Dramatische lawinewinter Oostenrijk

Rogier op 17 mei 2010· 3 reacties

Afgelopen winter was een zeer dramatische winter met betrekking tot lawines in Oostenrijk. In bijna alle Alpen landen vielen er meer slachtoffers in lawines, in Oostenrijk was het aantal echter wel veel hoger dan ‘normaal’.

Veel meer
Gemiddeld sterven er 26 personen in lawines in Oostenrijk. Dit jaar waren het er (tot nu toe) 37. Een enorme verhoging, zeker omdat er niet zozeer veel grote lawines waren met veel slachtoffers maar gewoonweg heel veel lawines. In alle Alpenlanden fluctueert het cijfer met lawineslachtoffers altijd wel wat. Toch is het goed om stil te staan bij het hoge aantal ongelukken.

Veel sneeuw?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn dramatische winters vaak niet de winters met de meeste sneeuw. Het seizoen in Oostenrijk was zeker niet heel erg sneeuwrijk. De sneeuwlagen die er lagen waren echter wel zeer onstabiel, en omdat deze sneeuwlaag vrij dun bleef was deze ook zeer gevoelig voor temperatuursinvloeden.

“Mij gebeurt het toch niet…”
Een groot deel van wintersporters die off-piste gaan kijken nauwelijks op of om. Veel skiërs skiën zonder na te denken naast de pistes en onder de omheiningen door. Het gevoel “mij overkomt toch niet” of “zo’n vaart zal het niet lopen” overheersen. Voor heel veel skiërs komen lawines als een complete verrassing en wisten de slachtoffers vaak niet eens dat ze in gevaarlijk terrein waren.

Goed getraind
Hier op wintersporters.nl hameren we er al jaren op. Als je graag off-piste wintersport (en wat is er nu mooier dan door de diepe poeder te knallen). Ga dan alleen goed getraind of met een gediplomeerde berggids op stap. Ski alleen met de lawine-drie-eenheid en weet hoe je deze moet gebruiken. En nog belangrijker: durf nee te zeggen en laat je hoofd niet op hol brengen door ‘poeder-stress’. Maak je eigen keuzes en volg niet zomaar een spoor buiten de pistes.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Verstandige woorden. Ik hoop dat veel mensen dit in zich opnemen.

Elke keer dat er hier op de site weer enthousiast door een pro (en die daar voor door gaan) gesproken wordt over "wat is er mooier dan door de diepe poeder knallen", wordt dit gelezen door duizenden onervaren en onwetende andere haantjes etc. En die denken dan: Om net zo stoer te zijn moet ik de diepe sneeuw in.
Vandaar dus de blijvende stijging van lawine ongelukken. De wintersport-media zijn zeker mede oorzaak!

Op deze site wordt heel vaak gewaarschuwd Paul. Bergen blijven bergen. Je gaat ook niet skydiven zonder goede voorbereiding. Nadenken dus!!!

Vrijdag 3 Feb naar Belle Plagne met Sunweb!!!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie