Alpenweerpraat: winterse drukverdeling

Roel op 07 april 2010· geen reacties

In Frankrijk is de bewolking aan het toenemen, pas laat in de middag begint het hieruit wat te regenen. Vanaf 1800m valt sneeuw. De bewolking reikt langzaam tot over Zwitserland maar hier zal maar weinig neerslag vallen. Oostenrijk en de Dolomieten blijven zelfs grotendeels zonnig. Morgen verandert hier weinig in. Hiernaast het vliegveld van St. Moritz waar nog volop sneeuw ligt.

De komende dagen zien we een krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee dat verantwoordelijk is voor het rustige mooie weer. Dit hogedrukgebied blijft de komende week bepalend voor het weer in de Alpen. Dat betekent dat er voorlopig geen neerslag van betekenis valt.

Koeler
Wel komt vanaf zondag vanuit het noordoosten geleidelijk meer bewolking opzetten. Dat hangt samen met het binnenlekken van koudere lucht. De komende dagen komt die vanuit Scandinavië naar Oost-Europa afzakken waarna hij met een noordoostelijke stroming over de Alpen vloeit. Dat is op de kaart van zondag goed te zien, herkenbaar aan de groene kleur. Deze koudere lucht is ook wat vochtiger, gezien de aanstroming zal daardoor vooral Oostenrijk met meer bewolking te maken krijgen en mogelijk een vlok sneeuw.

Oostenwind
Begin volgende week zien we een langgerekt hogedrukgebied boven de hele noordelijke helft van Europa. Dat zorgt voor een strakke oostenwind waar je als winterliefhebber in december van zou watertanden. Zouden we deze luchtdrukverdeling hartje winter hebben dan waren we in een felle vorstperiode terechtgekomen met transportkou rechtstreeks vanuit Rusland. Nu met de hogere zonstand wordt het minder koud. Toch kan het vooral 's nachts flink gaan afkoelen.

Verder verplaatst de bewolking zich geleidelijk naar de zuidkant van de Alpen. Daar roeren zich volgende week depressies die van tijd tot tijd de Alpen proberen te schampen. Af en toe kan er wat sneeuw vallen vanaf zo’n 1200m. Omdat de lucht vrij droog is zal de zon ook regelmatig tevoorschijn komen. Al met al prima voorjaarsweer met zeker 's ochtends goede sneeuwcondities.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie