Donderdag-Materiaaldag: kinderski's

Rogier op 11 februari 2010· geen reacties

De tijd dat er over kinderski’s amper nagedacht werd door de skimerken is allang voorbij. Bijna alle grote merken hebben tegenwoordig een mooie serie kinderski’s klaar staan. Ski’s die als twee druppels water op de latten van pappa of mamma lijken. Waarop letten?

De allerkleinste
Niet heel lang geleden hadden de allerkleinste weinig keus wat ski’s betreft. Korte plankjes waar gewone schoenen (laarzen) opgegespt konden worden. Geen skibindingen en weinig ondersteuning. Tegenwoordig worden er gelukkig kleine ski’s gefabriceerd met echte speciaal voor kleuters ontwikkelde bindingen. Zo hebben de kleinste een betere ondersteuning en belangrijker, de knieën worden beschermd.
Deze allerkleinste skietjes hebben schubben op het belag waardoor ongewild achteruitglijden onmogelijk wordt. Ideaal voor de eerste meters ‘glijden op sneeuw’.

Daarna
Tot ski’s van ongeveer tachtig centimeter zijn er vaak ‘schubben’ te vinden op het belag. Boven de lengtes is het belag glad en worden het ‘echte’ ski’s. Kinderski’s zijn allemaal tot ongeveer 125-130 centimeter (afhankelijk van het merk), lekker soepel en heel erg vergevingsgezind. De verschillen liggen in deze lengtes voornamelijk in de deco’s.
In de rage naar steeds bredere ski’s zijn ook sommige kinder ski’s wat breder geworden. Dit is geen goede zaak, brede ski’s maken het ‘leren’ skiën er niet makkelijker op. Let hierop bij het huren of aanschaf van kinderski’s.

Race-monsters
Vanaf 130 centimeter begint er een echt onderscheid te bestaan in ‘junior-ski’s’. Tot ongeveer 150 cm blijven er zeer makkelijke, soepele juniorskis bestaan. Deze langere kinderski’s zijn helaas vaak te ‘slap’ voor tieners ondanks de lengte. Gelukkig bestaan naast deze langere kinderlatten ook echte wedstrijd ski’s (vanaf 130) en lekkere all-round freestyle ski’s. Lekker om speels van de pistes te scheuren en af en toe een sprongetje te wagen in het ‘park’.

Goede skiërs
Voor kinderen en tieners die op de piste hun mannetje staan zijn deze beter ski’s de aanraders. Deze ski’s, lichtere varianten van volwassen ski’s. Zijn echt harde en stevige ski’s. Goed om het skiniveau op te verbeteren en te wennen aan de betere volwassenenski.

Off-piste
Enkele merken zijn ook op de markt gekomen met off-piste ski’s rond de 150 centimeter. De vraag is of dat een goed idee is, off-piste skiën is gevaarlijk, en die ene keer dat kinderen met een gids of skileraar langs de randen van pistes skiet kan dat ook hartstikke goed met ‘gewone’ ski’s.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie