Alpenweerpraat: lentestart zonder winterse ambities

Roel op 21 maart 2010· 6 reacties

21 maart. Het begin van de lente. Gisteren kwam ik op een door mij regelmatig bezocht weerforum een sprekende animatie tegen van het imponerende sneeuwdek in Nederland de afgelopen winter. De kaarten stammen van het KNMI maar zijn als een slideshow achter elkaar geplakt door een enthousiast forumlid.

Sneeuwdek Animatie W10
Sneeuwdek Animatie W10

Waar we in menig winterseizoen blij zijn als er een dag sneeuw ligt hadden we dit jaar zeker het noorden veel en vaak sneeuw. Met dank aan ‘Yvo’ uit Enschede.

Snel smeltproces
Veel sneeuw daar kunnen we de laatste dagen niet meer van spreken. De flinke hoeveelheid verse sneeuw van begin deze week is in de dalen letterlijk voor de zon verdwenen, zoals hiernaast bij Bad Gastein (O). Dat is eigenlijk ook wat we voorspeld hadden, een (vers) sneeuwdek in maart is zelden een lang leven beschoren. De kracht van de zon moet niet onderschat worden, zelfs als het bewolkt is (straling). Gisteren werd het in Garmisch-Partenkirchen en Kufstein 19 graden, in Salzburg 20 graden. Wat sneeuw viel er in Frankrijk en Zwitserland maar alleen boven 2500m.
Eerst nog regen
Vandaag hebben we te maken met de passage van een koufront en vochtigere lucht uit het westen. Dat geeft in Frankrijk en Zwitserland, en vanmiddag ook in Oostenrijk en Italië op steeds meer plaatsen regen. Sneeuw valt boven 2000m, mogelijk dat de sneeuwgrens achter het koufront vanavond naar zo’n 1500m daalt. Morgen valt er alleen in Italië nog wat regen, elders komt de zon er steeds beter door. Dat is het begin van een nieuwe zeer zachte periode met veel zon. De zuid- tot zuidweststroming keert terug met aanvoer van mediterrane lucht. De 20 gradengrens zal daardoor op diverse plaatsen worden doorbroken.

Vrijdag wordt de zachte lucht mogelijk met bruut geweld verdreven als een oceaandepressie vanuit het westen gaat opdringen. Vanuit het westen gaat het flink regenen, later overgaand in sneeuw. Mogelijk dat dit het begin is van een meer sneeuwrijke periode in het westelijk Alpengebied. Daarover de komende dagen meer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel…je zal wel gek worden van de smeekbedes, maar ik zie dat er in saalbach in een paar dagen al iets van 30cm is weg gesmolten…

pistes worden ook aangegeven als nat, en het ziet er niet naar uit dat er nog wat valt…sterker nog regen
is het dan nog wel verstandig om naar saalbach te gaan…

@marcel: Met smeekbedes en geklaag heeft iedere weerman te maken :). Of je naar Saalbach moet gaan hangt ervan af of je van witte banen houd en genoegen wil nemen met skiën in de ochtend. Sneeuwkanonnen langs pistes heb je er in ieder geval zat. Buiten de piste en 's middags überhaupt zal het tegenvallen.

bedankt voor je begrip, maar zolang het boven 0 blijft hebben we toch ook weinig aan sneeuwkanonnen?..loont het om bv. eerder naar zell am see of fieberbrunn te gaan?

op sneeuwhoogte.nl hebben ze het erover dat fieberbrunn minder last heeft van de fohn…

Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat het moet vriezen, maar dankzij die sneeuwkanonnen heb je er al een dik pak kunstsneeuw liggen! Soms wel een meter dik en ook is ie dichter van structuur waardoor hij langer blijft liggen dan natuursneeuw. Die sneeuw garandeert dus dat je kunt skiën. Ook als het dal groen is en de knoppen al uitslaan.

In Fieberbrunn valt en ligt gemiddeld meer sneeuw, dus dat zou een overweging kunnen zijn. Verder maakt het eigenlijk weinig uit, alle gebieden hebben last van de warmte. Alleen op de gletsjers zit je gegarandeerd goed (Kaprun bij Zell am See, Hintertux en Stubaital).

zo te zien hebben we nog een waterkansje op een goed paasverlof.dan gaan we nog een week naar le grand massif.

waterkans? je bedoeld kans op nog wat sneeuw…
en wat is le grand massif?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie