Alpenweerpraat: vrijdag abrupte weersomslag

Roel op 22 maart 2010· 14 reacties

Grijs en miezerig is het op veel plaatsen. Vooral in Italië kan vandaag nog geregeld wat regen vallen tot 2000m. Omdat het ook 's nachts nauwelijks vriest gaat de sneeuwkwaliteit hard achteruit. Zelfs op de Säntis, een berg in het oosten van Zwitserland op 2500m hoogte werd het vannacht niet kouder dan -2. Hiernaast een beeld uit Val d’Isere.

Warmtetransport
In het noorden en westen komt vanmiddag de zon geleidelijk vaker tevoorschijn. Dit hangt samen met een hogedrukgebied dat zich boven de Alpen nestelt en zich de komende dagen tergend langzaam naar het oosten verplaatst. Dat betekent dat de wind de zuidhoek opzoekt en het warmtetransport terug op gang komt. Tot en met donderdag schijnt de zon veelvuldig en warmt het overdag flink op onder invloed van een steeds sterker wordende föhn. 20 graden zal geen probleem meer worden, zelfs op 2000m gaat het richting 8 graden. Aan de zuidkant van de Alpen gaat zich waarschijnlijk wat bewolking vormen als gevolg van stuwing maar ook hier zal de zon regelmatig schijnen.

Abrupt einde
Het hoogtepunt van deze lenteachtige periode wordt donderdag en vrijdag bereikt. In het oosten van Oostenrijk kan vrijdag lokaal de 23 graden bereikt worden (lijkt wel een zomerweerbericht). Op dat moment is Frankrijk en Zwitserland al flink afgekoeld met mogelijk flinke sneeuwval door de passage van een koufront. Het wordt zichtbaar op dit kaartje van vrijdagmiddag met de temperaturen op 1500m hoogte. Binnen een afstand van 200km kan een gigantisch temperatuurverschil ontstaan. Het kan verkeren in de lente.

De weersverslechtering hangt samen met een actief koufront dat in de loop van vrijdag passeert. Daar vooruit blaast de föhn nog even flink door voordat hij definitief aan banden wordt gelegd. In het weekend trekken lagedrukgebieden over de Noordzee waardoor we in een koelere westelijke stroming terecht komen. Vooral in het westelijk Alpengebied valt dan mogelijk veel neerslag. Vanaf 1000-1500m als sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat klinkt goed Roel! Komend weekend poederen dus?

is dat zo…ik haal het er nog niet echt uit…op sneeuwhoogte.nl wordt ook flink gesproken over veel sneeuwval…Roel: is dat zo…is er een kans,…of is het meer sensatie van die site…een beetje zoals de story, veel woorden geen daden?

De kans op een bak sneeuw in Frankrijk is inderdaad weer groter geworden. Ik hou er alleen niet van mensen blij te maken met een dooie mus, dat risico is levensgroot als je de kaarten van één run zo letterlijk interpreteert. Andersom is het risico ook aanwezig, want slechts twee dagen geleden geloofde die site überhaupt niet meer in een dump. Zie nu, ieder zijn stijl zal ik maar zeggen.

oke geen garanties…maar dit gaat voornamelijk op voor frankrijk en niet voor oostenrijk? (saalbach?)

En Karintie?

Oostenrijk zal zeker delen in de prijzen. Iets minder dan Frankrijk, maar de sneeuwgrens gaat lager liggen

Ik weet dat in Verbier de liften stil staan vanwege lawinegevaar (sneeuw is veel zwaar geworden). Ik vraag me af of dit nog genoeg gaat herstellen richting bruikbare skisneeuw in de Alpen?

ligt er ook aan waar in oostenrijk?
Wij zitten dus in Karnten (karinthie)
volgens mij is dat dan weer net te zuid oostelijk om echt veel mee te pakken, mocht het komen

ziet er niet slecht uit voor binnen 2 weken

Je mag gerust zijn. Ook in Karinthie zal meer dan voldoende vallen

Ik ga vrijdag richting Les Sybelles hoe denken julllie over de skikansen richting het dal? Ik heb gehoord dat het flink aan het smelten is daar…

Wat mogen wij verwachten in Chatel (frankrijk)???vertrek op 31/3/
Met dank Eddy.

Hi Roel,

Ik wil vrijdag een week richting de Alpen, maar wil uiteraard wel sneeuw + het liefst wat zon. In de regen lopen in het dorp is ook zo? droevig. Heb jij tips? Voorkeur gaat uit naar Zwitserland.

Sneeuwverwachting.nl
zijn nogal lyrisch over aankomende periode…
Mag hopen dat zij gelijk hebben, gaan we mooie dagen tegemoet!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie