er op zijn minst over eens dat kou vanuit het oosten wordt gestopt. Dat betekent geen diepwinterse temperaturen meer, maar wil ook niet zeggen dat we automatisch de lente induiken. De straalstroom komt zuidelijk te liggen wat betekent dat storingen vanaf de oceaan vrij makkelijk het Middellandse Zeegebied induiken.

straalstroom
straalstroom

Luchtstroming op grote hoogte voor aanstaande zondag

Dit heeft twee voordelen. Ten eerste hebben de zuidalpen waar het lange tijd droog is gebleven perspectief op nieuwe sneeuw. Op de tweede plaats is de lucht vochtiger waardoor er grotere hoeveelheden in één keer kunnen vallen. De nadruk ligt op het westelijk en zuidelijk Alpengebied, de sneeuwgrens zal daardoor wel iets stijgen (1000-1700m). Bij voordelen horen ook nadelen. De Oostenrijkse gebieden lijken het minst gebaat te zijn bij deze ontwikkeling. De kans op föhn blijft hier aanwezig en voor veel verse sneeuw zitten ze eigenlijk aan de verkeerde kant van de hoofdkam. We gaan het volgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

wat heeft dit allemaal voor effect voor diegene die komende week naar Oostenrijk vertrekken? Alle dagen grijs/grauw, of zit er ook nog een zonnetje in omdat de temp omhoog gaat?

Details zijn op deze termijn niet te geven, wel dat het geen verregende of grijze soep wordt. Eerder een afwisseling van zon en wolken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Je hebt het over Arlberg/Allgäu en het Dachsteinmassief .
Welke plaatsen liggen in dit gebied, Kirchberg ook toevallig?
Ben niet zo bekend in alle namen etc, laat staan of Kirchberg in het westen, noorden, oosten of zuiden ligt.

Als ik je uitleg goed begrijp komt er in de regio van Les Arcs en La Plagne een heel pak sneeuw bij op vrijdag/zaterdag? Ik zal mijn sneeuwkettingen alvast bovenhalen!

sneeuwketting zijn zelfs verplicht om te hebben. staat een behoorlijke boete op als je ze niet in de auto hebt liggen. Dus zeker meenemen!

@iele,
Omgeving Arlberg/Allgäu: Lech, Damüls, Au/Schoppernau, Oberstdorf, Kleinwalsertal.
Omgeving Dachstein: Tauplitz, Filzmoos, Werfenweng, skigebied Dachstein-West, Werfenweng.

Ook elders aan noordkant sneeuw (incl. Kirchberg) maar wat minder. Overigens dumpt het behoorlijk op het moment!

@Ronald, helemaal correct.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi @Roel, daar zijn we weer, vind het zeer interessant om te lezen hoe het weer voorspelt wordt. Wat dat betreft heb ik daar veel meer vertrouwen in dan alle overige sites. Wat verwacht jij voor de regio Salzburg (Hinterglemm). Zoals je zegt, met name wisselend bewolkt?

@roel, volgende week zit ik in lech, afwisseling van wolken en zon dus? volgens de laatste GFS run op andere sites in ieder geval droog aan de noordkant maar wel een paar graden boven nul, ik ga er maar vanuit dat Lech hoog genoeg ligt voor regen en grijze soep

@ Roel, Blijft leuk om die moeilijke weerkaarten zo uitgelegd te krijgen. Maar het blijft voor mij toch een beetje onduidelijk wat ik nu voor Sud-Tirol (Italie) kan verwachten voor volgende week…
Enige inzichten?

ik ga op 19 feb richting zillertal, blijven de condities nog wel goed met deze slechte vooruitzichten?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie