Mijn seizoen 2009-2010

Rogier op 28 mei 2010· 2 reacties

Wederom was seizoen 2009-2010 een echt zuidelijk seizoen, wat betreft sneeuwval in ieder geval. Het zuiden pakte heel veel sneeuw mee (zoals afgelopen 4 seizoenen) en de poederdagen kan ik aan het eind van dit seizoen niet meer tellen. Mijn seizoen in vogelvlucht.

Oktober
Net na mijn terugkomst uit Zuid Amerika, waar ik afgelopen zomer van de winter aldaar genoot, leek de winter hier in de Franse Zuid-Alpen vroeg in te treden. In oktober draaiden wij onze eerste bochten op de vers besneeuwde alpenweides rondom Puy Saint Vincent. Dankzij een koude depressie kwam er een heel pak sneeuw naar beneden. Helaas, maar logischerwijs, smolt dit pak sneeuw ook snel weg. Gelukkig gaf deze sneeuw wel hoop voor de rest van het seizoen.

November
November leek een maand van uitersten. Op hoogte viel er goede sneeuw, en boven de Col du Lautaret maakten wij de ene poederrijke toerskitocht na de andere. Het seizoen leek begonnen. Opeens werd het warm, en waar wij de ene week door de diepe poeder skiëde konden wij ons de week erop slechts vermaken met het hardlopen (in korte broek). Ondanks de goede sneeuw aan het begin van de maand leek het spannend te worden.

December
Evenals november speelde december een gemeen spelletje met de skiërs hier in het zuiden. Extreme koude nestelde zich aan het begin van deze maand. Zelden bevroen rivieren watervallen veranderden in ijs, en op hoogte lag nog een goed pak sneeuw. Maar skigbieden hielden hun hart vast, er was nog lang niet genoeg sneeuw om ‘veilig’ open te kunnen. Veel gebieden openden dus ook zo laat mogelijk. De eerste bochten op geprepareerde pistes maakte wij in extreme koude (tot zo’n -25). Aan het eind van de maand schoten de thermometers helaas omhoog. De vakantie periode werd warm en druilerig.

Januari
In januari veranderde alles. De kou kwam terug, met heel, maar dan ook heel veel sneeuw. De ene sneeuwbui volgde de andere op. In de tweede week van deze maand viel meer dan twee meter in 24 uur in sommige skigebieden (Vallouise). Wij konden ons geluk niet op. Lange off-piste afdalingen eindigden in de laagste dorpjes en er kon werkelijk overal geskied worden. De warmere temperaturen van december hadden een harde sneeuw laag gecreëerd waardoor we geen enkele steen of rots meer hoefde te vrezen onder de dikke poeder. Zo goed als elke week viel er een dik pak bij.

Februari
Februari was winters: weinig zon, maar wederom veel sneeuw. Helaas voor de vele toeristen kwam de zon maar zelden door. De sneeuwkwaliteit maakte gelukkig heel veel goed. Deze maand zou waarschijnlijk met iets minder sneeuwval nog lekker geweest zijn. Iedereen wilde zon, sneeuw was er zonder meer genoeg!

Maart
De zon kwam met grotere regelmaat terug dan in februari maar ook hield het deze maand niet op met sneeuwen. De ene koude dump na de andere. Op de pistes was het heerlijk carven door de boterzachte sneeuw terwijl de off-piste runs een voor een vol lagen met vederlichte poeder. Een maand om nooit te vergeten.

April
Ook in April bleef het winter. De ene grote en koude dump volgde de andere op. Het paasweekend is een weekend wat me altijd bij zal blijven. Wat een sneeuw, en op tweede paasdag: wat een zon! Een van de mooiste skidagen ooit! Tot aan het sluiten van de meeste skigebieden bij mij in de buurt (rond 22 April) bleven we fantastische condities houden. Mijn laatste skidag in mijn lokale skigebied, Puy Saint Vincent, voltrok zich nog in een fantastische diepe poeder.

Mei
Terwijl de winter wat moeite had om dit seizoen te beginnen zo had de winter ook moeite te vertrekken. Het bleef koud, en de sneeuw bleef vallen. Al toerskiënd vonden we elke keer weer verse sneeuw. En zoals ik al geschreven heb op deze site vroegen de locals zich hier de vallei regelmatig af of we wel echt in de maand mei zaten en niet in de maand maart.
Nu aan het eind van deze maand lijkt het alsof de lente dit jaar aan zich voorbij laat gaan. De winter lijkt in een keer te zijn overgegaan naar zomer. Anderhalve week geleden vroor het 's nachts en skieden we nog de lekkere poeder. Nu is de winter echt afgelopen, het is overdag zo’n 25° en de zon schijnt steeds vaker. Er resten ons slechts enkele toerskitochten. Wij kijken alweer uit naar 2010-2011. Hopen op evenveel sneeuw in het zuiden en wat meer in het noorden?

Hoe was jullie winter?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

[/quote van Wepowder :-)]

Ik ben nog maar een ‘wannabe’ freerider, dus in dat opzicht kan ik er nog weinig over roepen. De eerste serieuze schreden die ik wilde maken in het Dachstein-gletsjer gebied (Edelgriess) werden gedwarsboomd vanwege het feit dat er te weinig sneeuw lag, waardoor dat tochtje met een gids helaas niet door ging. Maar de vooruitgang die mijn zoon boekte met skiën, maakte veel goed.

Volgende jaar beter, I guess.

[/quote van Wepowder :-)]

Ik vond het ook een prachtig seizoen. We hebben heerlijke weekjes / weekenden gehad in Val Thorens, Tignes, Serfaus-Fiss-Ladis, Kaunertaler Gletscher. De ene keer wat meer verse sneeuw dan de andere keer, maar telkens konden we toch lekker los gaan! De komende zomer overweeg ik voor het eerst om op vakantie ook de snowboards achterin te leggen voor een dagje sneeuw op weg naar de zon…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie