Alpenweerpraat: enkele mooie maar zachte dagen

Roel op 18 maart 2010· 6 reacties

Afgezien van wat hoge bewolking hebben we de komende dagen mooi wintersportweer. Het beeld hiernaast is van de Kronplatz in Noord-Italië met zijn strak geprepareerde pistes.

De komende dagen zien we een langgerekte gordel van hogedruk van Spanje via Italië helemaal tot aan de Zwarte Zee. Als tegenhanger bevindt zich boven Noord- en West-Europa een omvangrijk lagedrukgebied. Beide systemen houden een zuidwestelijke stroming in stand waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd.

zaterdag
zaterdag

Kaart voor zaterdag, een kleine depressie boven de Britse Eilanden zorgt voor een aantrekkende zuidwestenwind en aanvoer van vochtigere lucht.

Tweedeling
Omdat het oostelijk Alpengebied dichter tegen de hogedruk aanzit valt het in Oostenrijk deze week heel erg mee met de bewolking en regenkans. De zon schijnt regelmatig, wel komt voor het eerst dit seizoen de 20 graden in het zicht voor de laaggelegen dalen.

Het westelijk deel (Frankrijk, Zwitserland, Noordwest-Italië) heeft meer last van de lagedruk en toenemende stuwing tegen westelijke Alpenkam. Vanaf zaterdag neemt hier de kans op regen duidelijk toe bij een hoge sneeuwgrens (2000-2500m).

Licht wisselvallig
Dit beeld lijkt te worden bestendigd in de nieuwe week. Het blijft aan de zachte kant, lagedruk blijft dominant boven Noordwest-Europa en fronten weten de Alpen van tijd tot tijd te schampen. Vooral de Franse en Zwitserse Alpen zijn hiervoor gevoelig, maar ECMWF laat het dinsdag bv. ook aan de noordkant tijdelijk regenen bij een naar 1000m dalende sneeuwgrens. Of dit laatste waarheid wordt hou ik in het midden want echt consequent is ook ECMWF niet de laatste dagen.

Wat is dan wel duidelijk? Een doemscenario als als aanhoudend grijs en regenachtig zie ik voorlopig niet uitkomen. Hogedruk blijft in de buurt en steekt af en toe zijn nek uit waardoor de zon zeker geen verstek zal laten gaan. Voor volgende week lijkt me de term licht wisselvallig daarom meer gepast.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Aangezien volgende week (woe - maa) Zell am See op het programma staat ben ik de laatste weken alweer fervent bezoeker van dit weerbericht en dat van sneeuwverwachting.nl. Het valt me op dat er geen eenduidig beeld geschetst kan worden van het weer volgende week. Komt dat doordat er teveel factoren meespelen en de kansen op bepaalde situaties dan gelijker zijn of zijn er andere redenen aan te wijzen? Normaliter zijn jullie nl. redelijk helder in wat het gaat worden. Ook al komt dat dan soms niet uit… ;-)
Zon zou geweldig zijn, beetje bewolking niet echt een probleem… Regen in het dal en sneeuwbuien op de berg zijn niet echt gewenst… Ben benieuwd wat het wordt. Het lijkt erop dat we het op de dag zelf pas gaan zien.

Dit heeft te maken met de nog steeds geblokkeerde atmosfeer. Van een doorstaande westcirculatie is al tijden geen sprake meer. De modellen zijn echter op deze ‘normale’ situatie gebouwd waardoor ze traditioneel veel moeite hebben met andere luchtdrukpatronen. Vooral op langere termijn gaan ze dan vaak de mist in.

Niet zeuren.
Skiën!

Niet zeuren.
Skiën!

Niet zeuren.
Skiën!

Dank voor je uitleg!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie