Dramatisch lawine weekend

Rogier op 08 februari 2010· 7 reacties

Afgelopen dagen zijn er zeker dertien wintersporters onder lawines omgekomen in de Alpen. Vijf in Oostenrijk,vier in Italië een in Zwitserland, een ander in Duitsland en twee in de Franse Apen. Hiernaast waren er veel ‘close-calls’…

Hoog lawinegevaar
Door hevige sneeuwval en veel wind was er in de hele Alpenkam sprake van een hoog lawinegevaar. Lokale overheden, en veel wintersportmedia waarschuwde voor dit hoge gevaar. Helaas is het elke keer hetzelfde: hoog lawinerisico in de vakantie staat gelijk aan dramatische ongelukken.

Oostenrijk
In Werfenweng zijn twee snowboarders bedolven onder niet meer dan vijfentwintig centimeter sneeuw, beide boarders hebben dit niet overleefd. In Kanwelwand-FElhorn is een 29 jarige vrouw omgekomen onder een lawine, de bergredding had meer dan een uur nodig om haar te redden. In het Zillertal kwam een andere vrouw om onder een lawine. Volgens Oostenrijkse media kwamen er nog zeker vijf mensen onder lawines, deze kwamen gelukkig met lichte verwondingen vrij.

Italië
Nabij Belluno kwam Zondag een man om het leven in een lawine, in dezelfde lawine raakte een andere wintersporter gewond. De Bergredding moest aan deze redding te pas komen.
Op de flanken van Monte Baldo vond de bergredding het levenloze lichaam van een 17 jarige jongen, een van zijn maatjes was daar zaterdag al dood gevonden. De jongens waren met nog een vriend op weg in off-piste terrein toen ze verrast werden door een windslab.
Tot slot vond de bergredding een 50 jarige man die sinds zaterdag vermist werd onder een lawine.

Duitsland
Een Britse militair die op training was in Duitsland werd samen met twee collega’s door een lawine meegesleurd. De man overleefde het ongeluk niet. Het Britste defensie begint een onderzoek naar hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Zwiterland
In Zwitserland kwam een off-piste skiër om in Lauterbrunnen. Hiermee zijn er dit seizoen in Zwitserland alleen al 13 mensen om het leven gekomen in lawines.

Frankrijk
In Frankrijk waren er ontzettend veel close-calls dit weekend. Helaas kwamen er twee skiërs in verschillende lawines om het leven. Een bergredder die bezig was met de redding van een van deze skiërs werd op zijn beurt meegesleurd, hij kon gelukkig op tijd door zijn collega’s worden gered.

Geluksvogel
Om dit trieste bericht een wat gelukkiger einde te geven. In Zwitserland is een 21 jarige skiër levend onder een lawine vandaan gehaald nadat hij 17 uur onder de sneeuw heeft vast gezeten. Deze geluksvogel dankt zijn leven aan een luchtkamer vlak naast een rotsblok. Ongekend veel geluk!

Benadrukken
Het is goed om nog eens te benadrukken dat off-piste skiën en boarden heel gevaarlijk is. Het is onverstandig om zonder kennis (lawinecursus!, berggidsen) jezelf buiten de gebaande pistes te begeven. Als je off-piste gaat zorgt dat je goed uitgerust bent met de nodige kennis, de lawine drie eenheid en weet hoe je deze hulpmiddelen moet gebruiken. En wellicht ten overvloede: een meter naast de piste is al off-piste!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat jammer dat er zo weinig berichten uit Italie worden vermeld, ook daar zijn 4 doden te betreuren afgelopen weekend

@ Jootje, heb je daar een bron van voor mij?

Bedankt, heb dit zeer trieste nieuws ook geplaatst.

Rogier

Ik zat zelf afgelopen week bij Chamonix en heb ook in kleine lawine gezeten… Niet bedolven gelukkig en alle spullen bij ons en met gids, maar dat blijft toch ook een mens… Dat kwam door wind opgehoopte sneeuw op een bergkam en dus niet eens na zo´n pak verse sneeuw zoals de afgelopen dagen. Triest dat het gebeurd natuurlijk, maar niet geheel onverwacht…

@ Mark, bedankt voor het delen van je ervaring, het kan altijd gebeuren, zelfs met gids en alle kennis.
Het is triest om te zien dat er zoveel mensen omkomen die naar alle waarschijnlijkheid met goed materiaal zo gered zouden kunnen worden (bijvoorbeeld twee snowboarders onder slechts 25 cm sneeuw…).
Het gaat erom om de risico’s te minimaliseren en niet te gokken op ‘het gaat wel goed’.

Groet Rogier

Ik kan alleen maar benadrukken wat allen zeggen, ik zou eerder zeggen "het gaat wel fout", vorig jaar meegemaakt hoe een off-piste boarder een plaklawine lostrapte die zelfs op de piste terecht kwam, daar had een gezinnetje kunnen staan. De boarder was al weg voordat de plak echt loskwam. Dat was in januari in Italie na >30cm verse sneeuw met weinig wind. Lawinenstufe 2.

Wanneer er veel wind staat onstaan er de meest ongelooflijk onstabiele sneeuwplakken, de sneeuwkristallen zijn ook kapot gewaaid waardoor het allemaal "als los zand" (niet) aan elkaar hangt.

Ik kan alleen iedereen adviseren om een lawinecursus incl. vervolgcursussen te volgen, altijd met een gids off-piste te gaan en altijd de 3-eenheid bij zich te hebben.

Verder kan een ABS-rugzak en/of een Avalung ook geen kwaad als je meer om je leven geeft dan om geld.

Bovenstaande zaken kunnen bovendien altijd gehuurd worden als je een keer serieus off-piste wilt gaan.

je krijgt spijt als je onvoorbereid off-piste rijdt!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie