Alpenweerpraat: wereld van verschil

Roel op 27 maart 2010· 9 reacties

Gisteren was een echte webcamdag want het was toch wel bijzonder hoe het landschap in luttele uren zou veranderen. Ik heb drie animaties gemaakt met een beeld vóór de koufrontpassage, en een beeld daarna.

goescheneralp
goescheneralp

Göscheneralp (CH)

gargellen
gargellen

Gargellen (O)

_cb1d3b05-458c-65e4-91fe-335009c76c76
_cb1d3b05-458c-65e4-91fe-335009c76c76

Kristberg, Silbertal (O)

Wel en geen stuwing
De meeste sneeuw is sinds donderdag in Frankrijk en Zwitserland gevallen. Vanaf 2000m waar vanaf het begin geen regen is gevallen hebben stuwing en koufront op diverse plaatsen 50-80cm opgeleverd. In Oostenrijk speelde stuwing minder een rol en zat de (intensieve) sneeuw alleen op het koufront, vandaar dat hier minder viel.

Onder invloed van een depressie boven de Noordzee zitten we vandaag met een vochtige stroming uit het westen. Vooral in Frankrijk en Zwitserland blijft het daardoor aanhoudend bewolkt met van tijd tot tijd sneeuw. De sneeuwgrens ligt tussen 1200 en 1500m. In Oostenrijk en Italië is het wisselend bewolkt met af en toe een sneeuwbui. Dit weerbeeld zien we ook zondag al neemt de buiigheid in de loop van de dag af.

Dinsdag opnieuw sneeuw
Maandag worden de voorbereidingen getroffen voor een nieuwe dump aan de west- en zuidkant van de Alpen. De wind krimpt naar het zuidwesten door een lagedrukgebied dat vanuit de Golf van Biscaye dichterbij komt. Er wordt duidelijk zachtere lucht aangevoerd maar dat is tijdelijk.

Dinsdag zorgt de depressie ervoor dat koelere lucht opnieuw de warmte gaat verdrijven. Net als gisteren gaat dat gepaard met veel sneeuw. Eerst komt in de zuidalpen een südstau op gang met geleidelijk intensieve sneeuwval (eerst regen), in de loop van de dag draait de wind naar het westen waardoor koele en vochtige lucht tegen de Franse en Zwitserse Alpen botst.

In ongeveer dezelfde gebieden als dit weekend gaat een dik pak sneeuw vallen. Het is afwachten of Oostenrijk nu wat meer meepikt, vooral in eerste instantie ligt dit land opnieuw wat ongunstiger qua aanstroming. Vanaf woensdag zijn die kansen wat groter. Ter indicatie, op het plaatje hiernaast krijg je een indruk van de verwachte neerslaghoeveelheden tot volgende week donderdag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuke animaties! Inderdaad een wereld van verschil!

Hi Roel,

Als ik op weather.com de weerberichten bekijk, lijkt het erop dat het vanaf vrijdag mooi weer wordt in de Alpen. Klopt dat?

Dat wordt door het Europese model inderdaad berekend, andere modellen laten dit niet zien. Het is daarnaast erg ver weg dus ik zou er vooralsnog niet teveel waarde aan hechten.

Ik kom net terug van Champery, Portes du Soleil. Na een week zon en oplopende warmte is er afgelopen nacht en vanochtend veel sneeuw gevallen. Hoewel deze in het dal weer snel wegsmolt, neem ik aan dat het wat hoger in de bergen wel is blijven liggen; dat was ook wel nodig!

Wij zijn hier sinds gisteren toegekomen. Maar als ik de weersvoorspellingen zie… pff. Triestig! Sinds gisterennamiddag heeft het nog niet opgehouden met regenen, ook niet goed voor de sneeuw. Straks gaan we gaan kijken hoe het boven ligt. Morgen zou een redelijke mooie dag zijn, maar vanaf daarna enkel nog sneeuw, sneeuw, sneeuw… En als we opnieuw naar huis moeten gaat de zon weer schijnen! Dus ja… toch wel balen…

Sylvie waar ben je toegekomen als ik vragen mag?

Iemand enig idee hoe de toestand in Serfaus zal zijn met Pasen?

Zijn net terug van Les Arcs 1800 - sneeuwval vanaf vrijdag was hoognodig - regenval van het WE 20/21 mrt had veel om zeep geholpen - ganse week hoge t° gehad: 's morgens ijzig / 's namiddags zware, natte sneeuw - volgens dame v/d liftpassenverkoop heeft Les Arcs een rampseizoen achter de rug: regelmatig sneeuw met zeer weinig zon

21 maart aangekomen in Flaine met regen… Daarna veel zon (daar gingen de kwaliteit van de pistes…) en vrijdag vertrokken met sneeuw, veel sneeuw, ook in de wat lagere gebieden (Flaine was alleen nog een beetje fatsoenlijk begaanbaar tussen 2100 en 2500 meter dus dat waren maar een paar pistes).

Was daar ook hard nodig die sneeuw. Jammer alleen dat we weg moesten.

Het was wel mooi hoe het binnen kwam, tussen 8.30u en 9.30u werden de sneeuwwolken tussen de bergen gestuwd en was het zicht in een uur tijd minimaal.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie