Alpenweerpraat: koudeput verpietert

Roel op 06 april 2010· geen reacties

De morgenstond heeft goud in de mond. Machtige webcambeelden tijdens de opkomende zon deze ochtend. De rest van de dag blijft het zonnig en droog. Dat geldt ook voor morgen, het koudeputje dat voor morgen op het programma staat wordt zodanig omsingeld dat het alleen het uiterste westen van de Alpen zal beïnvloeden. Daarna druipt het af richting Middellandse Zee. Een korte selectie van deze ochtend:

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Skigebied Brambrüsch bij Chur (CH)

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Rijp en sneeuw boven, groen beneden, Brixental (O)

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Idem in Grossarl (O)

Alleen Frankrijk wat sneeuw
Dat betekent vanaf morgenavond in Frankrijk toenemende bewolking. In de nacht op donderdag gaat het in de Zuidfranse Alpen licht sneeuwen. Met het wegtrekken naar het zuidoosten klaart het 's middags alweer op. De andere Alpenlanden krijgen er zelfs nauwelijks mee te maken zodat hier de zon bijna onverminderd blijft schijnen. En opeens hebben we een prachtige paasweek op het programma.

De dagen daarna zien we namelijk een verdere stabilisering van de atmosfeer als gevolg van een aanzwellend hoog boven West-Europa. De wind draait naar het oosten en daarmee wordt droge niet al te warme lucht aangevoerd. Tot en met zaterdag zien we dan ook veel blauw en weinig bewolking.

Vanaf zondag meer bewolking
Vanaf zondag, als het hogedrukgebied zich naar Scandinavië verplaatst, neemt de bewolking vanuit het noordoosten weer wat toe. Dat komt door het binnensijpelen van koudere lucht. Dan neemt ook de kans op sneeuw weer wat toe, in de koudere lucht kan het dan vanaf 1000m weer af en toe wit worden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie