Alpenweerpraat: winter terug in Oostenrijk

Roel op 14 april 2010· 1 reactie

Door een vlak lagedrukgebied iets ten oosten van de Alpen sneeuwt het vandaag inderdaad behoorlijk in delen van Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Vooral in Salzburgerland en de Steiermark valt de sneeuw soms intensief uit door aanhoudende stuwing. Dat blijkt ook uit de webcambeelden deze ochtend.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Königsleiten (O)

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Mühlbach am Hochkönig (O)

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Reit im Winkl (D)

Verder naar het westen is niks te merken van het winterweer. Frankrijk en het zuidwesten van Zwitserland zijn vrijwel onbewolkt bij weinig wind. Prima wintersportweer dus in de skigebieden die open zijn. De komende dagen houden we te maken met een hogedrukgebied boven het noordwesten van Europa. Dat zorgt voor een zwakke stroming uit noord tot oost. Omdat de lucht vrij onstabiel is ontstaan vooral in de middag plaatselijke buien die vanaf 1200m als sneeuw vallen. Tussendoor schijnt de zon van tijd tot tijd.

Zomer voorlopig niet in de buurt
Vanaf zondag probeert een complex lagedrukgebied boven Scandinavië de hogedrukblokkade te doorbreken door de aanvoer van een portie koude lucht naar het zuiden. Mogelijk dat het opnieuw sneeuw oplevert voor de noordkant van de Alpen maar daarvoor moet de lucht een heel eind naar het zuiden afzakken. Of dat lukt en of het een structurele overgang wordt naar winterweer is de vraag. Volgens de laatste berekeningen herstelt de hogedruk zich begin volgende week en ontstaat er boven Midden-Europa een nieuw filiaal. Het ziet er echter niet naar uit dat het op korte termijn echt zomer wordt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

De terugblik is niet te openen, te lezen. Kun je daar eens naar kijken. De link schijnt het niet te doen.

Dank je!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie