Alpenweerpraat: eerst sneeuw, daarna veel zon

Roel op 13 maart 2010· 3 reacties

De wind is naar het noordwesten gedraaid. In een zwakke stroming vallen er sinds gisteravond wat sneeuwbuitjes aan de noordkant van de Alpen, en dan met name in Oostenrijk. Dit gaat vandaag door, het zijn meest lichte sneeuwbuien en tussendoor is er ook ruimte voor de zon. In Zwitserland, Frankrijk en Italië overheersen de zonnige perioden en blijft het meest droog. Het waait hogerop in de bergen flink met windstoten die reiken tot 100km/uur.

Waar hoeveel?
Vannacht wordt de bewolking dikker en begint het wat meer aanhoudend te sneeuwen. Dit hangt samen met het binnendringen van vochtigere lucht, morgen overdag passeert een vlak lagedrukgebied dat voor een intensivering van de sneeuw zorgt. In het noorden van Oostenrijk gaat 10-40cm vallen. Spannend blijft waar nu exact het meeste valt. Alles ten oosten van Salzburg heeft duidelijk de beste papieren maar een verrassing voor de meer westelijke gebieden is zeker niet uitgesloten. Het oosten van Zwitserland pikt waarschijnlijk ook nog wat mee. Verder naar het westen en zuiden blijft het echter grotendeels droog en vrij zonnig.

RR24-48h_eu
RR24-48h_eu

Hierboven de neerslaghoeveelheden in mm (komt ruwweg overeen met het aantal cm sneeuw) voor morgen volgens het WRF-ARW model.

Overgang naar zacht week
Tot en met dinsdag kan er aan de noordkant nog sneeuw vallen. Daarna is het waarschijnlijk snel over want een hogedrukgebied verplaatst zich over de Alpen naar het oosten. Daarmee komt de weg vrij voor zachte lucht uit het zuidwesten van Europa. De zon schijnt volop en het blijft droog. De verwachtingen vanaf zondag zijn nog wat onzeker maar waarschijnlijk is het in de dalen dan snel gedaan met de versgevallen sneeuw.

Dit ondervond ik de afgelopen week ook in het Oostenrijkse Reith im Alpbachtal. 's Zaterdags was hier nog 10cm gevallen (hogerop 35cm). Zondag nog vóór het middaguur werden de zuidhellingen alweer groen terwijl het dik bleef vriezen. De zon is te krachtig voor het goed conserveren van het sneeuwdek, een heel andere situatie dus dan hartje winter. Alleen een veelvuldige nieuwe sneeuwval (zoals vorig jaar) garandeert dat de laag behouden blijft of kan aangroeien. Vanaf 1500-2000m speelt dit momenteel nog een stuk minder, daar kan het sneeuwdek nog makkelijk enkele weken aangroeien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hoi Roel

Beankt weer voor je weerpraat. De sneeuwcondities zullen er vanaf woensdag inderdaad niet beter op gaan worden met een vorstgrens die tot boven de 2000 meter gaat stijgen.
Overigens hetzelfde fenomeen met betrekking tot het smelten van de sneeuw was afgelopen week ook heel mooi hier in Oberwallis waar te nemen. Ondanks matige vorst zag je in de loop van de ochtend de vers gevallen sneeuw op bijvoorbeeld het terras wegsmelten tgv de straling. Met de zon erbij was devers gevallen sneeuw (6 cm) binnen enkele uren alweer verdwenen. De geconserveerde sneeuw is (vooralsnog) duidelijk beter bestand tegen de positieve straling bilans. Overigens is de sneeuw die nu nog valt wederom ongustig voor de geconserveerde sneeuw. Ze zeggen hier wel "Der Neuschnee frisst den Altschnee". Rond deze tijd van het jaar is een hoog met vrij lage temperaturen en lage dauwpunten het beste voor de sneeuw. Liever geen sneeuw meer dus.

Ciao vanuit Oberwallis

Ha Johann,
Zeer herkenbaar, dank voor de aanvulling over deze schijnbare tegenstelling.

Hoi,

Ik ben van plan om 20 maart een weekje naar Fiss te gaan. Ben daar nog nooit geweest. Maak me nu wel zorgen over de voorspellingen…Wordt het skiën of zwemmen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie