Lawines op Mars

Rogier op 12 april 2010· geen reacties

Vorig jaar schreef ik dat volgens verschillende astronauten skiën op de maan wel eens een leuk idee zou kunnen zijn. Dit jaar is duidelijk geworden dat ook in heelal lawines te vrezen zijn.

Lawineseizoen
Momenteel lijkt het erop dat het lawineseizoen in Mars in volle gang is. In 2008 werd voor de eerste keer een Mars lawine gefotografeerd met de HiRSE camera van de Mars-Orbiter, toen was dat een gelukstreffer. Momenteel houden onderzoekers de kliffen waar die lawine van af denderde goed in de gaten.

Kooldioxide ijs
Afgelopen januari waren de wetenschappers getuige van een kooldioxide lawine die van een 700 meter hoge klif af denderde, enorme stofwolken waren het gevolg. Net als in de Alpen lijken deze spontane lawines te ontstaan als de lente aanbreekt op Mars.

Lente
Volgens onderzoekers ontstaan deze lawines als de ijshellingen door de zon worden opgewarmd. De eerste lawines komen halverwege de lente naar beneden, en dat elk jaar opnieuw. Het zouden natuurlijk ook freeridende marsmannetjes kunnen zijn…

Bron
Foto credit: NASA/JPL/University of Arizona

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie