Alpenweerpraat: onrustig weekend

Roel op 23 maart 2010· geen reacties

De zon komt op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Het is de inleiding van een bijna zomerse periode die tot en met vrijdag aanhoudt. Föhn en temperaturen die de 20 graden overschrijden zijn de komende dagen geen zeldzaamheid. Daarbij schijnt de zon regelmatig. Het sneeuwdek voor zover aanwezig zal dus verder worden aangetast. Laten we maar gauw kijken wat het vervolg is.

Golvend front

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

De weersverandering krijgt vrijdag gestalte. Een sturend lagedrukgebied boven Engeland duwt een koufront richting Franse Alpen. Het front begint op dat moment te golven waarna er op het front een aparte depressie ontstaat, een kleine Genuadepressie. Vrijdag begint het vanuit het westen te regenen en dat kan intensief zijn. Het is een zure appel waar we nog doorheen moeten bijten voordat de koelere lucht eindelijk binnenstroomt.

In de loop van de dag gaat de neerslag op steeds meer plaatsen over in sneeuw. Met het opschuiven van de Genuadepressie verplaatst de neerslag zich ook naar de zuidkant van de Alpen. In zowel Frankrijk, Italië als Zwitserland verwacht ik veel regen en later sneeuw. Het is op dit moment nog niet te zeggen hoe snel de regen in sneeuw overgaat, boven 2000m zit je sowieso hoog genoeg voor een flink vers pak sneeuw. In Oostenrijk valt waarschijnlijk minder neerslag doordat de aanstroming hier gunstig is, het zwaartepunt daar zal vermoedelijk in Osttirol en Karinthië liggen.

Zondag meer sneeuw
Zaterdag als de storing gepasseerd is bevindt het hele Alpengebied zich in de koele lucht. Er kunnen nog steeds sneeuwbuien vallen maar de zon zal zich ook af en toe laten zien. Zondag trekt de wind opnieuw aan en volgt vanuit het noordwesten een nieuwe portie sneeuw. De dagen daarna lijken eveneens wisselvallig en neerslagrijk te verlopen, depressies blijven namelijk in de buurt. Of het de hele tijd koud genoeg is voor sneeuw valt nog te bezien maar boven 1500-2000m zullen de condities aanmerkelijk verbeteren.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie