Liften op zonne-energie

Rogier op 24 mei 2010· 2 reacties

null

In Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental in Oostenrijk staat er al een, en in het skigebiedje rond Tenna komt er deze winter een: liften op Zonne-energie. Het idee staat nog in zijn kinderschoenen, maar laat ons reeds dromen van milieu vriendelijkere wintersport.

Zonnepanelen
In Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental is 105 vierkante meter aan zonnepanelen in staat om een lift geheel te laten draaien. De panelen leveren een totaal van 12.000 kWh per jaar, 3000 kWh meer dan dat de lift nodig heeft. De dagen zonder zon blijken geen probleem: voldoende accu’s op de stroom op te slaan. Deze lift is vrij klein, slechts 205 meter lang, en kan ‘slechts’ 900 mensen per uur vervoeren.

Verder
Maar het gaat verder, in Tenna, een dorpje met slechts 110 inwoners wordt er ook een zonne-lift gebouwd. Deze lift krijgt de zonnepanelen bevestigd op de kabels van de liften. De panelen zijn instaat tot het maken van zo’n 90.000 kWh genoeg om drie(!) liften op te laten draaien. Duidelijk een stap verder dan de lift in Wilde Kaiser.

Het teveel aan energie wordt verkocht aan de energie leveranciers, wat een milieu vriendelijkere optie is dan het vasthouden in heel veel accu’s.
De panelen zullen van oriëntatie veranderd kunnen worden om altijd zoveel mogelijk zon te hebben en goed schoon zijn te maken na sneeuwval. Ook op bewolkte dagen zullen deze panelen nog een behoorlijke hoeveelheid stroom produceren.

null

Toekomst
Het gebruiken van zonlicht voor energie is natuurlijk fantastisch. Deze techniek staat nog in zijn kinderschoenen en heeft nog wel haken en ogen (ook op ecologisch gebied: gebruik van zeer veel accu’s die ook geproduceerd moeten worden). Maar als veel gebieden interesse tonen voor deze liften zal de techniek snel verbeteren en komen we echt in de buurt van milieuvriendelijker skiën.

Ook rest mij de vraag of deze panelen zoveel milieuvriendelijker zijn in vergelijking met de overal aanwezige waterkrachtcentrales in de Alpenlanden. In het dal waar ik woon wordt elektriciteit gemaakt voor een heel groot deel van het zuidoosten van Frankrijk zonder ook maar enige CO2 uitstoot en met behulp van het altijd stromende water.

Wat denken jullie, welke voor- en nadelen zien jullie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

"De panelen kunnen draaien om ze sneeuwvrij te maken"

Vraag me af of dat echt gaat werken. Na een paar dagen flinke sneeuwval, blijft veel sneeuw gewoon plakken, en kan je dus met een bezem alle panelen gaan schoon vegen.

Verder lijkt het zicht mij er niet mooier op worden. Wanneer in de zomer alle stoeltjes in de berging hangen, zie je enkel een draad en wat palen op de berg staan. Door het monteren van zonnepanelen krijg je echter een strook van platen te zien op de berg.

Wellicht een beter idee om de panelen aan de stoeltjes te plaatsen. Moeten ze echter wel met de zon mee kunnen bewegen.

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Goede punten Patjvh, ik denk dat die panelen er 's zomers zeker af gehaald kunnen worden, en j hebt gelijk dat het schoonmaken na sneeuwval best arbeidsintensief zal zijn.
Het aan de stoeltjes vastmaken lijkt mij geen dom idee, alleen de vraag is hoe dat dan met vandalisme is…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie