Veiligheidsregels in snowparks

Rogier op 19 maart 2010· 2 reacties

null

Afgelopen woensdag schreef ik reeds over de ongelukken in snowparks. Veel van deze ongelukken komen op het conto van slecht voorbereide wintersporters die ook eens ‘een sprongetje’ wagen. Volgens schatting gebruikt bijna een derde van alle wintersporters wel eens het snowpark. Tijd voor wat veiligheidstips.

Weet wat je springt
Zorg voordat je aan de sprong of ‘trick’ begint wat voor een module je te wachten staat. Spring niet blindelings over schansen e.d. Goede freestylers maken altijd eerst een ‘rechte’ sprong zonder tricks om de schans en landing te checken.

Check de moeilijkheidsgraad
Veel skigebieden markeren sprongen met moeilijkheidgradaties (kleuren of namen). Ga in geen geval direct van een moeilijke sprong, en wees eerlijk over je eigen niveau.

null

Doe een goede opwarming
Begin nooit koud aan een sprong, zorg dat je je lichaam goed opwarmt voordat je de eerste sprong waagt. Maak verschillende afdalingen voordat je direct richting snowpark vertrekt.

Controleer de landingszone
Zorg ervoor dat je zeker weet dat de landing vrij is. Als je dit zelf niet kan zien, zorg dat er iemand aangeeft wanneer alles veilig is. En er niets of niemand in de weg staat.

Dring niet voor
Als er een rij is, ski dan niet snel voor iemand uit. Wacht rustig op je beurt. Het gebeurt te vaak dat mensen elkaar opeens tegenkomen in de lucht.

Maak de landingszone zo snel mogelijk vrij
Zorg ervoor dat de landingszone zo snel mogelijk vrij is, ook na een val. Klim deze landingszone nooit zonder reden omhoog.

Draag protectie
Een helm is ‘verplicht’, verder zijn rugbeschermers, heupbeschermer en voor snowboarders polsbeschermers heel erg aan te raden. Ik heb hier nog nooit een local zien springen zonder helm/rugbeschermer.

Blokeer module zo nodig
Als de landingszone te gevaarlijk is/wordt of er is een ongeluk gebeurt, blokeer dan direct de module en meld dit aan de pistedienst (pisteur of shaper).

Foto’s
Als je foto’s maakt van freestylers wees voorzichtig, en breng jezelf en de freestylers niet in gevaar. Zorg dat iedereen weet waar je staat.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ik ski nog altijd zonder helm, waardoor ik ook bijna nooit in het funpark te vinden ben. Zonder helm en/of backprotector ga ik geen helse stunts uithalen.

Een keertje rustig rechtdoor springen, dat gaat nog wel zonder bescherming (vind ik). En eerst een keertje langs de jump skien, om te kijken hoe hoog de afsprong is, en hoe de piste erachter erbij ligt.

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Nog een tipje: let op elkaar. Zie je bijvoorbeeld dat een landing niet vrij is, (soms van boven niet te zien) signaleer dan naar anderen o.i.d. (gekruiste stokken in de lucht, roepen, etc.) In het park helpt sociale controle ook blessures/ongelukken voorkomen.
En zachte of harde sneeuw geeft verschil in je inrunsnelheid, ook niet onbelangrijk als je bijvoorbeeld een gapje wil springen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie