Alpenweerpraat: warmte wordt op zomerse wijze verdreven

Roel op 25 maart 2010· 9 reacties

Het borrelt nu aan de zuidkant. De bewolking wordt hier langzaam dikker en op diverse plaatsen regent het al wat. Hoe kan dat nu als het aan de noordkant zo warm en zonnig is? Zoals we de afgelopen dagen vertelden waait aan de noordkant de föhn. Een droge valwind die ten noorden van de Alpenhoofdkam voor vrij zonnig maar warm weer zorgt. Die lucht moet ergens vandaan komen en dat is uit het zuiden. Voordat de lucht de noordkant (Oostenrijk en Zwitserland) bereikt moet deze eerst de Alpenhoofdkam over, de lucht stijgt dus eerst op. Stijgende lucht koelt af, condenseert en er ontstaan wolken.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Stuwingsbewolking in Arolla (Wallis)

Onweer
Ook morgen zien we deze tweedeling terug maar dan wordt het interessant. We gaan een tumultueuze vrijdag zien waarbij de warmte op spectaculaire wijze wordt verdreven. Koelere lucht overspoelt de Alpen vanuit het westen en zorgt voor veel regen overgaand in sneeuw, daarbij treden windstoten op en er is kans op onweer! Het zijn bijna zomerse omstandigheden. Het temperatuursverschil tussen vrijdag en zaterdag is dan ook gigantisch. Vrijdag wordt het in Oostenrijk lokaal 24 graden, zaterdag wordt het er niet warmer meer dan 8-14 graden. De sneeuwgrens ligt dan rond 1200m. Vooral in Frankrijk, Zwitserland en delen van Noord-Italië gaat in het weekend veel sneeuw vallen. Deze kaart van de Oostenrijkse weerdienst (sneeuwsom t/m maandagochtend) is naar mijn mening nog vrij voorzichtig met de hoeveelheden. Wat dit kaartje wel laat zien is dat in Oostenrijk duidelijk minder sneeuw valt dan in het westelijk Alpengebied.

Volgende week meer sneeuw
Kijken we naar volgende week dan wordt het maandag aanvankelijk een stuk zachter met zonnige perioden. Dinsdag zien we een volgende storing echter alweer dichterbij komen die vanuit het westen opnieuw regen, daarna afkoeling en sneeuw geeft. In dit cirkeltje draaien we nog wel even door. Het westelijk Alpengebied ligt de komende week in de vuurlinie van afwisselend warmte- en koufronten, met veel neerslag en een wisselende sneeuwgrens. In Oostenrijk zijn de hoeveelheden net wat minder spectaculair.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wij rijden zaterdag vroeg richting Val Thorens maar als ik die weersvoorspellingen zo lees kan dat best nog spannend worden op de weg omhoog. Valt er iets te zeggen over zaterdag, sneeuwt het alleen 's ochtends of is het de hele dag feest.

Maar zondag gaat wel een mooi begin van de vakantie worden denk ik zo. Lekker knallen door de verse sneeuw. Beetje jammer alleen dat je daar zondag nog vroeger voor moet opstaan ivm met zomertijd.

Leg die sneeuwkettingen maar bovenop je bagage inderdaad, die weg omhoog daar is echt te **** als het sneeuwt!
Wordt wel mooie week voor je, als het tenminste ook af en toe opklaart!
Wij naar oostenrijk zaterdag, jammer genoeg valt daar net wat minder, maar ben niet ontevreden!

Leuk dat er sneeuw gaat vallen, maar skiën in de mist of donkere wolken is ook geen vakantie. Ik moet zeggen dat ik de weerberichten van Roel zeker waardeer, maar vaak nog lastig te interpreteren vind. Het zou concreter kunnen. Westelijk Alpengebied? Dat is nogal een gebied, lijkt me niet dat in dat gehele gebied dezelfde weersomstandigheden zullen zijn.

Klopt, iedere regio en zelfs dal heeft zijn eigen microklimaat en de verschillen kunnen soms best groot zijn. Maar het algemene weerbeeld probeer ik in dit weerpraatje te verwoorden, dat is dat in een groot gebied in het westen inderdaad veel sneeuw valt. Gedetailleerder gaan kan wel maar dan wordt het weerbericht mogelijk onleesbaar of te lang. Ook houdt het weer zich niet aan landgrenzen, spreken over alleen Frankrijk of Zwitserland is dus ook lastig.

Om aan te geven waar het meeste valt maak ik vaak gebruik van kaartjes zoals hierboven. Met wat aardrijkskundige kennis kun je daar dan toch je eigen regio uitpikken.

Ik waardeer deze respons wel, we gaan kijken of we er volgend jaar iets meer mee kunnen.

Hallo Roel, Wij -als groepje mooiweer-skiërs- zijn al enige dagen bezig een gebied te vinden waar het ook nog een beetje zonnig is volgende week. Heb je een tip?

hu hi ,thuis blijven en met de latten onder de zonnebank.veel suxes

@seppe
lol

Iemand specifiek nieuws over Sud-Tirol? Wij vertrekken de eerste week van de paasvakantie.
Maak me toch serieus zorgen over de sneeuwhoeveelheid daar…

Greetz

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie