Voorjaarsskien: Geruststelling en gebruiksaanwijzing

Rogier op 16 maart 2010· 9 reacties

Regelmatig lees ik reacties op deze site van wintersporters die bang zijn om in het voorjaar slechts gras te vinden in plaats van sneeuw. Zoals ik twee weken geleden al schreef, ik vind het voorjaar het beste skiseizoen. Een geruststelling en enkele tips voor voorjaarsskiërs.

Te warm?
Veel wintersporters schrikken bij het zien van positieve temperaturen in de weersverwachtingen. gelukkig smelt sneeuw niet zomaar weg. Zolang het helder blijft smelt sneeuw duidelijk minder snel dan je zou verwachten. Het is zelfs mogelijk dat bij heldere nachten met een positieve luchttemperatuur de sneeuw 's nachts prima opvriest. Sneeuw kan namelijk met zogenaamde ‘long-wave-radiation’ heel veel warmte kwijt. Op heldere nachten straalt sneeuw dus letterlijk ‘warmte’ weg. Positieve temperaturen zijn dus niet zo’n enorm probleem. Ook zijn warme heldere dagen niet meteen ‘het einde’. Het zijn juist de bewolkte (zelfs koelere) dagen die het snelle smelten in werking zetten.

Het bewijs
Het bewijs zijn toerskiërs. Het toerskiseizoen start normaal gesproken zo rond half maart en gaat door tot eind juni. In het hooggebergte zelfs tot juli! Dat skigebieden vanaf april hun deuren sluiten heeft bij goede winters meer te maken met het wegblijven van toeristen dan met smelten van de sneeuw. Alle foto’s die bij dit blog bericht staan zijn in april of later genomen.

Voordeel
Het grote voordeel van het skiën in de lente is dat de sneeuwkwaliteit veel makkelijker te voorspellen is. 's Ochtends is de sneeuw hard, en afhankelijk van de ligging van de pistes worden deze steeds zachter. Slimme wintersporters maken dus een planning. De eerste piste 's ochtends zijn de oost pistes, daarna volgen de zuid, de noord en de west hellingen. Zo ski je de hele dag lekker in de zon en op lekkere, net ontdooide sneeuw.

Nog sterker
Ik durf zelfs te beweren dat de hooggelegen gletsjer gebieden pas vanaf half maart goed skibaar worden. Gebieden als Val Thorens, Les Deux Alpes en Chamonix (Grand Montets) die erg hoge pistes hebben komen pas echt goed in conditie als het iets warmer wordt. Midden in de winter is het gewoonweg te koud!

Vroeg op
Een aanrader is wel om op tijd op de pistes te staan. In het voorjaar is het slim om bij de eerste liften omhoog te gaan en eventueel iets vroeger te stoppen. En wat is er nu lekkerder dan na een ochtend en een middagje geskied te hebben lekker op een terras van een barbecue o.i.d. te genieten!

Geen ijs
En in tegenstelling tot de echte wintermaanden is het in het voorjaar bijna onmogelijk om echt ijs tegen te komen. De pistes zijn bijna altijd van goede kwaliteit en zelden te hard.

Toch te warm
Als het onverhoopt toch te warm wordt en de pistes vervormen naar een soort slush-puppy sneeuw, wat in Frankrijk ‘La Soupe’ genoemd wordt, is het nog steeds prima skiën. Skiën door deze natte sneeuw is zeker leuk met wat bredere ski’s, en een beetje durf. Lekker door de hopen natte sneeuw knallen is stukken aangenamer dan je van tevoren zou denken.

Dus, iedereen die pas komende maand richtingen bergen vertrekt, maak je geen zorgen. Het voorjaar is sneeuwzeker en de sneeuw is vaak hartstikke goed!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Hier sluit ik me bij aan! Ik heb ook wel eens een weekje in april gesnowboard bij temperaturen ver boven nul. Regelmatig kon de jas uit en de muts af. Wat extra leuk is aan snowboarden door zachte sneeuw is dat je echt het gevoel van golfsurfen krijgt!

Snowboarden door zachte sneeuw ok, maar door natte sneeuw?!? Vorig jaar was de sneeuw hier in Val Gardena de laatste twee weken echt al natte pap en dat was echt niet leuk als snowboardster zijnde… Ik kwam gewoon niet meer vooruit en mijn vriend ook niet!

Oude Oostenrijkse ski-wijsheid: Es gibt kein schlechte Schnee, nur schlechte Schifahrer

@ Mitch, in Frankrijk zeggen ze hetzelfde: “Il n’y a pas de mauvaise neige, il y a que de mauvais skieurs”

Maar alle gekheid op een stokje, ik ben van mening dat de sneeuw in het voorjaar zelden slecht is!

Rogier

@ Anne: Dat probleem is verholpen met de juiste wax! Wax voor lage temperaturen glijdt letterlijk voor geen meter in warmere, natte papsneeuw. Wax je board dus dan meteen met specifieke wax voor hoge temperaturen en het boarden gaat meteen een stuk beter.

Ik ben een groot fan van Oostenrijk, welke oostenrijkse gebieden kunnen tippen aan de welbekende Franse hooggelegen gebieden?
Bvd Hent

Sölden misschien, Kaprun is wat klein en Hintertux is ook niet al te groot. Zijn er verder nog gletsjer skigebieden in AT? Voor mij is Kaprun perfect. Niet te groot en leuke hoekjes om wat buiten de piste te klooien.
Greetz…

@Svmil Je kunt ook skien op de dachstein-gletsjer.

@iedereen Wij gaan meestal in maart / april skien in Vorarlberg bij Warth/Schrocken of Damuls. Ik heb daar nog maar 1x meegemaakt dat we slechte of weinig sneeuw hadden.

Ik sluit me helemaal aan bij de positieve berichten. Mijn ervaringen in het voorjaar zijn een afwisseling van zonnige dagen met soms wat slush, maar ook bakken verse sneeuw, ook eind april! Eigenlijk heb ik qua sneeuwhoogten betere ervaringen in het voorjaar dan in januari. Op een snowboard is een beetje slush puppy sowieso geen punt. Ga gewoon met de eerste lift omhoog en stop desnoods wat eerder. Of ga lekker door tot de laatste lift, het is immers heerlijk lang licht. En inderdaad, op de beste sneeuw en perfect geprepareerde pisten kan iedereen wel een beetje skien of boarden, je uitdaging ligt in het aanpassen aan de omstandigheden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie