Alpenweerpraat: genieten vandaag

Roel op 17 maart 2010· 7 reacties

We moeten er vandaag vroeg bij zijn om de mooiste plaatjes te kunnen schieten, want de dooi zet snel in. Deze webcambeelden verraden alvast dat vandaag een prachtige dag wordt met al die verse sneeuw aan de noordkant.

muehlbach-hochkoenig-arthurhaus-640
muehlbach-hochkoenig-arthurhaus-640

Mühlbach am Hochkönig (O)

boedele
boedele

Het Schneeloch Bödele in Vorarlberg (O)

samnaun
samnaun

Samnaun (CH)

Lokaal tot een meter
De sneeuwhoeveelheden logen er vooral in de oostelijke helft van Oostenrijk niet om. Hiernaast het verloop van de sneeuwhoogte op de Ahornkogel (1645m) in de Steiermark sinds afgelopen zondag. Hier is bijna een meter sneeuw bijgevallen, inklinking van het al aanwezige sneeuwdek nog niet meegerekend. Verder naar het westen waren de hoeveelheden zoals verwacht minder groot, het oosten van Zwitserland kreeg sinds zondag 10-25cm.

Winter plotseling ver weg
Onder invloed van een omvangrijk hogedrukgebied dat zich de komende dagen nestelt boven de zuidoostelijke helft van Europa wordt de winter nu ver teruggedrongen. Er komt een zuidwestelijke stroming op gang waarmee zeer zachte lucht Europa overspoelt. Hiernaast de temperatuurkaart van GFS voor aanstaande zondag. Tot diep in Rusland is de vorst verdwenen, alleen Scandinavië is nog relatief koud met temperaturen overdag beneden het vriespunt.

De zon schijnt tot en met zaterdag veelvuldig in de Alpen al krijgt het westen vanaf vrijdag wel met vochtigere lucht te maken. Daar is dan ook wat meer bewolking met zelfs kans op wat regen. De nulgradengrens ligt tussen 2500 en 3000m.

Onzekerheid
Volgende week wordt het weer wat spannender. De modellen hebben al dagen de grootste moeite om het weerbeeld in de nieuwe week te schetsen. Dit varieert nog steeds van een terugkeer van kou uit het oosten bij ECMWF, vrij zacht maar sneeuwrijk weer uit het westen (UKMO), tot zeer zacht overwegend droog weer (GFS en GME). Morgen meer hierover.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel. Het wordt spannend! Ik heb heel veel zin om dit weekend naar Kleinwalsertal te gaan (1200 tot 2200 meter), vooral omdat dit het enige weekend is dat we kunnen. Maar met het beeld dat je hierboven schets (hoge temperaturen met kans op regen) vraag ik me af of het wel verstandig is om de lange rit te maken. Of is het verstandig om een stukje verder te rijden naar bijvoorbeeld een gletscher? Graag je advies.

Ik denk dat het met de regen best meevalt in Oostenrijk. Wel is het zacht en voor de betere sneeuw kun je inderdaad beter naar de Stubaier of Hintertuxer gletsjer gaan. Of je volgt de tips van Rogier op in zijn blog van gisteren, dus op tijd beginnen en stoppen.

@Roel Inderdaad een spannende tijd en er circuleren veel verschillende voorspellingen op internet van skigebieden. Als jij nu mocht kiezen, waar zou je aankomende week het beste op de latten kunnen staan? Ik moet namelijk nog boeken en kan alleen aankomende week :D

Hallo Roel,

Ik ga zaterdag, zondag en maandag skieen in Ischgl…wat denk je, moet ik mijn regenjas meenemen, of mijn zonnebril???

Hoor het graag van je…

Yuri

Zoals ik zei is de verwachting voor volgende week zeer onzeker. Ook waar je het beste heen kunt gaan is nog gissen.

Volgende week vrijdag 26/3 vertrek ik naar St.-Francois Longchamp (Frankrijk). Ben heel benieuwd wat volgende week gaat brengen!

Zit de hele week al in Zwitserland (Aletschgebied). Tot nu toe prima weer gehad. Maandag wat verse sneeuw in de ochtend, maar de lucht trok 's middags al snel open.

Vandaag was inderdaad prachtig. Een dagje Zermatt gedaan. Stralend blauwe lucht met perfecte sneeuw. In het dal gaf de thermometer aan het eind van de middag 9 graden aan, maar op de piste was hier niets van te merken.

Ik begrijp dat het volgende week allemaal minder wordt. Net de goede week gekozen dus.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie