Alpenweerpraat: vanuit het noordoosten sneeuw

Roel op 09 februari 2010· 8 reacties

Gisteren was het op veel plaatsen een prachtig zonnige dag. Oorzaak was het ontbreken van depressieactiviteit in de buurt van de Alpen. Vandaag neemt de bewolking in het westelijk Alpengebied toe op nadering van een storing vanuit het zuiden. Vooral in de Franse Alpen kan er af en toe wat lichte sneeuw vallen. Ook elders is het niet meer zo zonnig als gisteren maar dat uit zich vooral in een toename van hoge bewolking. Sneeuw valt daar in Oostenrijk en Zwitserland niet uit.

Bise
Morgen trekt het lagedrukgebied dat voor de bewolking verantwoordelijk was via Italië naar de Balkan. Daarmee steekt er een harde noordoostenwind op en kan er op meer plaatsen lichte sneeuw gaan vallen.

Rtavn661
Rtavn661

Hierboven de kaart van donderdag. We zien een ongebruikelijke sneeuwverdeling ontstaan want met deze noordoostenwind krijgen gebieden die normaal in de luwte liggen juist meer sneeuw. De overheersende windrichting is immers west wat maakt dat gebieden aan de oostflank van een bergmassief (lijzijde) er vaak bekaaider afkomen. Nu liggen ze plots aan de loefzijde. In Zwitserland heeft deze koude noordoostenwind zelfs een naam gekregen, de ‘Bise’.

Aan de noordkant en dan met name in de oostelijke helft van Oostenrijk valt vanaf morgen geregeld sneeuw. Hiernaast de verwachte neerslag tot donderdagochtend. In het Wienerwald bij Wenen kan zelfs vrij veel sneeuw vallen. De temperaturen worden diepwinters, een koudeput vanuit Scandinavië zorgt donderdag in combinatie met de harde wind voor ijzige condities op de pistes.

Vanaf het weekend veel zon
Er zijn ook plaatsen waar het prachtig wintersportweer is. In Frankrijk en Italië is het weliswaar koud maar schijnt de zon geregeld, zeker naar het zuiden toe. Deze tweedeling houdt tot en met vrijdag aan en mogelijk tot en met zaterdag. Daarna trekt het Balkanlaag weg en nemen de sneeuwkansen ook in Oostenrijk af.

Vanaf zaterdag zien we hogedruk ten noorden van de Alpen waarmee er een zwakke oostelijke stroming in stand blijft. Het blijft daarmee koud maar de zon doet steeds betere zaken. Dit lijkt zeker tot het begin van de komende week zo te zijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Noem mij maar gek, maar zou het in het vervolg misschien in "makkelijk" Nederlands uitgelegd kunnen worden waar er sneeuw gaat vallen want: lijzijde, loefzijde???

Verder geniet ik wel elke dag weer van jullie op tijd bijgehouden site, in tegenstelling tot vele andere wintersportsites

P.s. Hoe kan het zijn dat er in diverse wintersport gebieden wordt aangegeven dat er b.v. 45 cm sneeuw ligt (al een week of 3) terwijl er in werkelijkheid nu ruim 125cm ligt?
B.v. het Wildekaisergebied, Soll, Itter, Ellmau daar ligt nu toch echt ruim een meter terwijl dat hier niet wordt aangegeven?

Vriendelijke groet

@Roel, morgen is het zover voor 5 dagen naar lech. Als ik de sneeuwkaart goed lees dan zie ik weinig sneeuw voor vorarlberg, is het wel zwaar bewolkt of kan de zon af en toe ook doorbreken?

@Amateur, de loefzijde is de kant waar de wind tegenaan botst en opstijgt waardoor neerslag ontstaat. Aan de lijzijde daalt de lucht en valt vaak minder. Het zijn termen die je in het dagelijks leven inderdaad wat minder vaak hoort, maar ik noem ze om de bijzondere situatie van deze week toe te lichten.

Mbt de sneeuwhoogte een terechte opmerking. Er lijkt me iets mis met de sneeuwhoogte van Skiwelt Wilder Kaiser. Andere plaatsen kloppen volgens wel maar mocht je nog afwijkingen zien laat het even weten op redactie@wintersporters.nl. Dan gaan we erachter aan. Verder dank voor het compliment.

@Izaak, het zal de eerstkomende dagen vrij bewolkt zijn in Lech. Het zal ook af en toe licht sneeuwen. Vanaf zaterdag nemen de zonkansen toe.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Beste Roel, allereerst mijn complimenten voor de uitgebreide en duidelijke weersverwachtingen. Voor ons gaat de vakantie beginnen op 20 februari (Krokus-vakantie) en ik denk ook voor veel andere lezers.
Kun je de komende periode ook de lange termijnverwachting bespreken en dan met name voor de krokus-vakantie (20 tm 27 feb). Mogelijk per gebied. Ik ga zelf naar Ehrwald-Lermoos-Biberwier. Alvast dank en … ga zo door!

@ patrick,het zal waarschijnlijk wel goed nieuws zijn , want krokus valt een weekje vroeger.en roel blijft als naar gewoonte sterk in zijn weerberichten.

volgens mij heeft patrick gelijk, de krokus is bij ons in iedergeval (en volgens mij in heel nederland) van 20 t/m 27 Feb.

Verder mijn komplimenten Roel voor de weerberichten ik en vele kennisen van mij volgens ze dagelijks

Hallo Roel,kan je al iets meer zeggen over het weer in kronplatz?wij zijn er tijdens de krokus.

Hallo Roel, voor ons begint de krokus nu vrijdag.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie