Alpenweerpraat: steeds kouder

Roel op 08 februari 2010· 3 reacties

Afgelopen vrijdag en zaterdag verliepen ronduit winters. De storing die vanuit het westen de Alpen bereikte heeft in de Franse Alpen flink wat sneeuw opgeleverd, Rogier heeft je daar al het een en ander over verteld. Ook Oostenrijk heeft er vrij onverwachts ook een nieuw dek aan over gehouden. In totaal is er over het afgelopen weekend op veel plaatsen 20-40cm bij gekomen. In Frankrijk zelfs meer. Hiernaast de hoeveelheid sneeuw van vrijdag t/m zondag in Zwitserland.

Middellandse Zee
De komende dagen zien we lagedruk die bezit neemt van het Middellandse Zeegebied, vooral in Italië en Griekenland wordt het de komende week erg slecht weer. Vaak laten deze depressies een flink pak sneeuw achter aan de zuidkant van de Alpen, maar nu liggen ze net iets te zuidelijk. Morgen kan een storing boven Mallorca tijdelijk het zuidfranse Alpengebied beïnvloeden met meer bewolking en mogelijk wat sneeuw maar daar blijft het waarschijnlijk bij. Dat zien we o.a. op de kaart hieronder.

Rtavn301
Rtavn301

Winter keert terug
De rest van de Alpen merkt weinig van deze storing, of het moet de naar oost draaiende wind zijn. Daarmee komt koudere lucht snel dichterbij. De oceaan gaat namelijk weer op slot, naast lagedruk in het zuiden zien we namelijk hogedruk tussen Groenland en de Britse Eilanden dat een nieuw winters bastion optuigt. Het hoog maakt in de loop van de week verbinding met een Russisch hoog waardoor kou opnieuw de Alpen binnenstroomt. Vooral donderdag wordt waarschijnlijk een erg koude dag. Dan bereikt een bel extreem koude lucht vanuit Scandinavië de Alpen en komt de temperatuur in de dalen niet boven -6 graden. Hiernaast de verwachte temperaturen op ca. 1500m.

Lichte sneeuw
Tot woensdag blijft op de meeste plaatsen droog met geregeld zon. Later in de week draait de wind bij naar het noordoosten waarmee er aan de noordkant stuwing ontstaat. Daarmee kan in Zwitserland en Oostenrijk van tijd tot tijd lichte sneeuw gaan vallen. Frankrijk en Italië houden het droog bij veel zon. Ook inneralpine plaatsen als Nauders en St. Moritz blijven waarschijnlijk in de luwte met vrij veel zon.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hallo Roel enig idee welk weer we krijgen op de kronplatz tijdens de krokus?

en wat voor Val Di Fiemme voor de week van 13-22 februari?

Tot en met het weekend is vrij goed te voorspellen, veel zon in de Italiaanse Alpen en behoorlijk koud. Wat er volgende week gebeurt is nog te ver weg.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie