Skiën door de poeder: Helemaal niet moeilijk

Rogier op 15 februari 2010· 5 reacties

Veel skiërs denken dat het skiën door diepe ongeprepareerde sneeuw lastig is. Niets is minder waar. Iedereen die, met een redelijke techniek, lekker rode pistes afskiet kan prima door de poeder skiën. Zolang je aan een paar puntjes denkt.

Wat niet te doen
Laat ik beginnen wat je in de poedersneeuw niet moet doen, ondanks wat veel mensen zeggen. Ten eerste hang NIET naar achteren. Dit is de grootste misvatting over het skiën in poeder. Als je naar achteren hangt, verlies je de controle over je ski’s de ‘voor-tips’ zullen onbestuurbaar worden. Zodoende vermoeien skiërs die teveel naar achter hangen onnodig met het in evenwicht blijven.
Verder moet een bocht in worden gezet met het onderlichaam en niet met het boven lichaam van de skiër.

Wat dan wel
De basishouding in poedersneeuw is relatief breed, maar overdrijf niet. Je voeten op schouderbreedte is een goede basisregel. Een goede basishouding zorgt ervoor dat je in de bocht goed kracht kan zetten en dat je ‘foutjes’ en oneffenheden in de sneeuw makkelijker opvangt. Sta niet te ver voorovergebogen (rug slechts licht gekromd), en houd je armen voor je uit. Natuurlijk sta je naar ‘voor’, hang je in je schoenen. En wijzen je schouders altijd richting dal.

Snelheid
Als je de poeder in glijdt, zorg dan dat je voldoende snelheid maakt. Om lekker te blijven drijven is een zekere minimale snelheid vereist. Laat je rustig de helling in glijden. Als je eenmaal op snelheid bent, druk dan je lichaam omhoog. Door deze opgaande beweging worden de ski’s lichter en kun je makkelijk de bocht ‘in’ draaien. (Sta niet helemaal gestrekt). Draai de bocht in en zak weer langzaam terug naar de basishouding tot je weer op de beoogde snelheid bent.

Kijk ver vooruit
Tot zover de standaard en makkelijkste poederskitechniek (later meer over ‘Tiefentlastung’ en andere ‘pro’-technieken). Om af te sluiten nog enkele zeer belangrijke tips. Ten eerste kijk ver vooruit, en niet naar je skitips. Verder kijk langs obstakels, kijk waar je heen wilt skiën en niet waar langs wilt skiën. En tot slot probeer een dynamische (zonder je bovenlichaam te bewegen) stijl aan te leren waardoor je foutjes makkelijk kan controleren en je continu klaar bent om te reageren op het terrein!

Volluit
En als de poederskitechniek eenmaal is geleerd is er niets lekkerder dan voluit door ‘oneindige’ poedervelden te knallen… Veel plezier!

Disclaimer: Poedersneeuw ligt vaak naast de piste. Off-piste skiën is zeer gevaarlijk en elke off-piste skiër behoort voldoende kennis van de sneeuw en lawinereddingstechnieken te hebben. Ga niet zomaar off-piste en volg een cursus bij een gediplomeerde berggids.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Meer dan 90% van de mensen die op wintersport gaan kunnen dit niet. En zo gebeuren er veel ongevallen.
Ik hekel me daar serieus aan. Ze denken dat ze kunnen skieen of boarden maar riskeren andere mensen te verwonden of zelf gewond te raken.
Toch hoor ik altijd mensen met hun grote mond zeggen ik ga buiten piste. Zo 2m naast de piste skieen kan iedereen. Maar echt off piste kunnen maar 10% en je moet zoals hierboven over de juiste techniek en kennis beschikken. Ze zouden beter boetes uitdelen aan de mensen die zonder diploma dit doen. Er zouden veel minder dodelijke slachtoffers vallen. Wie niet horen wil moet het maar voelen.

Op welke school kun je een skidiploma halen?

Ergens kan ik U hierin well vogen;toch ben ik van mening dat ieder van ons op de piste moeten blijven,dus ook de mensen met diploma.
denk dat de regionen genoeg inspanningen leveren voor ieder van ons zijn ding telaten doen.
Jan

In de Savoie (Frankrijk), bijv. Ste Foy, Les Arcs, Tignes, Val d’Isère, zijn er speciale ongeprepareerde off-piste hellingen, waar het is toegestaan om daar af te dalen.

Ik wil graag even reageren op de ski techniek die je beschrijft. Ik ben het met je eens dat poederskien iets heel anders is dan skien op een piste.

Ik raad tevens ook iedereen aan om niet zomaar van de piste af te wijken omdat er zich van alles onder de onbewerkte sneeuw kan bevinden van rotsen tot spleten in het ijs.

Naar mijn mening hangt de techniek in de poeder af van het soort skis dat je hebt. Ik heb 3 paar skis en ze zijn niet allemaal geschikt voor skien in de poedersneeuw. Allereerst ben ik het niet eens met het feit dat je zegt niet achterover te leunen. Het is inderdaad niet de bedoeling lekker achterover te gaan hangen omdat je dan de controle verliest maar met relatief smalle skis( onder de voet) dient men toch een zekere naar achter geplaatste houding aan te nemen omdat anders de tips van je skis zullen zinken. Ten tweede moeten de staal kanten van skis NIET helemaal geslepen zijn. Ik heb een paar all mountain skis die breed genoeg zijn voor in de poeder maar toch met genoeg sidecut( de vorm van de ski) en camber(hoe ver de ski gebogen zijn) om op de piste te kunnen skien. Met deze skis moet ik mijn gewicht naar achter plaatsen maar wel mijn rug naar voren buigen. Ik heb ook nog een ander paar skis die speciaal gemaakt zijn voor off piste en poeder sneeuw. Dit zijn skis met negatief camber( skis zijn plat onder de voet) en een volledige rocker( tips en tail komen op een kwart van de ski al van de grond). Deze skis zijn twee keer zo breed als normale skis en daarom drijven ze letterlijk op de sneeuw. De tips zijn 160mm breed( normale skis ongeveer 100-120) waardoor je volledig naar voren kan leunen zonder dat de tips zinken. Deze skis heb ik alleen geslepen onder de voet om zo nog wel normaal terug te kunnen skien naar een lift over de piste.

Ik wil hiermee aangeven dat het dus ook erg van de skis afhangt en dat sommige skis helemaal niet geschikt zijn voor de poedersneeuw.

Voordat je off piste wil gaan moet je eerst veel kennis en ervaring hebben op gebied van sneeuw, bergen en lawines. Het is ook zeker aan te raden om nooit alleen off piste te gaan of zonder het juiste materiaal zoals de juiste skis, touw, lawine pieper en andere zaken die eventueel van pas kunnen komen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie