Alpenweerpraat: opnieuw sneeuw

Roel op 01 april 2010· 8 reacties

Een nieuw neerslaggebied sleept over het Alpengebied. Het is een koufront dat normaal snel van west naar oost passeert. Doordat er een aparte lagedrukkern ontstaat ten zuiden van de Alpen (Genualaag) activeert en stagneert het front. Op de radar is te zien dat de neerslag lang op dezelfde plaats blijft hangen waardoor het lokaal flink door kan sneeuwen. Bijkomend voordeel is de sneeuwgrens die tijdelijk naar 800m zakt. In het Franse Valmorel is inmiddels 10cm gevallen. Daar en met name in Zwitserland (foto: Riederalp) blijft het deze ochtend van tijd tot tijd sneeuwen.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Vanmiddag ligt de nadruk op de Italiaanse Alpen en het westen en zuiden van Oostenrijk.

Rust van korte duur
Morgen schijnt op de meeste plaatsen de zon en belooft het een van de mooiste dagen te worden van deze week. Gisteren leek het erop dat ook de zaterdag rustig zou verlopen, dat geldt voor Oostenrijk nog steeds. Voor Frankrijk en Zwiterserland denken de modellen er vandaag echter anders over. Volgens de laatste berekeningen krijgt een depressie boven Engeland alweer snel vat op deze landen.

Zaterdag begint het vanuit het westen te betrekken en herhaalt het scenario van vandaag zich. Eerst sneeuw in Frankrijk en Zwitserland, daarna (Paaszondag) uitbreidend naar de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen. Vooral aan de zuidkant kan weer een paar decimeter sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt rond een acceptabele 1000m.

Mogelijk stabilisering
Blijven we in april nu hangen in dit onstandvastige weer? Nou het wordt begin volgende wel spannend want het Europese model ECMWF opteert voor toenemende hogedrukimpulsen vanuit het zuidwesten (kaart a.s. dinsdag). Dit hogedrukgebied zou depressies voor langere tijd op afstand kunnen houden waardoor de zon eindelijk vrij spel krijgt. Het Amerikaanse GFS gaat hier echter niet in mee en houdt het bij een tijdelijk opleving.

Het zou voor de Paasvakantiegangers een leuke opsteker zijn als de ‘Europeanen’ het bij het rechte eind hebben, al heb ik mijn twijfels gezien het huidige weerpatroon.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

Front sleept ook hier tegen de Alpenzuidzijde (lichte Südstau momenteel). Sinds vanmorgen 06h00 sneeuwt het hier in Oberwallis tot in het dal (600 meter) en vanaf circa 800 meter alles weer met een laagje sneeuw bedekt. Hier in de tuin ligt momenteel zo’n 5 cm. Overigens viel er de laatste dagen op de hier nabij gelegene Simplon (Alpenzuidzijde) als ook in het noorden van Tessin rond een halve meter sneeuw.

Ciao

Ha Johann, ja de zuidkant valt deze winter opnieuw in de prijzen zij het minder dan vorig jaar. Ik ben benieuwd hoe lang we nog in dit patroon blijven zitten.

Wij willen met pasen nog een weekje gaan skien.
Waar zal de sneeuw het beste zijn Selva/wolkenstein of breuil/cervinia

Ik zit op dit moment in Saint Francois Longchamp, nabij Valmorel en er is hier vandaag 35CM sneeuw ongeveer gevallen! De condities zijn top, alleen bij warm weer dooit het snel

Breuil-Cervinia zou ik kiezen omdat het toch een stuk hoger ligt en de sneeuw duidelijk minder te lijden heeft van de felle zon.

Breuil-Cervinia zou ik kiezen omdat het toch een stuk hoger ligt en de sneeuw duidelijk minder te lijden heeft van de felle zon.

Roel hoeveel sneeuw is daar gevallen de afgelopen dagen?

Donderdag 10-20cm, lokaal nog meer. Morgen valt er meer sneeuw.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie