Italië gaat off-piste skiën bestraffen

Rogier op 09 februari 2010· 20 reacties

De Italiaanse regering is plan gevangenis straf in te voeren voor skiërs die dodelijke lawines veroorzaken. Ook wil de regering zware straffen opleggen aan wintersporters die bij groot gevaar buiten de pistes treden. Een slechte zaak lijkt mij.

Bekend verhaal
Het wordt langzamerhand een bekend verhaal. Slecht weer met veel verse sneeuw gevolgd door mooie heldere dagen midden in de vakantie en de lawinedrama’s lijken niet op te houden. Direct voelen lokale en nationale regeringen zich geroepen om te reageren. Zoals altijd lijkt Italië het snelst met het opstellen van wetten… (Italië is ook het land waar verschillende dorpen met regelmaat een volledig off-piste verbod instellen.).

Wetsvoorstel
Zover als nu, is het nog nooit gekomen: Onder zogenaamde ‘civiele bescherming’ heeft de Italiaanse regering een wetsvoorstel ingediend aan het senaat waarbij skiërs die lawines veroorzaken gestraft kunnen worden. Ook kunnen off-piste skiërs (en toerskiërs) hoge geldboetes verwachten als zij bij een hoog lawinegevaar buiten de pistes treden.

Eerste Europese land
Italië is het hiermee het eerste land in Europa dat op deze schaal probeert om het off-piste skiën aan banden te leggen. Het valt op dat ook Italië het enige land is waar wetgeving bestaat voor het dragen van helmen voor wintersportende kinderen.

Mijn mening
Voor mij staan de bergen gelijk aan vrijheid en heeft iedereen het recht om te doen en laten wat hij wilt. Het instellen van ‘verboden’ lijkt mij niet de manier om lawines tegen te gaan. Ook blijken dit soort verboden weinig effectief (wie kan en gaat controleren). Het zou beter zijn als er meer wordt gedaan aan educatie en bewustwording.

Probleem
Het probleem met lawinegevaar is dat heel veel mensen (ook zij die in de media ‘ervaren’ worden genoemd) vaak niet precies weten wat lawinegevaar inhoudt. De roep van de poedersneeuw is te luid, en er worden teveel beslissingen op het ‘gevoel’ gemaakt. Een goede lawinecursus of training ontbreekt vaak.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik zal er wel weer om worden aangevallen maar ik vind dit een prima zaak. Het hooggebergte is een gevaarlijk en bovendien kwetsbaar gebied, en off-piste skien doet daar geen goed aan. Natuurlijk moeten degenen die het wel verantwoord doen lijden onder de onverantwoordelijken, maar dat is helaas altijd zo…

@ Peter, als we op deze manier redeneren zou ook het skiën in skigebieden, waar het hooggebergte ook onder te lijden heeft, verboden moeten worden, zou jij het daar ook mee eens zijn?

Is in principe natuurlijk waar, maar op de piste skien is volgens mij minder gevaarlijk dan off-piste, zeker als je je gewoon netjes aan de FIS-pisteregels houdt en genoeg les neemt, en bovendien heb ik de indruk dat de exploitanten van skigebieden tegenwoordig erg veel doen aan duurzaamheid, milieumaatregelen, beperking van energiegebruik enzovoorts. Het gaat om het zoeken van de juiste balans tussen economie en ecologie, en dat is altijd lastig…

Daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar mijn punt in deze discusie is vooral dat wij (als mensen) toch zelf mogen beslissen wat we doen. En zeker in de bergen ben ik voor een grote vrijheid. Zolang je geen anderen (die niet ook zelf de keus hebben gemaakt off-piste te gaan) in gevaar brengt vind ik een verbod erg ‘betuttelend’…

Rogier

If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. Zelfde geldt voor offpiste skien: Als je onvoldoende kwaliteit en/of kennis hebt, blijf dan op de piste. Op die manier voorkom je al een hoop onnodige ongelukken… Dan kunnen de mensen die de risico’s wel goed kunnen inschatten blijven genieten van die prachtige bergen!

goede zaak !!! direct overal invoeren! Hoeven de hulpverleners ook geen risicos meer te nemen door een paar idioten die buiten de piste skien!

ik vind het nergens op slaan

la grave rules!

En wie kunnen die risico’s goed inschatten? Toch geen nederlander die misschien 'n weekje of 4 in de sneeuw verblijft? Probleem is namelijk dat de meesten denken dat ze de risico’s wel goed kunnen inschatten.

@rogier: het lijkt mij dat jij wel erg vanuit jezelf redeneert. het feit dat nationale/regionale overheden (in wallis speelt dit ook) blijkbaar met dit soort stevig maatregelen komen, geeft aan dat het probleem van jaar tot jaar groter wordt. met bijbehorende ongevallen en reddings/zoekkosten. Dan gaat het niet aan om het a f te doen met “ze moeten een cursus doen” Het is net wat piet aangeeft: iedereen denkt dat ie het risico wel in kan schatten. En de stap buiten de piste is makkelijk gemaakt.
En de lawine -veroorzaakt buiten de piste- die over een piste heen gaat is ook snel veroorzaakt. Nog maar een paar jaar geleden zijn er zo doden gevallen in VT.
Wat ik dus slechts wil aangeven: blijkbaar is er een groot en groeiend probleem. Het is dan niet aan een paar toch wat egocentrische off-piste skiers om dan simpelweg te zeggen ‘slechte zaak’
Kom met oplossingen die echt -dat wil dus zeggen: voor het grote publiek- kunnen werken. En als je die niet hebt…tja…

nog een toevoeging: is het niet juist door dit soort enthousiaste blogs (van rogier) dat er steeds meer mensen buiten de piste gaan skien…
ben jij dus niet deel van het probleem, rogier?

Is het zo dat het aantal slachtoffers toeneemt in de afgelopen jaren? Cijfers heb ik nog niet voorbij zien komen, dus conclusies over een groeiend probleem kan ik ook niet trekken. Verder horen de skigebieden alle pisten te beschermen tegen lawinegevaar, oa met kuilen naast de piste die de lawine op moet vangen. Indien er een groot lawinegevaar is zullen bepaalde "risico"pistes moeten sluiten. Als er een lawine ontstaat en die schuift dan over een open piste heen, is dat de schuld van de pistedienst, aangezien de lawines die de toerskiers veroorzaken net zo goed door berggeiten kunnen worden veroorzaakt. Bij een hoog lawinegevaar waarbij door enkele personen lawines kunnen worden getriggerd, kunnen dit net zo goed geiten doen. Ga je die dan ook opsluiten?

Ik denk niet zozeer dat het probleem zo heel groot is (hoe dramatisch de ongelukken ook zijn), maar het is wel een hele makkelijke manier om te ‘scoren’ voor overheden. Makkelijker dan bijvoorbeeld strenger op verkeersregels letten (wat in Italië waarschijnlijk meer doden voorkomt).

Ilt heeft wel een beetje gelijk met zijn korte zin, in La Grave wat volledig off-piste is, zijn lawine slachtoffers een zeldzaamheid, omdat een goede educatie gegeven wordt en patroullieurs een poging doen (en dat werkt heel goed) minder ervaren skiërs toe te spreken en van alles uit te leggen. dat werkt beter dan verbieden blijkt…

Rogier

of ze geven de skiers een ranking 1 t/m 10, 1 is het best en 10 het slechts, en wie onder de 3 of 4 zit mag off-piste, en dat ze dat dan op de skipas weergeven net als bij tennis

Tomcatsburg moet zich iets beter in de materie verdiepen.
"Kuilen om pistes tegen lawines te beschermen"
Tom, je hebt werkelijk geen idee!

ben een meisje,maar dat volledig terzijde;maar als iedereen zijn gezond verstand gebruikte, dan zouden er niet zoveel verstikkende regeltjes zijn;ik ben gek op off maar als de omstandigheden het niet toelaten ga ik gewoon niet;
mischien moeten al de tegenstanders lekker indoor gaan skieen,maar ja,het dak kan op je hoofd vallen…

Natuurlijk moet er alles aan gedaan worden om mensen bewust te maken van het gevaar van off-piste skiën. Maar het probleem moet niet overdreven worden. In Frankrijk sterven er elk jaar zo’n 30 mensen aan de gevolgen van een lawine, om dit in verband te zetten: vorig jaar verdronken er 1300 mensen in Franse meren en zeeën. Een reden om zwemmen te verbieden?
Off-piste skiërs zijn een kleine slecht georganiseerde groep mensen, dus is het heel makkelijk om hier iets tegen te beginnen. De media in de Alpen helpt ook niet ‘mee’ door het continu over reddingskosten e.d. te hebben. Iets waar niet over gesproken wordt als een dronken automobilist hulp nodig heeft…

Sandra

Goed een kuil, een put, hoe je het ook wil noemen: er liggen naast lawinnenstellen middelen om de piste te beschermen tegen lawines. Dit kunnen lawinehekken zijn of kuilen. Dit zijn gewoon kommen naast de piste die de meeste sneeuw opvangen bij een lawine. Op die plekken vallen overigens vaak lawinedoden, omdat vlak naast de piste vaak als veilig wordt beschouwd, maar juist in die kommen is het moeilijk wegkomen.
Paul, ik weet heus wel waar ik het over heb en ik vind trouwens dat jij maar wat makkelijk roept over een groeiend probleem, terwijl je waarschijnlijk niet eens de cijfers weet.

Het is je misschien nog niet opgevallen, maar Rogier zet zo ongeveer bij elk bericht een waarschuwing neer waarbij hij wijst op de gevaren van offpiste gaan. Daarnaast plaats hij regelmatig berichten over offpiste-ongevallen met daarbij nog meer waarschuwingen. Je vingertje richting Rogier lijkt me dan ook behoorlijk misplaatst.

Beetje jammer dit weer Paul, een of andere waardeloze opmerking zonder onderbouwing en verder geen enkele nuttige reactie op mijn reactie…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie