Alpenweerpraat: woensdag opnieuw sneeuw

Roel op 05 april 2010· geen reacties

We beleven een prachtige start van de Paasweek. Tot 70cm is er in het zuiden van de Franse Alpen gevallen, 30-50cm op de grens van Zwitserland en Italië en 10-20cm in Oostenrijk. Na het koufront zien we vandaag een tijdelijke noordweststroming. Die geeft in Oostenrijk nog een zwakke nordstau met af en toe wat sneeuw zoals hier in Fontanella, Vorarlberg (O). Elders klaart het meer en meer op.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Satellietanimatie van de südweststau gisteren, links van de bewolkingslijn (koufront) bevond zich koelere lucht waarin de sneeuwgrens naar 800m daalde.

Morgen schijnt overal de zon en warmt het vooral in Frankrijk op door een opkomende zuidenwind. Dit hangt samen met de nadering van een nieuw klein lagedrukgebied. Dit zorgt woensdag opnieuw voor sneeuw in het westelijk Alpengebied.

Koudeput
Donderdag verplaatst de sneeuw zich naar het oosten al is het de vraag of het oosten van Oostenrijk wordt bereikt. Anders dan zijn voorgangers wordt dit laag van alle kanten ingeklemd door hogedrukgebieden. Op de grondkaart van GFS is het laag zelfs nauwelijks zichtbaar. We spreken in dit geval ook wel van een koudeput, een laag dat door kou op hoogte vooral in de hogere luchtlagen goed ontwikkeld is.

Vrijdag kan er aan de noordkant nog steeds wat sneeuw vallen, elders klaart het steeds verder op. We zien hogedruk definitief het heft in handen nemen bij een aanwakkerende oostelijke stroming. De zon komt steeds vaker tevoorschijn en het wordt niet extreem zacht. Ideaal voorjaarsweer dus.

Terugblik
April is gearriveerd, dat betekent dat we het aantal weerberichten geleidelijk afbouwen. Worden er bijzondere gebeurtenissen gemeld of verwacht dan blijf je die hier uiteraard lezen. Wat ik jullie ook niet wil onthouden is een terugblik op het afgelopen winterseizoen. Die volgt deze week met daarin alle ups en downs van dit seizoen op weergebied in de Alpen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie