Alpenweerpraat: weekend vol sneeuw

Roel op 24 maart 2010· 11 reacties

De warmte bereikt de komende twee dagen zijn hoogtepunt. Het vriest nauwelijks nog 's nachts en overdag klimt de temperatuur naar 16 tot lokaal 24 graden. Dit heeft natuurlijk weinig meer met winter te maken maar gelukkig voor ons is het een tijdelijke zaak. Het uitzicht vanaf de Col Raiser in Val Gardena is in ieder geval nog aanlokkelijk.

Onstuimig weekend
De zon schijnt de komende dagen volop. Bij föhn aan de noordkant hoort stuwing aan de zuidkant. Die maakt dat de bewolking in Italië en Frankrijk wat toeneemt. Daar kan morgen al een drup regen vallen en het wordt er ook niet zo warm. Het is het begin van het einde van deze voorjaarsachtige periode.

Een depressie boven Engeland gooit het roer vrijdag om met een actief koufront dat transformeert in een Genuadepressie. Die gaat vanaf vrijdag voor veel neerslag zorgen in het westelijk en zuidelijk Alpengebied. Ik hou rekening met een halve meter sneeuw vanaf 2000m in Frankrijk, Italië en het zuiden van Zwitserland. De sneeuwgrens zal in eerste instantie hoog liggen maar daalt zaterdag overdag naar zo’n 1000m. De meeste neerslag verlaat de Alpen echter in de loop van de dag. Er gaan daardoor grote verschillen ontstaan tussen hoog- en laaggelegen gebieden. Hiernaast het verwachte aantal centimeters van vrijdag tot zaterdag in het westelijk Alpengebied.

Een nieuwe storing in de nacht naar zondag moet de verschillen weer compenseren. Dan vooral in het westen en noorden veel sneeuw, in de koelere lucht waarin we ons dan bevinden ligt de sneeuwgrens vanaf het begin op zo’n 800-1000m. Die storing moet het dus gaan doen voor de lagere gebieden.

Aanhoudend wisselvallig
Volgende week houden depressies boven West-Europa hun invloed over de Alpen. Het sneeuwt van tijd tot tijd maar de sneeuwgrens kruipt weer langzaam omhoog richting 1500m. Dat komt doordat de aanstroming iets meer zuidwest wordt en daarmee uit het Middellandse Zeegebied zachte lucht wordt aangezogen. Voor de hogergelegen gebieden gaan we hoe dan ook een sneeuwrijke periode tegemoet en dan met name in de westalpen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat klinkt goed!

Dus toch poederen komend weekend! Vandaag valt het met warmte alles mee, tijdens mijn toerskitocht was het bijna ‘te koud’ de harde sneeuw ontdooide niet. Maar daarover snel meer in een ‘opkomende’ ‘live’.

Rogier

Ja het ziet er goed uit voor Frankrijk. Jammer dat we niet vroeger in het seizoen zitten, dat had in alle dalen een flinke basis gelegd.

ziet er ook nog een beetje goed uit voor Saalbach?

of is het voornamelijk aan de westerse kant van de alpen…?

en zijn de wolken weer leeg, als het over het noorden weg trekt…

voorlopig al wat vrienden gesproken, en de apres ski is vervroegd naar 14 uur, vanwege de slechte piste…

Pff vertrek vrijdag naar Saint Francois Longchamp, leuk al die sneeuw maar het is toch teveel wat er gaat vallen! Ben benieuwd hoe je die pass uberhaupt op komt met zoveel sneeuw…

Hopelijk is er voor de tweede week na pasen nog wat sneeuw in de regio van soldeu(ANDORRA)
Wie heeft er ervaring met dit gebied???

Goed bericht voor nog gaande skiers!
Zit nu in Fiss, lijkt wel zomervakantie, is veel nieuwe sneeuw nodig, dooit letterlijk onder je ski’s vandaan, enige voordeel is het zonnetje, das ook alles!

Hey Roel,

Ik heb deze week al eerder een bericht gestuurd, maar vandaag willen we gaan boeken. Hebben nog een aantal opties voor vertrek zaterdag:
La Plagne, Chatel of Toussuire???
Vertel…

@marcel, Saalbach zal ook wel wat krijgen maar ligt toch duidelijk minder gunstig.

@Rob, het maakt niet zo erg veel uit als je naar Frankrijk gaat. La Plagne is zeker goed, Chatel ligt misschien wat aan de lage kant volgende week.

Roel,

Hoeveel sneeuw gaat er vallen in Frankrijk? Port du Soleil???

@roel, je hebt het over de west alpen: hoort daar dan ook Oostenrijk bij? Wil namelijk met pasen naar Fiss maar gezien het bericht van sebastiaan heeft Fiss nog veen sneeuw nodig!

Hoe zal de toestand met Pasen zijn in Serfaus?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie