Alpenweerpraat: aanhoudend zacht

Roel op 19 maart 2010· 4 reacties

De zachte lucht heeft zich goed genesteld in de Alpen. Op de vliegbestemmingen Genève en Innsbruck die zich zo goed lenen voor een wintersportbreak werd gisteren de 18 graden gehaald. Ook elders voelde het lenteachtig aan al blijft de sneeuw op vlakke stukken en noordhellingen nog wel even liggen. Hiernaast het Tannheimertal (O) dat aardig sneeuwbedekt is.

Vanuit het westen meer bewolking
Vandaag en deels morgen verandert er weinig, de doorstaande zuidwestenwind voert onverminderd zachte lucht aan en de zon doet goede zaken. Wel wordt de lucht vochtiger waardoor de zon in Frankrijk, Zwitserland en Italië steeds vaker schuil gaat achter dikkere bewolking. Vanaf vannacht kan daar ook regen uit gaan vallen tot op 2000-2500m hoogte, maar pas vanaf zondag verwacht ik hieruit grotere hoeveelheden. Het grootste deel van de Alpen houdt het dit weekend redelijk droog en vooral in Oostenrijk komt de zon daarbij geregeld tevoorschijn.

Het weerbeeld voor volgende week wordt intussen steeds duidelijker. Maandag wordt waarschijnlijk de vervelendste dag. Een hoogtestoring zorgt dan in het hele Alpengebied voor toenemende neerslagkansen en in de zachte lucht betekent dat op veel plaatsen regen. Sneeuw valt pas vanaf zo’n 1800m.

Tijdelijk iets minder zacht
Dinsdag trekt een depressie over de Denemarken naar het oosten. Bij een naar noordwest draaiende wind daalt de vorstgrens dinsdag tijdelijk naar zo’n 1500m maar het bijbehorende frontensysteem raakt de Alpen waarschijnlijk nauwelijks. Aan de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant kan er wat lichte sneeuw vallen tot zo’n 1000m. Tegen die tijd heeft zich echter een nieuwe depressie gevormd ten westen van Ierland die de wind onverbiddelijk terugbrengt in de zuid- tot zuidwesthoek. Dat zien we terug op nevenstaande GFS-kaart voor komende donderdag. Deze toont het gemiddelde van alle oplossingen die het GFS berekent. Alles wijst dus op terugkeer van het zachte weer, ook omdat de andere modellen zich hierbij nu hebben aangesloten.

Daarmee begint het spelletje opnieuw. Voor zon lijkt het oostelijke Alpenhelft dan weer de beste papieren te hebben.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

as. maandag wordt dus spannend voor saalbach…

volgens sneeuwhoogte.nl valt er maan- en dinsdag 10cm regen…dat zou het plezier wel verzieken!
hopen dat het iets kouder wordt dan voorspelt, en dan veranderd de regen in sneeuw…

ja dat zou naar zijn. mss dat het tog eve kan vriezen . 1time

Ik ga de 27e op wintersportvakantie, heb nog niet geboekt. Wat raad je aan Roel? Waar moet ik naartoe voor de beste sneeuwcondities???

@Rob,
Uitgerekend rond de 27e lijkt het weer iets koeler te worden met toenemende sneeuwkansen. Toch zou ik daar niet op gokken. Ga gewoon hoog genoeg zitten want tot aan de 27e blijft het aan de zachte kant. Liefst boven 2000m.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie