Alpenweerpraat: vrijdag en zaterdag tijdelijk beter

Roel op 31 maart 2010· geen reacties

10 tot 40 cm is er sinds gisteren gevallen in de Alpen. De grootste hoeveelheden vielen ten zuiden van de Alpenhoofdkam aan de Italiaanse kant. Langs de noordkant vielen slechts enkele centimeters. De neerslag viel tijdens de passage van een actief koufront. Op de satellietanimatie van gistermiddag zie je het front van links naar rechts de Alpen binnentrekken. Aan de noordkant waaide toen nog een föhnachtige wind die voor opklaringen zorgde.

[![](http://i43.tinypic.com/1q026c.gif "Image and video hosting by TinyPic")](http://nl.tinypic.com)
**Dalen groen** De sneeuwgrens daalde uiteindelijk naar circa 1000m. Hier in Lienz, Osttirol zie je de sneeuwgrens van de afgelopen 24 uur goed in beeld. Rechts op de achtergrond het skigebiedje Hochstein waar ook wereldbekerwedstrijden worden gehouden. De laaggelegen gebieden lopen nu duidelijk op hun tenen. De pistes kunnen met kunstsneeuw nog worden opengehouden maar dat is het dan ook.

Aanhoudend onbestendig
Het wisselvallige weer raken we nog niet kwijt. Vannacht en morgen klapt vanuit het westen nog een keer een front tegen de Alpen. De sneeuwgrens ligt rond 1000m. De meeste sneeuw is opnieuw voor het westen en zuiden met 10-20cm.

Vrijdag en zaterdag zouden enkele mooie dagen kunnen worden. De invloed een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden reikt waarschijnlijk net niet tot over de Alpen waardoor het grotendeels droog blijft met zonnige perioden. Zaterdagavond komt boven de Middellandse Zee een volgende depressie tot ontwikkeling. Die zorgt vooral op zondag en maandag voor een nieuwe bak sneeuw aan de zuidkant van de Alpen vanaf 1000-1200m.

De dagen daarna duurt het wisselvallige weer voort. Dat betekent aanhoudende kans op sneeuw/regen, maar tussendoor ook mooie momenten. Als deze trend zich doorzet wordt het neerslagtekort van de afgelopen winter in ieder geval snel weggewerkt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie